Zápasy 26. 01. 2021, Šimon Kadeřávek

Narozeniny Ivana Hlinky oslaveny vítězně! Litvínov otočil skóre a porazil Vítkovice

Jak jinak oslavit narozeniny předčasně zesnulého Ivana Hlinky než hokejem? Dohrávalo se první kolo TELH mezi Vervou a Vítkovicemi. Skóre se měnilo v 10. minutě, kdy hosté využili přesilovou hru. Ridera se prosadila i ve druhé třetině, Verva se ale probudila a dvěma góly se vrátila do zápasu. V závěru zajistil domácím tři body Látal.

1. kolo, 26.01.2021, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
3 2
  • Třetiny

    0:1, 2:1, 1:0
  • Střely na branku

    39:25
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 35. Jarůšek (V. Hübl, Pospíšil), 38. V. Hübl (Pospíšil, F. Lukeš), 43. Látal

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 10. L. Krenželok (Lakatoš, Svačina), 24. Werbik (Pyrochta)

  • Průběh zápasu

    0:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Adam, Pilný – Lučan, Kis

  • Sestava domácích

    Godla (Zajíček) – Irving, Ščotka, Balinskis, D. Zeman, Demel, Štich (A), Kudla – P. Zdráhal, M. Hanzl (A), Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl (C), F. Lukeš – Petružálek, Žejdl, Látal – Helt, Jícha, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Mi. Svoboda (Dolejš) – Pyrochta, R. Polák (C), Galvinš, Gewiese, Koch, L. Kovář, L. Doudera – Svačina, Hruška (A), Lakatoš – L. Krenželok (A), Dej, Irgl – Fridrich, J. Mikyska, Schleiss – Mallet, Werbik, M. Kalus.


Reportáž

Domácí se museli obejít bez obránce Cibulskise, který vyfasoval jednozápasový trest od disciplinární komise. Obdobně na tom byl i vítkovický Dočekal. Po úvodním buly se Ridera přesunula do útoku, Lakatoš se snažil z otočky překvapit Godlu, ale jeho pokus zblokoval Irving. Hra se na začátku nepříjemně kouskovala.

Využitá přesilovka

Přítrž tomu udělal Werbik, který využil zaváhání litvínovských hráčů a zaměstnal Godlu. Slovenský gólman si posléze odpočnul, protože jeho kolegové prověřovali Svobodu. Dobrou ránu si připsal Balinskis, lotyšský obránce pálil od modré. Těsná vítkovická obrana úspěšně hasila šance domácích. Pokud nějaká střela prošla, brankář měl oči na stopkách.

Na začátku 10. minuty podrazil Štich jednoho z hostujících hráčů. Vítkovice nelenily a po osmi vteřinách nedisciplinovanost potrestaly. Lakatoš rozhýbal litvínovský zámek a proklestil se před brankáře. V poslední chvíli přenechal kotouč Lukáši Křenželokovi, jenž stál u tyčky a zakončil do odkryté branky.

Po inkasování se domácí snažili Rideru dohnat, vyrovnání měl na holi Žejdl s Látalem. Ani jeden z nich však na Svobodu recept nenašel. O několik minut později se do dobré pozice dostal Zygmunt, jehož střelu mohl dorazit Helt, vítkovický brankář ale všechny šance zlikvidoval.

Hüblův výstavní gól

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté, byli mnohem aktivnější než Verva. To ostatně potvrdili další brankou, kterou měl na svědomí Nicolas Werbik. Vítkovický hráč vybruslil do mezikruží odkud propálil Ščotku a následně i Godlu. Opařený Litvínov doufal v kontaktní branku, ale po několika okamžicích mohla Ridera odskočit na rozdíl tří gólů. Pyrochta totiž vyzkoušel tvrdost Godlových betonů.

Ataky Vítkovic neustávaly, do dobré příležitosti se dostal Irgl, ale jeho střelu vytěsnil černožlutý gólman. Následně o sobě dali vědět domácí, Jarůšek zkusil překvapit Svobodu, ale maskovaný muž vše bedlivě sledoval. Vzápětí mohl navýšit náskok Doudera, který ještě donedávna oblékal dres Vervy.

V polovině utkání se Verva znovu provinila, tentokrát zamířil mezi časoměřiče Látal. Hosté však přesilovou hru nedokázali zužitkovat. Litvínov prováhanou početní výhodu potrestal. Pospíšil zkusil překonat Svobodu, ten však kotouč odrazil. Puku se zhostil Richard Jarůšek a pohotově vymazal potupnou nulu ze skóre zápasu. Po gólu chemiků se z ledu horko těžko zvedal Polák, který následně zamířil do kabin. V závěru druhého dějství se poprvé provinili hosté, dvě minuty obdržel Koch.

Domácí rozehráli přesilovou hru, ale v průběhu fauloval další vítkovický hráč. Početní výhodu nakonec Verva proměnila. Pospíšil křižnou nahrávkou vybídl ke skórování Viktora Hübla. Litvínovský matador z nulového úhlu překvapil Svobodu a srovnal vývoj utkání.

Šťastný Látal

Agilní Verva byla nebezpečná v útoku i na začátku poslední dvacetiminutovky. Páté brance zápasu předcházela tvrdá rána Petružálka, při které dokonce Svobodovi odlétla hůl. Brankáře bez výstroje překvapil Martin Látal, jenž střílel od modré. Jeho pokus se otřel o jednoho z obránců Vítkovic a zaplul do sítě.

Dobře rozehraný zápas z pohledu Ridery byl tatam. Po gólu ještě vyhodil kotouč mimo kluziště Werbik, Severočeši ale druhou početní výhodu nevyužili. I v dalších stupňovali domácí tlak, mírné zastavení přišlo v podobě vyloučení Šticha. V početní výhodě nejdříve zahrozily Vítkovice, poté po chybě Ridery zamířil na Svobodu Helt, ale neměl štěstí v koncovce.

Na samém konci utkání mohl navýšit náskok Pospíšil, který šikovně obehrál brankáře Svobodu. V okamžiku, kdy na něj zívala prázdná brána zazmatkoval a minul. Ridera vyzkoušela hru bez brankáře, ale ta rychle skončila, protože Vítkovice hrály nedovoleně ve větším počtu hráčů.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Országh

"Jsme za vítězství velmi rádi, protože se nerodilo vůbec lehce. První polovinu zápasu byli hosté silnější a aktivnější, vyhrávali osobní souboje. Za stavu 2:0 měli několik dobrých příležitostí a nás podržel brankář. Poté jsme dali dva rychlé góly, a to nás vrátilo do zápasu. Třetí branka padla se štěstím, ale to k hokeji patří. Hráči mají můj respekt, protože několik posledních utkání bojují až do konce."

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Radek Philipp

"Utkání se zlomilo ve druhé třetině, kdy jsme měli spoustu vyložených šancí, které jsme promrhali. Kontaktní gól, který jsme dostali po zranění Romana Poláka, rozhodl. Po něm se naše hra rozsypala."

Fanshop