Zápasy 17. 11. 2019, Šimon Kadeřávek

Sváteční drama, Verva po urputném boji prohrála se Spartou 3:4

Neděle přinesla bitvu Davida s Goliášem, předposlední Litvínov narazil na vedoucí Spartu. Kdo dorazil na stadion později, neviděl turbulentní začátek. Už po půl minutě jásal Mahbod, na jeho trefu ale rychle odpověděl Sukeľ. Verva přeci jen odskočila, když se prosadil Jarůšek. Skóre se měnilo i ve druhém dějství, kdy za Spartu skóroval Rousek s Košťálek. Litvínov ale na konci prostřední část srovnal. Rozuzlení přineslo až prodloužení, v tom rozhodl o dělbě bodů Sukeľ.

19. kolo, 17.11.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
3 4p
  • Třetiny

    2:1, 1:2, 0:0 - 0:1
  • Střely na branku

    35:27
  • Vyloučení

    4:7
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5969

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 1. Mahbod (Válek), 10. Jarůšek (Petružálek, T. Pavelka), 40. V. Hübl (T. Pavelka, Válek)

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 2. Sukeľ (Jurčina, Kudrna), 21. Rousek (Smejkal, Tomášek), 34. Košťálek (Smejkal, Pech), 64. Sukeľ (Kudrna)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4

  • Rozhodčí

    Bejček, Pražák – Gerát, Hynek

  • Sestava domácích

    Janus (34. Honzík) – Jánošík (A), L. Doudera, Baránek, Ščotka, Štich, T. Pavelka, Kudla – Mahbod, V. Hübl (C), Válek – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, J. Mikúš, F. Lukeš – Jurčík (A), Helt, Trávníček

  • Sestava hostů

    J. Sedláček (Machovský) – Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Jurčina, Polášek (A), Košťálek, Piskáček (A) – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Buchtele, Pech, Forman – Pšenička, Rousek, Dvořáček


Reportáž

Jiří Šlégr se pokusil zamíchat útočnými řadami, v první lajně vystřídal Lukeše Válek. Úvodní vhazování získali Sparťani, za které se prvním pokusem prezentoval Řepík. Domácí nezůstali pozadu a oplatili Pražanům stejnou mincí, Jarůšek však nedostal kotouč do branky.

Bleskový úvod

O pár vteřin později explodoval stadion radostí, jeden z útočníků oštemploval břevno Sedláčkovy branky. Kotouč se rychle odrazil do mezikruží, tam ho získal Samson Mahbod. Kanadský forvard využil situace a vstřelil vedoucí gól. Spartu úvodní tlak nabudil a po půl minutě bylo vyrovnáno, Janus vyrazil kotouč k levému kruhu. Matúš Sukeľ využil svého postavení a ranou na protější tyč srovnal účty. Gól hostů ještě musel zkontrolovat videorozhodčí kvůli posunuté brance.

Oba mančafty urputně bojovaly o každý centimetr a jakékoliv soupeřovo zaváhání se snažily využít. Nejdříve nepřesně pálil Hanzl, poté musel Janus sledovat pokus Jurčiny. Po šesti minutách hry přišla šance pro domácí, Piskáček hákoval jednoho z litvínovských a zamířil na trestnou lavici. Ani trénink s legendami Vervě nepomohl, v přesilové hře si nedokázala vypracovat větší šanci.

Ve hře 5 na 5 už to šlo Litvínovu mnohem lépe a lehce poťukával na dveře sparťanské brány. Pomyslné otevření dokončil Richard Jarůšek, bývalý útočník pražského celku zužitkoval Petružálkovu nahrávku a zakončil nad Sedláčkův beton. Nejproduktivnější hráč Vervy pálil k bližší tyči a nedal Sedláčkovi šanci. Svěřenci Uwe Kruppa ale nechtěli nechat soupeře ve vedení, a tak se snažili znepříjemňovat Janusovi život.

Ostrou ránu měl na svědomí Kudrna, ten však rozvlnil pouze boční síť. Snaha hostů byla ještě podpořena Heltovým faulem. Ale ani Sparta nedokázala vážněji ohrozit protivníkova brankáře, paradoxně největší šancí bylo Jurčíkovo nahození. Po konci výhody se týmy střídaly v útočných akcích. Na konci třetiny ještě inkasoval dvouminutový trest Pavelka.

A zase vyrovnáno!

Sparta šla do druhé dvacetiminutovky s výhodou, kterou nakonec dokázala využít. Podobně jako v prvním dějství padla branka v prvních chvílích. Smejkal šikovně prostrčil kotouč na Lukáše Rouska. Pražský talent nezaváhal a propálil Januse z pokleku. Začínalo se znovu, nervozita mužstev byla patrná. Do vlasů si vjel Jarůšek s Formanem a oba dostali po právu dvě minuty. Sparťanská trestná dostala ještě jednoho návštěvníka, za podrážení šel pykat Sukeľ.
 
Severočeši mohli využít přesilové hry, ale jejich snaha končila zpravidla na betonech Jakuba Sedláčka. Litvínov se ale nenechal zastrašit a pokračoval v útočných výbojích. Blízko branky byl znovu Jarůšek, který po individuální akci zakončoval bekhendem, gólman Sparty pokus zlikvidoval. Stranou nestáli ani hosté, ti se připomněli pokusem Buchteleho. Pražany srážely především zbytečné chyby, které sudí trestal vyloučením, podobně tomu bylo i Řepíka.

Ani do třetice nedokázala Verva vyprodukovat nebezpečnou situaci, ta přišla o pár chvil později. Litvínov si přenesl tlak z přesilové hry a konečně se dostal ke střele. Prudká rána Hanzla ale skončila pouze na hostujícím brankáři. K životu se ale postupně probrali i hosté. Nejdříve prověřil Januse Kudrna, poté se snažil skórovat znovu Rousek.

Gólová ruleta ale nakonec ukázala na Jana Košťálka. Obránce v rudém dresu dorážel od levé tyče a poslal Spartu poprvé do vedení. Třetí gól znamenal konec pro Januse, kterého nahradil David Honzík. Mladý brankář se musel rychle zahřát, protože ho začali hosté odstřelovat, výborně zasáhl proti pokusu Tomáška. Užuž to vypadalo, že Sparta vedení udrží i do závěrečné třetiny. Obrovské haló způsobil Viktor Hübl. Matador v černožlutém dresu sklepl Pavelkovo nahození za Sedláčka. Vše posvětili sudí, kteří zkoumali trefu na videu.

Bezbranková třetina

Třetí část hry začal lépe Litvínov, který si připsal první střelu. Sparta se nenechal zahanbit a nechala Vervu povozit na svém kolotoči, nebezpečně pálil Rousek, ale Honzík rozhodně zakročil. Hodně byl vidět také Trávníček, jenž zpracoval Heltovu přihrávku a pálil do připraveného Sedláčka. Na druhé stráně prověřil Honzíka Sukeľ.

Poslední desetiminutovku načali Sparťané v oslabení, za plexisklo se pakoval Polášek. Vervě se naskytla jedinečná šance k naklonění fanoušků na svou stranu. Severočeši se úporně snažili, výsledkem byla pouze Lukešova střela. Pražané ale početní nevýhodu přežili a vrhli se do útočení. Oba kádry ale s ubývajícím časem hrály opatrněji. Pět sekund před koncem fauloval Pech, což znamenalo jediné. Vervu čekala skoro půlka prodloužení v početní převaze.

V nastavené hrací době hosté ubránili oslabení, Litvínov opět nedokázal prolomit kletbu přesilových her. Závěr prodloužení přinesl lehkou střelu Ščotky, kterou Sedláček vyrazil. Minutu před koncem našel Kudrna Matúše Sukeľa. Slovenský hráč zblízka překonal Honzíka a zajistil Spartě dva body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

Cítil jsem v kabině, že kluci jsou na dobré vlně, že chtějí vyhrát. V druhé třetině jsme brzy inkasovali vyrovnávací branku, naopak na jejím konci jsme se štěstím vyrovnali. Nepodařilo se nám využít přesilové hry, to je naše největší bolest. Trénujeme to neustále, ale nejde nám to. To vlastně i rozhodlo.

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Uwe Krupp

Jsme velice spokojení s naší hrou v oslabení, která byla důležitým faktorem našeho vítězství. Litvínov má velmi dobré přesilovky, i když se mu v poslední době nedaří proměňovat. Pomohl nám dobrý výkon brankáře Sedláčka.

Fanshop