Zápasy 24. 11. 2020, Ondřej Mach

Proti Olomouci vítězně! Výhru v nájezdech trefil Hanzl, nepříznivá série je u konce

L i t v í n o v - Minulý rok v rámci vzájemných střetnutí čtyřikrát končili na straně poražených, letos se jim povedlo zvítězit hned napoprvé. Hokejisté Litvínova v zápase proti Olomouci sahali po plném bodovém zisku, Mora ale v závěru srovnala a rozhodnout musely až samostatné nájezdy. Ten rozhodující na domácí straně proměnil Martin Hanzl.

6. kolo, 24.11.2020, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Olomouc
HC VERVA Litvínov HC Olomouc
4sn 3
  • Třetiny

    1:0, 1:2, 1:1 - 0:0
  • Střely na branku

    45:23
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:1

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 1. Jarůšek (Demel, P. Zdráhal), 32. Zygmunt (M. Havelka, L. Doudera), 50. Balinskis (V. Hübl)

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 25. Kolouch (Olesz), 31. Kolouch (Švrček, V. Tomeček), 53. Bambula (J. Knotek, Burian)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 3:2, 3:3

  • Rozhodčí

    Svoboda, Pražák – Pešek, Gerát

  • Sestava domácích

    Godla (Honzík) – Irving, Demel, Balinskis, L. Doudera, Kudla, Ščotka, Březák – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Myšák, V. Hübl (C), F. Lukeš – Látal, Gerhát, Petružálek – Zygmunt, Helt, M. Havelka

  • Sestava hostů

    Konrád (Lukáš) – Švrček, Škůrek, Vyrůbalík (C), Dujsík, Ondrušek (A), A. Rutar, Valenta – Burian, J. Knotek (A), Bambula – J. Káňa, Nahodil, Kucsera – Olesz, Kusko, Valský – Mácha, Kolouch, V. Tomeček


Reportáž

Trenér Vladimír Országh udělal v sestavě několik změn. V brance začal Denis Godla, v obranných řadách chyběli David Štich a Oskars Cibulskis, které nahradili Lukáš Doudera a Jakub Březák. Při absenci Tomáše Pospíšila se do druhé útočné formace posunul Jan Myšák, ve třetí nastoupili Martin Látal a Jakub Petružálek.

Rychlý náskok Severočechů

Černožlutí hokejisté prožili raketový start, z úvodní branky se radovali už po devatenácti vteřinách. Sražené nahození obránce Patrika Demela si v předbrankovém prostoru našel Richard Jarůšek a zblízka dorazil kotouč do sítě. Následně se vylučovalo na obou stranách, další gól ale aktivní úvod nepřinesl. 

Domácím se dařilo pronikat do útočné třetiny, nebezpečný střelecký pokus měl na svědomí zadák Jan Ščotka. Útočné choutky chemiků pokračovaly, čtvrtá formace si ale před Branislavem Konrádem žádnou větší příležitost nevytvořila. Moře se naopak vepředu příliš nedařilo, Godla prozatím neměl mnoho práce. 

Ukázat se chtěl třeba Martin Látal, rychlonohý útočník v jedenácté minutě zaujal pěkným obkroužením hostující klece, následná střela ale v brance neskončila. Litvínov předváděl dobrý výkon, poměrně souvislý tlak si ale žádal další gól. Rozlet černožlutých zabrzdil až faul Jarůška, Olomouc ale v nabídnuté přesilové hře neudeřila. 

Po návratu nejlepšího litvínovského střelce se domácím znovu podařilo zamknout Hanáky v jejich třetině. Hodně vidět byl i Ščotka, který zažívá velmi dobrý začátek nové sezony. Severočeši se ještě v závěru první třetiny pokusili ohrozit Konrádovu branku a před úvodní sirénou vybojovali alespoň přesilovou hru.

Chemiky trápily olomoucké protiútoky

Početní výhodu si družina kapitána Viktora Hübla přenesla do prostředního dějství. Přesilová hra černožlutých vypadala dlouho velmi nebezpečně, všechny střelecké pokusy ale úspěšně kryl brankář Konrád. Sotva se na led vrátil Martin Vyrůbalík, tak hostující celek znovu oslabil Silvester Kusko. 

Verva další přesilovku sehrála poměrně dobře, jenže na jejím konci přišla studená sprcha. Do přečíslení ujeli dva hráči Mory, Petr Kolouch to vzal na sebe a z pravého kruhu prostřelil domácího gólmana Godlu. Hanáci po vstřelené brance ožili a snažili se přidat na ofenzivní aktivitě, šance však stále přicházely hlavně na straně chemiků.

Druhý gól domácích měl na holi Jarůšek, v úniku ale proti Konrádovi neuspěl. Litvínovští hráči si museli dávat pozor na rychlé hostující kontry, další takovou šanci spálil Jakub Valský. Blízko další trefy byli i hosté, za nedovolený zákrok v jasné šanci měli k dispozici trestné střílení. Toho se ujal Lukáš Nahodil, střelou mezi betony si ale na Godlu nepřišel. 

Mora se ale obratu přeci jen dočkala. V předbrankovém prostoru se puku zmocnil Petr Kolouch a bekhendovým blafákem ho poslal do sítě. Vedení Hanákům ale dlouho nevydrželo, za chvíli se začínalo od začátku. Pawel Zygmunt totiž šikovně vložil hokejku do střílené přihrávky Martina Havelky a postaral se o vyrovnání. 

Napínavá druhá perioda se chýlila ke konci. V obrovské šanci se zhruba šest minut před jejím koncem ocitl Látal, rychlá teč ale hostující klec těsně minula. Aktivitou hýřila čtvrtá útočná formace, pozornost brankáře Konráda opět prověřil Zygmunt. Chvíli před koncem prostřední části ještě dvakrát zahrozil Patrik Zdráhal, do přestávky se ale skóre neměnilo.

Vyrovnané klání do prodloužení poslal Bambula

O tom, kdo získá další cenné body měla rozhodnout závěrečná třetina. Její začátek byl o něco pomalejší než v předchozích dvou případech, oba týmy se v defenzivě snažily hrát zodpovědněji. Vervě se sice dařilo zatlačit Olomouc do vlastního pásma, gólman Konrád však mnoha střelám čelit nemusel. 

Z ničeho nic měl příležitost být dvougólovým hrdinou Zygmunt, po chybě Vyrůbalíka ale z mezikruží ve velké šanci minul. Chemici v této fázi dominovali a tvořili si jednu příležitost za druhou. Čekání na první kanadský bod nezlomil Myšák, který po pěkné zadovce Lukeše pálil jen do Konráda. Zato Godlovi na druhé straně musela být zima, do akce se už nějakou dobu nedostal.

Litvínovu se v přesilových hrách příliš nedaří, tentokrát ale zlomil střelecké trápení právě v početní výhodě. K pořádné ráně napřáhl obránce Uvis Janis Balinskis a z dobré pozice propálil olomouckého brankáře. Zatímco v předchozích minutách útočili domácí, nyní musela hrát Mora. 

A hráčům v bílých dresech se skutečně podařilo znovu vyrovnat. Po šanci Jana Knotka se k dorážce dostal Jan Bambula a bez problému trefil odkrytou klec. Na konci základní hrací doby si oba týmy vytvořily ještě několik gólových příležitostí, šedesát minut hry ale vítěze neurčilo. 

O zisku druhého bodu rozhodl Hanzl

Rozhodnutí měl na hokejce Jiří Ondrušek, olomoucký obránce ale litvínovské chyby v rozehrávce nevyužil. Na druhé straně byli v nadějném přečíslení Zdráhal a Jarůšek, ani gólman Konrád ale nekapituloval. V posledních dvou minutách prodloužení měli velké šance Látal a Jarůšek, druhý jmenovaný dokonce trefil tyčku!

První vzájemné střetnutí nové sezony nakonec dospělo až do nájezdů. V nich měli více štěstí domácí hokejisté, druhý bod jim vystřelil Martin Hanzl

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

„Myslím, že prvních třicet minut to byl vyrovnaný zápas. Od poloviny utkání jsme měli navrch, měli jsme velké množství šancí. Samozřejmě jsme rádi za vítězství, ale nedokázali jsme odskočit na větší gólový rozdíl a Olomouc se vždy dotáhla. V nájezdech to bylo kdo s koho, podržel nás brankář. Za vítězství jsme rádi. Měli jsme šanci na tři body, ale musíme být spokojení se dvěma.“

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko

„Nezačali jsme zrovna dobře, hned v prvním střídání jsme dostali gól. Ve druhé třetině jsme to otočili na 1:2 a od té doby nás Litvínov zatlačil. Měli hodně šancí a střel, v této části zápasu nás podržel Braňo Konrád. Ve třetí třetině jsme dostali gól v oslabení, pak ale hráče musím pochválit, že to dokázali vyrovnat. V prodloužení už to byla loterie, v nájezdech bylo víc sérií. Možná jsme sahali po dvou bodech, trefili jsme tam břevno. S bodem jsme ale spokojení.“

Fanshop