Zápasy 23. 02. 2021, Ondřej Mach

Úspěšná odveta! Litvínov venku přetlačil Olomouc a bere tři body

Minulý týden se z olomouckého ledu vraceli s prázdnou, tentokrát si chemici na cestu domů přibalí plný bodový zisk. Verva sice od 8. minuty prohrávala, po gólech Irvinga a Lukeše však skóre otočila a těsný náskok už udržela. Významný milník v utkání zapsal kapitán Hübl, který se v historickém bodování nejvyšší soutěže dotáhl na vedoucího Richarda Krále.

19. kolo, 23.02.2021, ZS Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
1 2
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 0:1
  • Střely na branku

    27:38
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    1:2
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 8. Kolouch

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 13. Irving (Demel), 45. F. Lukeš (V. Hübl, Pospíšil)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2

  • Rozhodčí

    Hejduk, Micka – Frodl, Komárek.

  • Sestava domácích

    Lukáš (Konrád) – Ondrušek (A), A. Rutar, Vyrůbalík (C), Dujsík, Švrček, Valenta – Kunc, J. Knotek (A), Bambula – Klimek, Nahodil, J. Káňa – Ostřížek, Strapáč, V. Tomeček – Burian, Kolouch, Olesz – Handl.

  • Sestava hostů

    Godla (Zajíček) – Cibulskis, Balinskis, Kudla, Demel, Ščotka, Irving, Štich (A) – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, L. Stehlík – Jarůšek, M. Hanzl (A), P. Zdráhal – Zygmunt, Helt, M. Havelka.


Reportáž

Ztrátu chemiků smazal v přesilovce Irving

Oba celky se v úvodu zápasu dostávaly do tempa pomalu, počáteční minuty mnoho šancí nenabídly. O výraznější vzruch před brankářem Lukášem se postaral až Jarůšek, chvíli na to si na druhé straně připsal první zákrok Godla. Chemici měli optickou převahu, v útočném pásmu si ale zatím nevytvořili žádnou větší příležitost.

Prvním vyloučeným se v 7. minuě stal hostující obránce Cibulskis, který se provinil hákováním. Kohouti se v početní výhodě gólově prosadili: ve zmatku před litvínovskou klecí se nejlépe zorientoval Petr Kolouch a poslal kotouč za bezmocného Godlu. Verva se okamžitě snažila odpovědět, první útočná formace hostů však recept na olomouckou obranu nenašla. 

Litvínovští hokejisté byli nadále aktivní, jejich útočnou aktivitu ale brzdily nepřesnosti. Dobrou příležitost dostali hosté ve 12. minutě po trestu pro Buriana. Také černožlutým se přesilovou hru podařilo využít, Aaron Irving namířil svou tvrdou ránu přímo mezi Lukášovy betony. Herní obraz se stále neměnil, hrálo se především v domácí třetině.

Závěr první periody nabídl vyrovnaný hokej s náznaky šancí na obou stranách. Víc práce měl Lukáš, jenž musel krotit střelecké pokusy Hübla nebo Cibulskise. Další branka už ale před úvodní sirénou nepadla, do šaten tak týmy odešly za smírného stavu.

Dominance obou brankářů

Moře mohl vedení hned po návratu z kabin vrátit Klimek, Godla si však pohlídal levou tyčku a situaci zvládl. Po chvilce v útočném pásmu znovu hrozili hosté, dobrým střídáním se prezentovala Gerhátova formace. Na druhé straně měl obrovskou šanci Ostřížek, do jeho zakončení ale obětavě padl Irving. 

Diváci u streamů sledovali poměrně atraktivní pasáž se šancemi na obou koncích kluziště. Domácí obraně dělala starosti hlavně první útočná lajna Litvínova, po jejím tlaku na trestnou lavici odjel Kunc. Severočeši přesilovou hru opět sehráli velmi dobře, gólman Lukáš se musel činit. Verva se ale dalšího zásahu prozatím nedočkala.

Po pár minutách oslabil Olomouc kapitán Vyrůbalík a chemiky čekala další přesilovka. Tentokrát se hostujícímu celku hra v početní výhodě příliš nevydařila, až na konci prověřil Lukáše dělovkou od modré Balinskis. Krátce po návratu Vyrůbalíka fauloval hostující Havelka a role se prohodily. 

Ani Olomouc ovšem v přesilové hře nedokázala strhnout vedení zpátky na svou stranu. Trend častého vylučování pokračoval, dalším provinilcem byl litvínovský Cibulskis. Kohouti dál naráželi na připraveného Godlu, také tato přesilovka zůstala nezužitkována. Rozuzlení měla nabídnout poslední dvacetiminutovka.

Plný bodový zisk vystřelil Lukeš

Start třetího dějství zpomalilo drobné zranění obličeje, které utrpěl jeden z hlavních rozhodčích. Mora se osmělila a v následujících minutách chemiky lehce zatlačila. Její rozlet zastavil trest pro Strapáče, hosté se navíc v další přesilovce vůbec poprvé ujali vedení. Před olomouckou brankou zůstal osamocený František Lukeš a zblízka prostřelil Lukáše. 

U druhého gólu Vervy si asistenci připsal kapitán Hübl, který tak v historickém bodování nejvyšší soutěže dorovnal Richarda Krále. O čtyřicet vteřin později mohl litvínovské vedení ještě navýšit Zdráhal, maskovaný muž Olomouce mu ale téměř jistý gól sebral parádním zákrokem hokejkou. 

Hra se vyrovnala, útoky obou týmů se rychle přelévaly ze strany na stranu. Šest minut před koncem domácím cestu za vyrovnáním zkomplikoval Knotek, když vysekl hůl Zdráhalovi. Rozhodnutí měl na holi Jarůšek, místo odkryté klece ale trefil jen brusle jednoho z bránících hráčů. 

Čas se rychle krátil, Mora se však stále nemohla nadechnout k finálnímu tlaku. Osmdesát vteřin před koncem si olomoucká střídačka vzala oddechový čas a rozhodla se odvolat brankáře Lukáše. Vyrovnání ale nepřinesl žádný ze závarů před brankou Vervy, chemici tak Hanákům oplatili porážku z minulého týdne a zvítězili 2:1. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Zdeněk Moták

S jedním gólem se vyhrát nedá, to jsem bohužel říkal už několikrát v této sezoně. Dnes to bolí více, protože oba góly jsme dostali v oslabení. S přesilovkou hostů jsme si neporadili. Byl to vyrovnaný zápas, byly tam souboje, bruslilo se, ale výsledek je pro nás nepříznivý.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Pro nás to jsou důležité body. Zápas to byl absolutně vyrovnaný, tak jako každý náš zápas proti Olomouci v této sezoně. Rozhodovaly detaily a speciální týmy. My jsme dali v přesilovce dva góly, soupeř jeden, tak proto jsme dnes šťastnější.