Zápasy - Dorost 28. 11. 2019, Petr Význer

Výhra v úvodu nadstavby! Dorostenci porazili Brno 3:2

L i t v í n o v - Hned v prvním klání nadstavby čekal dorostence těžký soupeř, kterým byla brněnská Kometa. Hosté se dostali v první třetině dvakrát do vedení, ale díky dvěma zásahům Adámka a fantastickému Čermákovi se Tvrzníkovi svěřenci dokázali probít k vítězství.

N1, 28.11.2019, Litvínov
logo Litvínov mládež
logo HC Kometa Brno
Litvínov mládež HC Kometa Brno
3 2
  • Třetiny

    1:2, 1:0, 1:0
  • Střely na branku

    52:40
  • Vyloučení

    6:6
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:1
  • Diváků

    98

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Litvínov mládež: 18. Adámek (Špaček), 38. Adámek (Hora, Minařík), 56. Špaček (Adámek)

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 9. Šalé (Pigl), 20. Šalé (Eich)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Folk – Tichý, Dyršmíd

  • Sestava domácích

    Čermák (Herkommer) – Minařík, Kuchař, Filip, Werner, Kadár, Hora, Martínek – Špaček, Postl, Čech, Beran, Adámek, Kočárek, Iljuk, Krocker, Šprynar, Dej, Brouček

  • Sestava hostů

    Bizoň (Schnattinger) – Řehák, Vacek, Máša, Ulbricht, Eich, Němec, Nesvadba, Nekvapil, Heinrich, Otava, Šalé, Sever, Horký, Pigl, Harmim, Boltvan


Reportáž

Zápas začal bleskovým vyloučením. Krocker usedl na trestnou lavici za hákování. Kometa si v početní výhodě nevytvořila žádnou větší šanci, a tak mohl zaútočit Litvínov. Adámek stál zcela osamocen před brankou, ale skákavý puk nedokázal uklidit do branky. Následně se musel činit i Čermák. Brno jelo do útoku ve třech hráčích jen proti němu. Ten zachoval chladnou hlavu a skvělým přesunem zlikvidoval tuto obrovskou šanci hostů. Po Kometě si přesilovku zahrál i Litvínov. Nesvadba hákoval jednoho z domácích a byl za to potrestán. 

Početní výhoda však byla domácím k ničemu, protože obranná řada Komety vystihla kombinaci chemiků a Eduard Šalé ujel do brejku. V něm zvolil kličku do bekhendu, přehodil ležícího Čermáka a hosté šli do vedení. Následně strážce domácí svatyně předvedl další ze série skvělých zákroků. Otava zakončoval v přečíslení dva na jednoho těsně nad beton. Čermák si skokem na bok pomohl k zákroku a týmu ke vstřelenému gólu. Martin Adámek jel po levém křídle a dobře mířenou střelou pod vyrážečku rozvlnil síť. Kometě se po Dejově ztrátě puku na modré čáře povedlo vrátit vedení na svou stranu. Znovu to byl Eduard Šalé. Mladý brněnský útočník projel obranou velice snadno, protože jeden z obránců zrovna mířil na střídačku. Pokoušel se o stejnou kličku jako v předchozím případě, ale v zakončení se rozhodl jinak. Místo střely pouze poslal bekhendem puk mezi nohy přesouvajícího Čermáka. Po skončení třetiny dostali trest za hrubost Adámek s Otavou, kteří se po siréně postrkovali. 

Pouze 16 vteřin dělilo úvodní vhazování a Piglovu obrovskou šanci. S pukem zůstal stát úplně sám před brankou, pokusil se Čermáka zmást kličkou, ale to se mu nepovedlo. Střílel do prázdné části branky, kam domácí brankář rychle vystrčil lapačku. Po této šanci přišlo další vyloučení na obou stranách. Horký držel Iljukovu hůl a Iljuk soupeře hákoval. Pokračovalo se dále ve čtyřech hráčích na obou stranách. Když se na hřiště vrátili Adámek s Otavou, hrálo se v plném počtu hráčů na obou stranách. Dokud tedy na lavici hanby neusedl Pigl, který dělal společnost Horkému. 

Chvíli po skončení přesilové hry trefil Minařík břevno. Brnu daroval další přesilovku Šprynar, když hokejkou zasáhl soupeře do obličeje. Brněnský zmar v početních výhodách trval i dál. Největší šance přišla až po jejím skončení. Brouček nepochopitelně nechal puk projet až před branku, kde se zjevil brněnský kapitán Horký. Jeho pokus skončil překvapivě na plexiskle za brankou. Další tutovku neproměnil Nekvapil. Proti němu byla dobře postavená branková konstrukce. 

Sekání. Tak zněl verdikt, který rozhodčí vyřkl, když Harmim odjížděl na trestnou lavici. Ten na ní strávil pouze 16 vteřin! Martin Adámek parádní střelou pod víko vyrovnal a dodal Litvínovu sílu k dalšímu nátlaku. Před koncem prostřední části ujel Brouček všem svým strážcům, ale naneštěstí ztroskotal na skvělém Bizoňovi. 

I poslední perioda tohoto klání začala vyloučením. Tentokrát pykal Hora. Kometa doplatila na svou neefektivitu a špatnou organizaci střídání. Hora tedy v klidu odseděl své dvě minuty a o pár minut později se ke spoluhráčům připojil v přesilové hře. Ani domácím se v ní nepodařilo nic vymyslet, ale zvládli navázat na tlak, který si vytvořili. Po velice dlouhém nátlaku na brněnskou branku vychytal litvínovské střelce Bizoň a Harmima pláchl do samostatného úniku, ve němž nevyzrál na připraveného Čermáka. 

V polovině Martínkova trestu za držení, ujeli Brouček s Krockerem do útoku. Brouček našel na levé straně připraveného Krockera, ten mířil s jistotou do horní poloviny branky, kam dokázal Bizoň vyšvihnout vyrážečku a zlikvidoval tak obrovskou šanci chemiků. Těm to však vadit nemuselo. O pár chvil později Zamezil Adámkovi ve vstřelení hattricku Bizoň, ale na dorážku Jiřího Špačka již neměl nárok. Tvrdá rána do horní poloviny branky byla nad schopnosti brněnského brankáře. Brno se v závěru zápasu ještě pokusilo udeřit v šesti lidech na ledě, ale vyrovnat se mu již nepodařilo. 

Ohlasy

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež

Martin Nosek

"První a druhá třetina nebyla podle našich představ. Hráči neplnili to, co od nich chceme, ani to, co trénujeme. Bohudík, třetí třetinu si to vzali k srdci a začali plnit to, co trénujeme."

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Kamil Brabenec

"Hodně fyzicky náročné utkání. Oba mančafty bojovaly, bylo to nahoru dolů, i když trošku kostrbaté. Myslím si, že pro nás trošku smolná porážka, ve druhé třetině jsme tam měli spoustu tutových šancí, které jsme měli proměnit, mohli jsme odskočit na rozdíl dvou tří gólů a bylo by to trošku jiné. Teď možná opticky ta třetí třetina vyzněla trochu lépe pro Litvínov, měli trošku více ze hry. Škoda nevyužitých přesilovek."