Zápasy 30. 12. 2019, Šimon Kadeřávek

Houževnatý výkon na body nestačil, Verva podlehla Spartě 4:8

Poslední utkání roku 2019 odehrála Verva na ledě pražské O2 Areny. V tuhém boji šli nejdříve do vedení domácí, za které přesně pálil Košťálek, odpovědí byla přesná rána Říhy. Gólové hody se rozjely od druhé třetiny, šťastnějším týmem byla nakonec Sparta. Ta se do konce utkání prosadila sedmkrát, Verva odjíždí z hlavního města bez bodu.

32. kolo, 30.12.2019, O2 aréna
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
8 4
  • Třetiny

    1:1, 3:1, 4:2
  • Střely na branku

    41:37
  • Vyloučení

    6:7
  • Využití

    3:2
  • V oslabení

    1:1
  • Diváků

    12

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 15. Košťálek (V. Růžička), 29. Řepík, 30. Pech (Košťálek), 40. Polášek (Tomášek), 50. Smejkal (Tomášek, Polášek), 51. Pšenička, 58. Pech (Říčka), 59. Řepík (Smejkal, Rousek)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 20. J. Říha (Baránek, Petružálek), 23. Kašpar (Jarůšek), 52. Petružálek (Jánošík), 55. F. Lukeš (Petružálek, M. Hanzl)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 6:2, 6:4, 8:4

  • Rozhodčí

    Lacina, Pražák – Brejcha, Hynek

  • Sestava domácích

    Machovský (J. Sedláček) – Košťálek, Tomáš Dvořák, Polášek, M. Jandus, Piskáček, Blain, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík – Sukeľ, V. Růžička, Rousek – Dvořáček, Pech, Forman – Vitouch, Pšenička, Říčka.

  • Sestava hostů

    Honzík (Janus) – Ščotka, Jánošík, T. Pavelka, Kudla, Baránek, J. Říha, Kubát – F. Lukeš, V. Hübl, Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl, Mahbod – Hedberg, Gerhát, Kašpar – Trávníček, Válek, Jurčík.


Reportáž

Do litvínovské sestavy se vrátil Gerhát, posilněná Verva sice získala úvodní buly, ale puk se poté přesunul na hole Sparty. Ta se marně snažila probojovat do útočné třetiny, nicméně její pokusy většinou končily nad brankou Honzíka. Náznakem dobré příležitosti byla nahrávka Hedberga, švédský hokejista hledal před Machovským stojícího Kašpara. Severočeský odchovanec se ale ke kotouči nedostal.

Nevyužité litvínovské přesilovky

Litvínov byl lepším týmem, do vedení mohl jít díky Mahbodovi, toho v šanci vychytal pražský brankář. Na druhé straně kluziště protáhl lapačku Honzík, jehož prověřil aktivní Dvořáček. Fanoušci viděli plynulou hru, ve které se bojovalo o každý centimetr. Hostujícími příznivci to jen zašumělo, když Hedberg využil pokažené rozehrávky Sparty. Znovu přihrával na Kašpara, nájezdový génius trefil z mezikruží pouze brankáře.

V týmu Vervy se objevuje několik jmen, které si v poslední době zahrály za Spartu. Jeden z nich, Tomáš Pavelka, převzal kotouč na modré a ostře vypálil na Machovského. Pražany trápila především nepřesná rozehrávka, velký podíl na tom měli i hosté, kteří poctivě forčekovali. Černožlutí měli k dispozici první početní převahu, Rousek fauloval Hanzla a odebral se na trestnou lavici.
 
Svěřenci Vladimíra Kýhose si vytvořili tlak, který nakonec nedokázali zužitkovat. Největší šanci měl Petružálek, jenž zkusil střelu s příklepem. V dalších minutách si vyzkoušeli přesilovou hru také domácí, Jarůšek si vysloužil dvě minuty za vyhození kotouče ze třetiny. Sparta ukázala soupeři, jak naložit s početní výhodou. Jan Košťálek napřáhl na modré a čistě překonal Honzíka, který měl zakrytý výhled.
 
O pár minut později mohl náskok zvýšit Súkeľ, jenž uháněl sám na Honzíka. Černožlutý gólman ale nedovolil slovenskému hráči skórovat. V závěru třetině dostali hosté další příležitost, Piskáček musel po faulu mezi časoměřiče. Ve hře 5 na 4 rozezvučel Hanzl tyč Machovského branky, vyrovnávací gól ale přišel až při základním počtu hráčů. Dvě vteřiny před koncem se ujal puku Jiří Říha, který dělovkou na pravou tyč odčaroval neprůstřelnost pražského gólmana.

Sparťanská ofenziva

Druhá část nezačala pro střelce litvínovského gólu dobře, musel usednout na trestnou lavici a sledovat boj Vervy v oslabení. Pražanům stačilo pouhých 40 vteřin na to, aby dostali puk za Honzíka. K Formanovi se odrazil kotouč a za pomocí nohy ho dopravil za Honzíka. Gólovou radost utnul rozhodčí, který po prozkoumání videa branku neuznal. Domácí měli stále k dispozici přesilovku, její závěr však nesehráli vůbec dobře.

Jarůšek využil nepřesné nahrávky a vydal se k Machovskému. Ten jeho střelu vyrazil, ke kotouči se nachomýtl Lukáš Kašpar a trefou z ostrého úhlu poslal hosty do vedení. Po minutě slavil Litvínov znovu, ale jeho radost uhasil rozhodčí. Chemici šli do přečíslení, v následném závaru jeden z Pražanů srazil kotouč na brankovou čáru, nicméně branka to nebyla. Video bylo v druhé třetině v hlavní roli, protože sudí museli přezkoumat i situaci z 28. minuty.
 
Michal Řepík uzmul kotouč, potáhl si ho podél mantinelu a důrazně se natlačil před Honzíka. Sparťanský útočník se štěstím protlačil puk za litvínovského brankáře, gól nakonec platil. Svého spoluhráče napodobil Lukáš Pech, jenž obdržel přesnou nahrávku od Košťálka. Zkušený forvard zakončil nad Honzíkův pravý beton. K tomu všemu se přidalo dvojnásobné oslabení Vervy, nejdříve opustil led Říha, poté obdržela trest hráčská lavice. Přesilovku 5 na 3 domácí nevyužili, gól však zaznamenali v závěrečné početní výhodě. Tomášek posunul puk na Adama Poláška, a ten dalekosáhlou střelou zvýšil náskok.

Závěrečná přestřelka

Třetí dějství otevřelo vyloučení Piskáčka, následnou výhodu Verva nevyužila. Marně se snažil vstřelit branku Hanzl, ale Machovský zavřel své betony. Hra neztrácela náboj, šance střídala šanci. Severočeši chtěli vstřelit kontaktní branku, Sparta se pokoušela navýšit svůj náskok. Dobře zasáhl Honzík proti trefě Tomáška, ten však střílel ze záklonu a chyběla mu patřičná přesnost. Za plexisklo usedl znovu Říha, tentokrát za faul loktem.

Svého protihráče o šest vteřin napodobil Rousek a počet hráčů na hřišti se vyrovnal. V okamžiku, kdy byli oba hříšníci na ledě, šli domácí do přečíslení. Puk putoval přes hůl Poláška až k Jiřímu Smejkalovi, který z bezprostřední blízkosti překonal Honzíka. Další branku si připsal Tomáš Pšenička, Verva hrála přesilovou hru a zkusila se prosadit bez brankáře. Toho využil sparťanský útočník a poslal kotouč do prázdné klece.

Litvínov nakonec přesilovku využil, osm minut před koncem doklepl kotouč do Machovského svatyně Jakub Petružálek. Chemici dostali další dárek, Polášek obdržel dvě minuty za sekání. Proměněnou šanci měl na svědomí František Lukeš, litvínovský matador pálil z levého kruhu a vykřesal pro hosty naději. Přestřelka pokračovala, Lukáš Pech bekhendovou střelou vstřelil sedmý gól Sparty. Pomyslnou tečku si připsali opět domácí, ruce nad hlavu zvedal Michal Řepík. Ten využil závaru před brankou a přesilovkovým gólem rozjásal vysočanskou arénu.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Uwe Krupp

Musím hráče pochválit. Tvrdě bojovali, ukázali charakter a odvahu a našli cestu ke třem bodů proti velmi dobrému týmu. Skóre je trochu vysoké, ale takový je hokej.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Do poloviny zápasu jsme byli lepším týmem, pak přišlo sporné rozhodnutí, kdy byl uznaný gól v náš neprospěch. Po té chvíli se naše hra sesypala, přestali jsme plnit věci, které jsme do té doby plnili.