Zápasy 20. 11. 2020, Šimon Kadeřávek

Úspěšný Ščotka! Litvínov zvládl liberecké drama a po nájezdech zvítězil 2:1

Černožlutý tým chtěl navázat na výhru se Zlínem. V úvodní třetině však branka nepadla, přestože bylo k vidění několik šancí. Skóre se měnilo až v polovině utkání po nešťastné teči Demela šel do vedení Liberec. Verva ale dokázala ještě před koncem třetiny srovnat. Poslední dějství branku nepřineslo, a tak se v Liberci prodlužovalo, ale ani v nastavení jsme se gólu nedočkali. V samostatných nájezdech štěstěna přála Litvínovu, o výhře rozhodl Jan Ščotka.

3. kolo, 20.11.2020, Home Credit aréna
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
1 2sn
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 0:0 - 0:0
  • Střely na branku

    29:26
  • Vyloučení

    5:3
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 31. Filippi (T. Rachůnek)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 40. Pospíšil (Ščotka), rozh. náj. Ščotka

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Kajínek – Obadal, Hynek

  • Sestava domácích

    Kváča (Pařík) – Šmíd (A), T. Hanousek, Rosandić, Knot, Derner, Štibingr – Birner (A), Bulíř, Lenc – T. Rachůnek, Filippi, Gríger – A. Musil, P. Jelínek (C), M. Zachar – J. Vlach, Najman, Šír – Rychlovský.

  • Sestava hostů

    Godla (Honzík) – Demel, Irving, Cibulskis, Balinskis, Ščotka, Kudla, Štich (A) – Jarůšek, Gerhát, Mahbod – F. Lukeš, V. Hübl (C), Pospíšil – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Myšák – M. Havelka, Helt, Zygmunt.


Reportáž

Branku chemiků strážil hrdina z minulého utkání, Denis Godla. Slovenský gólman od první minuty přihlížel tomu, jak liberečtí hráči zvyšují tlak. Domácí se pomalu zastřelovali, úvodní pokusy Šmída či Knota končily mimo Godlovu působnost. Tygři působili aktivněji než Litvínov, nedokázali však přetavit snahu v branku.

Bránit, bránit a zase bránit

Na druhé straně zahrozil Zygmunt, kterého z levého kruhu vyzval ke střele Havelka. Polský mladík tváří v tvář Kváčovi zamířil nad branku. Hra se rychle přelévala, Godla pro změnu vytasil zákrok proti ráně Jelínka. Černožlutého fantoma chtěl překonat i Rachůnek, ale jeho snažení skončilo na betonech Denise Godly. Poté se proti pravidlům provinil Mahbod a domácí měli k dispozici první početní výhodu.

Nejblíže gólu byl Filippi, jehož dělovka provětrala Godlovu lapačku. Následoval marný pokus Rachůnka, litvínovský brankář jasně viděl a neměl problém zasáhnout. Na zhruba minutu se síly na ledě vyrovnaly, protože na trestnou lavici usedl Lenc. Verva si však nevypracovala výraznější šanci, za zmínku stojí střela z ostrého úhlu, jejímž autorem byl Lotyš Balinskis.

Znakem první třetiny byla především kvalitní defenziva obou celků. Čtyři minuty před koncem navštívil trestnou lavici Rachůnek. V přesilové hře ale zlobil především Liberec, který se skrze Zachara natlačil před Godlu. V úplném závěru nakonec mohli domácí odskočit, ale únik Musila nebyl úspěšný.

Přesilovkové góly

Druhé dějství odstartovalo mnohem ofenzivněji, protože těsně nad břevno pálil Zachar. Po několika vteřinách mohl poslat Liberec do vedení Birner, zkušený útočník se ujal kotouče v mezikruží a měl dost času na střelu. Jeho pokus skončil mimo branku. Za Litvínov předvedl povedený útok Lukeš, ale jeho individuální akce gólem neskončila. Dorážku severočeského matadora vytěsnil bruslí Kváča.

V polovině utkání si Havelka vysloužil dvou a desetiminutový trest za vražení na hrazení. Pomsta byla sladká a rychlá, protože Liberec vstřelil branku. Rachůnek vybojoval kotouč za Godlou a nahrál Tomáši Filippimu. Útočník pálil bez přípravy a rána mu nesedla, nicméně se otřela o nohu obránce Demela a zapadla do sítě.

Po inkasovaném gólu si Verva zahrála přesilovku, ale nedokázala Kváču výrazněji ohrozit. Podobnou situaci okusili Severočeši i čtyři minuty před koncem, tentokrát se poroučel mezi časoměřiče Vlach. Verva zásobovala Kváču střelami, ale liberecký brankář držel čisté konto. Nakonec do třetice všeho dobrého, těsně před koncem obdržel dvě minuty Filippi. Dlouho to vypadalo, že Litvínov znovu vyjde naprázdno, ale to by na ledě nesměl být Tomáš Pospíšil. Útočník využil závaru před brankou a doklepl za Kváčova záda propadnutý puk.

Tuhá bitva

Třetí dvacetiminutovka slibovala drama, což potvrdil znovu Pospíšil. Někdejší hráč Nových Zámků chvatně obehrál Štibingra a překvapil Kváču svižnou střelou. Brankář Tygrů ale své betony uzavřel včas. Verva rovněž přežila oslabení, protože na dvě minuty si musel odpočinout Gerhát. Během liberecké početní výhody se blýskl Godla, který zasahoval proti Filippimu. Svůj um ukázal také Myšák, který dlouho držel kotouč a ušetřil cenné vteřiny.

Deset minut před koncem byl v centru dění litvínovský mladík. Díky chybě obrany domácích nabídl skórování Hüblovi. Severočeská legenda ale neměla štěstí v zakončení. V závěrečných minutách měla Verva více ze hry. S ubývajícím časem se ale přidaly i velké šance Liberce. Vlach z bezprostřední blízkosti nenašel recept na to, jak Godlu překonat.

Gól ale nepadl, a tak se v HomeCredit Areně prodlužovalo. V té cenili zuby především Bilí Tygři, hodně byl vidět Gríger, ale ani on nedokázal vstřelit rozhodující branku. Dvě minuty před koncem vzala za své hokejka Šmída, důrazný obránce ji ve vzteku zlomil o mantinel. Utkání tak dospělo až do samostatných nájezdů.

V hokejové loterii byli úspěšnější domácí, prázdné tribuny přihlížely několika neúspěšným pokusům. Za Liberec se trefil Len, za hosty slavil Mahbod. Rozhodující tečka ale patřila černožlutým, úspěšným střelcem se stal Jan Ščotka.

Sestřih

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Patrik Augusta

V posledních zápasech máme problémy se střílením branek. Dnes se to opět projevilo. Soupeř byl velmi dobře organizovaný do obrany a my jsme si některé situace zbytečně komplikovaly. Těžko se nám prosazovalo a nakonec utkání dospělo až do samostatných nájezdů. V těch byl šťastnější Litvínov a sebral tak bonusový bod.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

Jsme vděční za výhru a dva body z Liberce. Zápas jsme odehráli výborně do defenzivy, v důležitých momentech nám také pomohl brankář Godla. Povedlo se nám rovněž proměnit přesilovku, celkově jsme podali dobrý týmový výkon.

Fanshop