Zápasy 04. 12. 2020, Vladislav Kollert

Velký tlak v závěru nestačil, body zůstávají u favorita z Třince

Litvínov nestačil ve 24. kole na lídra Extraligy ze Třince a navzdory velkému tlaku v závěru poslední třetiny nedokázal dosáhnout na body a prohrál 2:4. O branky na straně Vervy se postarali Patrik Zdráhal a Pawel Zygmunt.

24. kolo, 04.12.2020, Werk Aréna
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
4 2
  • Třetiny

    1:1, 1:0, 2:1
  • Střely na branku

    32:18
  • Vyloučení

    2:5
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Oceláři Třinec: 19. Kundrátek (Zadina, Marcinko), 31. Marcinko (Jašek, Zadina), 42. Jaroměřský (Jašek), 60. Marcinko

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 10. P. Zdráhal (Jarůšek, Cibulskis), 56. Zygmunt (Helt)

  • Průběh zápasu

    0:1, 3:1, 3:2, 4:2

  • Rozhodčí

    Hradil, Kubičík – Gebauer, Axman

  • Sestava domácích

    Kořenář (L. Daneček) – M. Doudera, Gernát, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký (A), Roman, Hrehorčák – Kurovský

  • Sestava hostů

    Honzík (Godla) – Irving, Ščotka, Štich (A), Cibulskis, Kudla, Demel, L. Doudera – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Látal, Válek, Myšák – Zygmunt, Helt, M. Havelka


Reportáž

Náročný prosincový program je v plném proudu. Litvínov nicméně nevstoupil do závěrečného měsíce hektického roku 2020 úspěšně, když naposledy prohrál na domácím ledě s Mladou Boleslaví 2:4. Na bodový zisk tak musel mířit až ve své druhé prosincové štaci, a to na ledě lídra Extraligy ze Třince.

Na druhý konec republiky zároveň odcestovala také poněkud pozměněná sestava – do branky se vrátil David Honzík, stejně jako David Štich do druhé obranné formace. Ve třetí útočné formaci se objevil také hrdina samostatných nájezdů se Spartou, Lukáš Válek, který nahradil Františka Gerháta. Podle očekávání také chyběli zranění Balinskis a Mahbod.

Třinecký tlak mohl Litvínov zlomit dvěma rychlými góly, proti byla branková konstrukce

Domácí Třinec nastoupil na Litvínov od první vteřiny ve velkém tempu. Obrana Vervy se nicméně nenechala zaskočit a i díky povedeným zákrokům Honzíka se jim povedlo ubránit velký nápor. Hráči v červených dresech nedokázali na litvínovskou defenzivu vyzrát ani v přesilové hře 5 na 4.

A tak si slovo vzal Litvínov. V desáté minutě ujel po přesném pasu Jarůška Patrik Zdráhal, který tváří v tvář Kořenářovi nezaváhal a přesnou střelou do horní části třinecké klece otevřel skóre utkání - 0:1.

Poté byli hosté na koni. Po Hrehorčákově vyloučení se Zdráhal dostal do další velké příležitosti, střela od modré nicméně pouze smolně rozezvonila tyč třinecké svatyně. Zaskočený Třinec se však nepodlomil a naopak zvýšil aktivitu, která vedla ke srovnání. Dvě minuty před koncem našel Zadina zpoza branky najíždějícího Kundrátka, který donutil Honzíka kapitulovat poprvé – 1:1.

Skvělý Honzík držel Litvínov nad vodou

Ve zvýšeném tempu naskočil Třinec i do druhého dějství. Nejdříve Vervě pomohly nepřesné pokusy z nebezpečných čepelí domácích hokejistů, poté už měl hlavní slovo David Honzík. Velké problémy dělal litvínovské obraně Martin Růžička, který se ve sledu několika minut dostal hned třikrát do velké šance, jednou dokonce rozezvonil Honzíkovu tyč. Strážce litvínovské svatyně však zůstal podruhé nepokořen.

Po vyloučení Hanzla za hákování se třinecký tlak navíc ještě zintenzivnil – Jašek v roli distributora puků na levém křídle nahodil puk na Honzíkovu branku, kde se štěstím čekal Tomáš Marcinko, který poslal favorita dnešního zápasu do vedení – 2:1.

Zygmuntovo snížení dokázalo utkání zdramatizovat

Již necelou půlminutu po úvodním vhazování se musel opět potit Honzík, který ale backhandový blafák Růžičky přečetl. O minutu později byl nicméně na skrytý pokus z hole Jaroměřského krátký a Třinec tak mohl jít do dvoubrankového vedení – 3:1.

Z litvínovské strany trápil třineckou obranu hlavně Martin Hanzl, který dostal nabito v mezikruží od Lukeše, nadějná střela však byla tečována jedním z bránících hráčů. Následnou Hanzlovu teč po střele Kudly naopak vykryl Kořenář.

Závěrečný litvínovský nápor ve velké míře zavařil třinecké obraně. Helt našel na ose kluziště Pawla Zygmunta a polský reprezentant potřetí v této sezóně mířil přesně - 3:2. Obrana domácích se rázem dostala pod tlak, čehož málem využil Lukáš Válek, který nicméně nedokázal z otočky prostřelit připraveného Kořenáře. Ani obrovský tlak a hra v šesti však na srovnání nestačila. Po chvilce nepřesností v útočném pásmu navíc našel prázdnou litvínovskou klec Marcinko, který tak upravil na závěrečných 4:2.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Václav Varaďa

"Jsme rádi za další tři body. Zápas se na startu nevyvíjel moc dobře, hlavně v první třetině, kde to bylo z naší strany dost vlažné. Nakonec pomohlo, že jsme srovnali na 1:1. Ve druhé třetině jsme za to vzali, a vytvořili si spoustu šanci. Až na výjimky ale byly šance nevyslyšeny. Odskočili jsme až ve třetí části, a pak to zezadu ohlídali. Litvínov byl stále nebezpečný, hrozil z nenápadných situací, které jsme si ale v závěru pohlídali."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Drželi jsme krok v první třetině, ve druhé jsme ale úplně propadli, byla to nejhorší pasáž hry. Ve třetí jsme ještě něco zkoušeli, povedlo se snížit, ale jedeme domů bez bodů. Neumím si vysvětlit, že jsme nevyhrávali souboje, nebruslili, netlačili jsme se do brány. Jsem zklamaný zejména ze druhé třetiny, kterou jsme ustáli jen díky Honzíkovi, soupeř nám mohl více odskočit. Máme problém zahrát celých šedesát minut. Chceme být koncentrovaní, hrát svou hru, ale v každém utkání vypadneme z role. Výpadky máme bohužel každý zápas a pak jsme tam, kde jsme."

Fanshop