Zápasy 10. 01. 2020, Ondřej Mach

Hořká porážka v derby, Verva nestačila na Energii po prodloužení 2:3

K a r l o v y V a r y - Třetí derby v probíhajícím ročníku mezi Karlovými Vary a Litvínovem ovládli domácí Západočeši. Chemici sice v lázeňském městě vedli o dvě branky, Energie ale ve třetí třetině dokázala srovnat a obrat zakončila v prodloužení. Dvěma góly se na něm podílel karlovarský útočník Tomáš Rachůnek.

35. kolo, 10.01.2020, Realistic aréna
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
3p 2
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 1:0 - 1:0
  • Střely na branku

    39:30
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4608

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 38. T. Rachůnek (Graňák), 45. Gríger, 61. T. Rachůnek (Šenkeřík)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 14. J. Říha (F. Lukeš, V. Hübl), 29. Jarůšek (Mahbod, Jánošík)

  • Průběh zápasu

    0:2, 3:2

  • Rozhodčí

    Horák, Pražák – Gerát, Hynek

  • Sestava domácích

    F. Novotný (Bednář) – M. Rohan, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), D. Mikyska, Eminger, Šafář – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Šik, Raška I, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček

  • Sestava hostů

    Janus (Honzík) – Jánošík (A), Ščotka, T. Pavelka, Kudla, Baránek, J. Říha, L. Doudera – F. Lukeš, V. Hübl (C), Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl (A), Mahbod – Hedberg, Gerhát, Kašpar – Trávníček, Zygmunt, Válek


Reportáž

Velmi dravý vstup do třetího Podkrušnohorského derby předvedla domácí Energie, po mírném tlaku zase na druhé straně operovala Hüblova formace. První vážnější střelecký pokus zaznamenal Beránek, který ve spolupráci s Polákem brankáře Januse nepřekonal. Před Novotným poté zahrozil Hanzl a následný protiútok vedený Skuhravým musel znovu hasit maskovaný muž Vervy. 

Skvěle sehraná akce znamenala litvínovské vedení

Hosté v obraně nepůsobili úplně jistě, v další šanci se vzápětí objevil Beránek. Energie těžila především z rychlého přechodu přes střední pásmo, z čehož pramenila řada přečíslení. Chemici se omezili spíš na vyhazování kotouče z vlastního pásma, nebezpečnou střelou se po delší době prezentoval obránce Kudla. 

Zřejmě největší šanci v dosavadním průběhu utkání měl Kohout, který se po Baránkově chybě řítil sám na Januse. Útočníkovi Energie ale v rozhodující chvíli puk utekl z čepele a skóre se neměnilo. V podobné situaci se za chvíli objevil Lukeš, jehož ránu zápěstím z pravého kruhu zlikvidoval gólman Novotný. S blížícím se závěrem třetiny se černožlutí dostávali na zteč častěji, parádní sólo předvedl Jarůšek. 

O branku nejlepšího střelce Vervy obral až dobrý zákrok domácích obránců a navrátivšího brankáře Novotného. Ve 14. minutě už se ale hosté prosadili. Po šikovném signálu na buly v útočném pásmu se sám před Novotným zjevil obránce Jiří Říha a pěknou kličkou otevřel skóre. Šanci na vyrovnání měl při hře čtyři proti čtyřem Šenkeřík, Janus ale vytáhl skvělý zákrok ramenem a zůstal stoprocentní. 

Rachůnkovo snížení

Podobně jako na startu první periody, i na začátku té prostřední hýřili aktivitou především domácí hokejisté. Černožlutí si poté zahráli přesilovou hru za faul Koblasy, který se provinil vysokou holí. Hra v početní výhodě se hostím nejprve příliš nedařila, pak měl ale další gól na holi Hedberg, kterého famózně vychytal Novotný. 

V dobrém výkonu pokračoval autor první branky Říha, jenž po pěti minutách druhé třetiny ukázal rychlý průnik zakončený bekhendovým pokusem. Hra se před polovinou utkání trochu zklidnila, oba brankáři nemuseli často zasahovat. Verva si následně vytvořila menší převahou, kterou dokázala rychle zúročit. Mahbod před brankou našel Richarda Jarůška, litvínovský útočník si výborně pokryl kotouč a z otočky jej o brankovou konstrukci poslal do sítě. 

Karlovy Vary druhá inkasovaná branka opařila, hrálo se tak hlavně v útočném pásmu chemiků. Domácí se probrali za několik minut, když Januse postupně prověřili Graňák a Beránek. Další nebezpečnou akci měl na svědomí Vondráček, když před Janusem tečoval ránu jednoho z domácích beků. V útočné aktivitě ale nezůstali pozadu ani hráči Litvínova, pořádnou dělovku Lukeše chytil Novotný do lapačky. 

Závěr druhé části hry patřil týmu z lázeňského města, stoprocentní šanci spálil Mikúš, když bekhendem minul odkrytou hostující klec. Po delší odmlce si důležitý zákrok připsal i Novotný, táhlá střela Hanzla z mezikruží si cestu do sítě nenašla. Energie z tlaku dvě minuty před druhou sirénou vytěžila kontaktní branku. Flek mezi kruhy nabil Tomáši Rachůnkovi, a ten střelou pod lapačku poprvé překonal Januse.

Vary obrat dokonaly v prodloužení

Poslední dvacetiminutovku odstartovala dlouhá přetahovaná o kotouč. První zákrok ve třetí třetině si Janus připsal proti střele Plutnara, Novotného zase udržel v provozní teplotě Baránek. Plynulost hry narušila po mnoha nepřesných přihrávkách řada zakázaných uvolnění. Karlovarští se kýženého vyrovnání dočkali ve 45. minutě. 

Zasloužil se o něj Dávid Gríger, který se elegantně zbavil Baránka a rychlou střelou pod břevno donutil Januse podruhé kapitulovat. Teď to byli zase domácí hokejisté, kdo udával tempo hry, Litvínov místy působil dost bezradně. Velké problémy dělal chemikům především forčekink Energie, z něhož vyústily dosti nebezpečné situace. 

Duel se chýlil ke konci a navrch měli stále Západočeši. Hodně starostí Janusovi nadělala tvrdá pumelice Plutnara, hosté na karlovarský tlak reagovali dalším vyhozením přes všechny čáry. Pevné sevření Energie nepovolovalo, rozdílovým elementem byl právě gólman Janus. Pozornost Novotného vyzkoušel Hübl, domácí gólman si s jeho nahozením snadno poradil. 

Útočné snažení Karlových Varů ještě umocnila přesilovka po faulu Petružálka. V té rozhodčí přezkoumávali situaci po střele Emingera, video ale ukázalo, že kotouč nepřekročil brankovou čáru. Tříbodový zisk poté odmítl Polák, který zblízka minul prázdnou branku Litvínova. Závěrečný nápor už rozhodující zásah nepřinesl a klání tak dospělo do prodloužení. 

V nastaveném čase rozhodl už po třinácti vteřinách svojí druhou brankou Tomáš Rachůnek. Nejproduktivnější hráč Energie dostal parádní přihrávku za obranu a trefil přesně skulinku mezi Janusovými betony.  

Sestřih

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška

Musím dnes mužstvo pochválit. Myslím, že od první třetiny jsme hráli velmi dobře, vytvářeli jsme si šance a byli jsme lepší v pohybu. Litvínov byl ale do půlky zápasu velmi pozorný a silný v obraně.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Do poloviny zápasu jsme hráli se soupeřem vyrovnaný zápas, plnili jsme věci, co jsme chtěli a bruslařsky jsme stačili. Od poloviny zápasu jsme se úplně sesypali, soupeř nás jednoznačně přehrál.