Zápasy 22. 12. 2020, Ondřej Mach

Úspěšná odveta! Výhru nad Kometou řídil Hübl, překonal i Leškův rekord

L i t v í n o v - V pondělí ve vzájemné bitvě padlo hned dvanáct branek, o den později se diváci u obrazovek dočkali jen tří. Šťastnější na konci byla Verva, které k tříbodovému zisku proti Kometě dvěma góly pomohl Viktor Hübl. Litvínovský kapitán tak překonal bodový rekord Petra Lešky v základní části Tipsport extraligy.

28. kolo, 22.12.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
2p 1
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 0:0 - 1:0
  • Střely na branku

    25:35
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 23. V. Hübl (Pospíšil), 61. V. Hübl

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 36. Plášek ml. (Mueller, F. Král)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1

  • Rozhodčí

    Hradil, Pražák – Gebauer, Hlavatý.

  • Sestava domácích

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka, Balinskis, D. Kolář, Štich (A), Demel, Kudla – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Fronk, Gerhát, P. Svoboda – Válek, Jícha, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Klimeš (Vejmelka) – F. Král, Pyrochta (A), Barinka, O. Němec (A), Gulaši, Freibergs, Bartejs – Plášek ml., P. Holík, Mueller – Zaťovič (C), Klepiš, Schneider – Valský, Brabenec, L. Horký – Kusko, F. Dvořák, Šoustal.


Reportáž

Litvínovský trenérský štáb udělal před odvetou s Kometou dvě změny: Oskarse Cibulskise v obraně nahradil Patrick Kudla, ve čtvrtém útoku pak místo Filipa Helta naskočil Lukáš Válek.

Kometa domácí přestřílela, první třetina ale gól nenabídla

V úvodních minutách zápasu byli v útočném pásmu aktivnější hosté, kteří brankáře Denise Godlu zaměstnali několika střeleckými pokusy od modré čáry. Chemici se naopak na zteč dostávali ojediněle, maskovaný muž Brna prozatím mnoho práce neměl. 

Změnit se to pokusila Hüblova formace, po šanci litvínovského matadora ale opět útočili Moravané. Otevřít skóre mohl Silvester Kusko, Godla ale jeho střelu z úhlu zneškodnil. Větší starosti měl následně na druhé straně Lukáš Klimeš, kterému puk po ráně Patrika Zdráhala vypadl, s přispěním hostujících obránců ho ale zkrotil. 

Černožlutí přidali na tempu, z dobré pozice brankáře Komety neprostřelil Daniel Kolář. Před Godlou se zase z ničeho nic zjevil Jakub Brabenec, se zakončením do forhendu však neuspěl. Další parádní zákrok předvedl domácí gólman proti kličce Petra Holíka, skóre se tak stále neměnilo. První branka duelu však visela ve vzduchu, nebezpečným pokusem se prezentoval i obránce Filip Král. 

Pět a půl minuty před koncem první části obdržel dobrou přihrávku na brankoviště František Lukeš, téměř jistému gólu ale zabránil jeden z brněnských zadáků. Prvním vyloučeným se stal Patrik Demel, další přesilovku v rychlém sledu si Kometa zahrála po trestu pro Lukeše. Ani jednu z početních výhod se ale hostům nepodařilo zužitkovat, po dvaceti minutách se tak hrálo bez branek.

Hübl vyrovnal Leškův rekord, za hosty udeřil Plášek

Druhá třetina odstartovala v rychlém tempu, Klimešovy betony hned vyprášil Richard Jarůšek. Kometa o chvíli později zahrála v šesti a další dvě minuty se musela bránit ve čtyřech. A Verva se v přesilovce ujala vedení: Tomáš Pospíšil našel křižnou přihrávkou Viktora Hübla, který zblízka překonal brankáře hostů. 

Brno se z inkasovaného gólu snažilo rychle oklepat, nadějnou příležitost spálil rakouský kanonýr Peter Schneider. Domácí se dostali pod drtivý tlak, trenér Vladimír Országh si tak raději vyžádal oddechový čas. Hra se trochu zklidnila, mírně navrch ale stále měli hosté. Hlavní překážkou za jejich vyrovnáním byl jistý Godla. 

Rázem ale mohli jít do dvougólového vedení chemici, Pawel Zygmunt ovšem po pěkné kombinaci mířil mimo branku. Severočeši se osmělili a začali hrozit před Klimešem, ránu Martina Hanzla ale brankář Komety udržel ve výstroji. Závěr druhé třetiny přinesl aktivní hokej se šancemi na obou stranách, v těsném vedení pořád byli hokejisté Litvínova. 

V čase 35:48 o něj ale přišli. Domácí na brankovišti zapomněli Karla Pláška a útočník Komety bez problému poslal kotouč do sítě. Litvínov neprožíval nejpovedenější úsek zápasu, kotouč měli v moci především Moravané. Další gól ale na Zimním Stadionu Ivana Hlinky nepadl, do poslední části tak týmy nastoupily za stavu 1:1.

Famózní Godlovo představení, výhru pak trefil Ščotka

Rozuzlení vyrovnaného klání měla přinést třetí dvacetiminutovka. Na jejím začátku z dálky tvrdě vypálil Jan Ščotka, jeho pumelice ale branku o pár centimetrů minula. Ve 42. minutě fauloval Martin Zaťovič, chemici ale v přesilovce řadu dobrých příležitostí neproměnili. Na opačném konci kluziště o chvíli později předvedl dravý průnik Schneider, Godla však jeho ránu viděl a vyrazil ji. 

Možnost jít do vedení měli hosté necelých čtrnáct minut před koncem po nedovoleném zákroku Zygmunta. Holík v přesilovce trefil břevno, Verva ale kritický moment ustála. Pár vteřin po Zygmuntově návratu se podrážením provinil Pospíšil a domácí hráli zase ve čtyřech. Opakoval se i průběh přesilové hry: Kometa znovu trefila brankovou konstrukci a Godla znovu neinkasoval. 

Série vyloučení pokračovala, v tomto případě ale na lavici hanby zamířil Jakub Valský. Po chybě Hübla však brněnští ve vlastním oslabení uháněli na Godlu ve dvou, Peter Mueller ale ztroskotal na parádním zákroku maskovaného muže Litvínova. 

Pět minut před koncem stále nebylo jasné, kdo ze souboje vyjde jako vítěz. Víc práce ale pořád měl Godla, Severočeši se do šancí už dostávali sporadicky. V poslední minutě ještě černožlutí nebezpečně kombinovali v útočné třetině a vybojovali alespoň přesilovou hru za hákování Jakuba Klepiše.
 
Do prodloužení tak Litvínov vstoupil téměř dvouminutovou přesilovkou čtyř proti třem. Domácí zatlačili Brno a druhý bod jim vystřelil kapitán Viktor Hübl, Litvínov tak porazil Kometu po prodloužení 2:1.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„V první řadě jsme rádi za dva body. Dneska jsme nebyli lepším týmem a rozhodli speciální týmy. My jsme ubránili soupeřovi přesilovky, někdy i se štěstí. Naopak dali jsme dva góly v přesilové hře, takže nás samozřejmě těší dva body. Brankář Godla předvedl vynikající výkon, několikrát nás výrazně podržel a měl tam několik skvělých zákroků. Samozřejmě bych chtěl i takto pogratulovat Viktoru Hüblovi k překonání dlouhodobého rekordu.“

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Jan Zachrla

„My jsme dnes byli horší v koncovce. To je asi jediná věc co nás dneska zklamala. Po včerejším zápase, kdy jsme dali sedm gólů byl dnešní zápas úplně jiný. Druhá stránka je, že jsme byli lépe připraveni na soupeři, byli jsme lépe organizovaní a ty věci, které jsme si řekli v přípravě, tak na tom ledě fungovali. Tím pádem ta hra byla od nás koncentrovanější a ten efekt byl takový, že jsme dominovali ve hře a měli jsme ji pod kontrolou. Bohužel v závěrečné fázi a koncovce nás to zklamalo.“

Fanshop