Zápasy 01. 11. 2019, Ondřej Mach

Litvínov udolal Pardubice 4:3 a z města perníku odváží plný počet bodů

P a r d u b i c e - V souboji dvou celků, které zatím neprožívají povedený ročník, byl úspěšnější hostující Litvínov. Dynamo mělo v první třetině řadu šancí, góly však dávali chemici. Po čtyřiceti minutách hosté vedli 4:0, dvě branky zaznamenal Richard Jarůšek. Východočeši ale nesložili zbraně a započali stíhací jízdu, která nakonec na body nestačila. Verva se díky tříbodovému zisku posunula na desátou příčku.

16. kolo, 01.11.2019, Tipsport aréna
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    0:2, 0:2, 3:0
  • Střely na branku

    44:27
  • Vyloučení

    3:5
  • Využití

    0:2
  • V oslabení

    1:1
  • Diváků

    6722

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Dynamo Pardubice: 41. R. Kousal (Tybor), 44. Mandát (Tybor, Holland), 60. Mikuš (J. Zdráhal, Látal)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 16. Petružálek (Jarůšek), 19. Jarůšek (V. Hübl, L. Doudera), 31. Helt (Jarůšek, Petružálek), 32. Jarůšek (Petružálek, Hübl)

  • Průběh zápasu

    0:4, 3:4

  • Rozhodčí

    Pešina, Úlehla – Jindra, Zika

  • Sestava domácích

    Štěpánek (32. Kacetl) – Eklund, Holland, J. Kolář (C), Ivan, Mikuš (A), J. Zdráhal, Hrádek – Mandát (A), R. Kousal, Tybor – D. Kindl, Harju, Matýs – Kusý, J. Kloz, Machala – Látal, Pochobradský, Blümel

  • Sestava hostů

    Honzík (Janus) – L. Doudera, Jánošík (A), Ščotka, Baránek, T. Pavelka, Štich – F. Lukeš, V. Hübl (A), Válek – Jarůšek, Helt, Petružálek – Kašpar (C), Gerhát, Myšák – Trávníček, Zygmunt, Jurčík


Reportáž

Do zápasu lépe vstoupily Pardubice, už po 22 vteřinách Honzíka prověřil Kousal a na startu třetí minuty tečoval Kloz nahození Hollanda těsně kolem pravé tyče. Aktivita Východočechů byla odměněna první přesilovou hrou. Při hře v početní převaze mohl skóre otevřít nejproduktivnější hráč Tybor, i v tomto případě však byl úspěšný hostující gólman. 

Chemici potrestali pardubické chyby

Domácí předváděli skvělý výkon a dávali zapomenout na nedávné zdravotní potíže. V centru dění byl opět Tybor, jenž si položil Honzíka, bekhendové zakončení mu ale nevyšlo. Chemici se z počátečního tlaku Dynama postupně oklepali, pardubickou branku však prozatím vážněji neohrozili. Litvínov mohl z ničeho nic vést, když jeho hráči ujížděli vstříc Štěpánkovi v přečíslení. Obránce Pavelka vzal situaci na sebe a branku přestřelil. 

Hra se následně trochu vyrovnala, boj o kotouč probíhal především ve středním pásmu. K vidění byla i menší potyčka mezi Mandátem a Jánošíkem, kterou se rozhodčí rozhodli nepotrestat. Běžela 15. minuta, když na trestnou lavici zamířil Trávníček a černožluté čekaly další dvě perné minuty. Druhá přesilová hra Pardubic vypadala o poznání hůře než ta první a dokonce vyústila v úvodní zásah Vervy. 

Kusý totiž přišel o kotouč ve vlastním obranném pásmu a zmocnil se ho Jarůšek, který našel dobře postaveného Jakuba Petružálka. Tahoun Severočechů už si sám před Štěpánkem věděl rady a svojí pátou brankou v ročníku ukončil bezbrankový stav. Chvíli po Trávníčkově návratu na led si dvouminutový trest za hákování vysloužil Eklund. 

Hra v početní převaze je Achillovou patou výběru trenéra Jiřího Šlégra, v tomto případě se ale zadařilo. Pomohl tomu i domácí brankář Štěpánek, který si střílenou přihrávku Richarda Jarůška z úhlu smolně srazil do branky. Ještě v závěru první periody se Dynamo snažilo o kontaktní gól, proti však byl Honzík a jeho lapačka. 

Jarůškovo představení

Start druhé periody byl ve znamení vyrovnaného hokeje, blízko třetímu gólu byl Petružálek, jemuž zakončení znemožnil Holland. Vědět o sobě dal i Hübl, Štěpánek jeho ránu vytěsnil ramenem. Tuto fázi hry přerušilo až vyloučení Baránka. V další domácí přesilové hře opět zazářil Honzík, jenž si poradil s pokusem Kousala i následnou dorážkou Mandáta. 

Pardubice nepřestávaly hrozit ani po skončení přesilovky. Velkou šanci měl Látal, který pálil příklepem, maskovaný muž Vervy ale stihl včas sklapnout betony. Dynamo bylo nadále velmi aktivní, paradoxně znovu inkasovalo. V rychlém protiútoku Jarůšek přihrál Filipu Heltovi, a ten se postaral o tříbrankový rozdíl. 

Na trestnou lavici hned poté putoval frustrovaný Holland, jemuž rozhodčí udělili trest za nesportovní chování. A chemici využili i druhou přesilovku. Petružálkovu ránu vyrazil brankář Východočechů jen před sebe, odkud puk do sítě dorazil Richard Jarůšek. Po čtvrtém litvínovském zásahu tak Jakub Štěpánek přenechal brankoviště Ondřeji Kacetlovi. 

Litvínovští byli na koni a určovali tempo hry. Dynamo si za předvedený výkon zcela jistě zasloužilo gólový zápis, největší překážkou domácích byl famózní Honzík. Hráči z města perníku pálili velké šance i v přesilové hře po dalším vyloučení Baránka, do šaten se tak po čtyřiceti minutách šlo za stavu 0:4. 

Stíhací jízda na body nestačila

Z poslední dvacetiminutovky uběhlo jen 18 vteřin, když pardubické tribuny explodovaly radostí. Nahozený puk se dostal až k Robertu Kousalovi, jenž pohotovou dorážkou zaznamenal první střelecký úspěch Dynama. Pár vteřin nato mohl Severočechům čtyřgólové vedení vrátit Myšák, sám před Kacetlem ale trefil jen rameno domácího gólmana.

Ve 42. minutě byl vyloučen Pochobradský a hosty čekala třetí přesilová hra. Při hře v početní převaze však nic výrazného nevymysleli a dokonce sami inkasovali. Rychlé přečíslení východočeského celku zakončoval Jan Mandát a zadělal na drama. Dva zářezy v rychlém sledu Dynamo nabudily, v další šanci Látal přestřelil. 

Rozdílovým hráčem byl brankář Honzík, který držel naděje černožlutých velmi vysoko. Velké potíže obraně Pardubic činila první útočná formace Vervy. Územní převaha domácích k žádným vážnějším šancím nevedla, změnit to mohla přesilová hra necelé čtyři minuty před poslední sirénou, kdy na trestnou lavici usedl Válek. 

Kontaktní branku Pardubic měl na holi Holland, vynikající Honzík však dalším výborným zákrokem vytáhl jeho šanci nad branku. Minutu a devatenáct vteřin před koncem odjel Kacetl na střídačku a domácím se risk vyplatil. Obránce Juraj Mikuš se trefil pod břevno litvínovské branky a snížil na rozdíl jediného gólu. Litvínov ale infarktový závěr zvládl a z východočeské metropole tak veze tři body za těsnou výhru 4:3.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Radek Bělohlav

Zápas se mi těžko hodnotí. V první třetině jsme měli proměnit šance a přesilové hry, druhá mohla být podobná třetí, ale byl tam obrovský rozdíl ve chtění a tlaku do brány. Už jsme nedokázali dotáhnout velký rozdíl, málokdy se stane, že otočíte stav 0:4. Snažili jsme se, bojovali do konce. Doufejme, že se nám to vyplatí v neděli. Dnes nemáme ani bod.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jindřich Kotrla

Utkání bylo velmi vyrovnané. První dvě třetiny jsme takticky odehráli tak, jak jsme chtěli, měli jsme šance a tlačili se do brány, z čehož jsme vytěžili čtyři góly. Ve třetí třetině jsme se nepochopitelně nechali dostat pod tlak. Naštěstí jsme zápas dotáhli do vítězného konce, kde nás podržel především gólman.

Fanshop