Zápasy 20. 10. 2019, Šimon Kadeřávek

Rozhodla třetí třetina, Verva prohrála s Olomoucí 3:4

Bitva, ve které budou hlavními postavami slovenští gólmani, i tak by se dalo nazvat střetnutí mezi Litvínovem a Olomoucí. Černožlutí s Jaroslavem Janusem v zádech šli do vedení jako první, když se trefil Myšák. Soupeř, kterému stráží branku Branislav Konrád, rychle odpověděl díky Oleszovi. Na góly byla bohatá zejména poslední třetina, když se třikrát prosadili hosté, Verva reagovala pouze dvakrát.

12. kolo, 20.10.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Olomouc
HC VERVA Litvínov HC Olomouc
3 4
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 2:3
  • Střely na branku

    35:20
  • Vyloučení

    3:5
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    1:1
  • Diváků

    4462

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 36. Myšák (M. Hanzl), 53. Kubát (F. Lukeš, Myšák), 59. M. Hanzl (Petružálek)

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 37. Olesz (Jaroměřský, Burian), 44. Nahodil (Škůrek, Kolouch), 47. Klimek (Irgl), 51. Irgl (Švrček, Kolouch)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:4, 3:4

  • Rozhodčí

    Šír, Svoboda – Jelínek, Ganger

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík (A), Kubát, Baránek, Ščotka, Štich, L. Doudera – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Jarůšek – Myšák, Gerhát, Kašpar – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Zygmunt

  • Sestava hostů

    Konrád (Lukáš) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), Dujsík, Švrček, Jaroměřský – Klimek, Kolouch, Irgl – Burian, Nahodil, Olesz – Hecl, Skladaný, V. Tomeček – Valenta, Kořenek, Pekr


Reportáž

Souboj dvou celků ze spodních pater tabulky začal zostra, už po třiceti vteřinách zamířil na trestnou lavici Vyrůbalík. Litvínov se natlačil před bránu a znepříjemňoval Konrádovi zápas. Nejdříve olomouckého gólmana prověřil Petružálek, poté zkusil štěstí Kašpar. Hanáci nevstoupili do utkání vůbec dobře, kosila je nedisciplinovanost.

Válkův pokus vytlačil Konrád

Jako další si odpykal dvouminutový trest Nahodil a Verva měla k dispozici zhruba půlminutovou přesilovku 5 na 3. Tu Mora ubránila, podobně si počínala i v klasickém oslabení, kdy si největší ohrožení připsal Petružálek. Zkušený útočník překvapil Konráda lehkou střelou z mezikruží. Po pěti minutách se konečně dostala ke slovu také Olomouc, Irgl těsně před Janusem zklamal v koncovce.

Více aktivity ale vyvíjeli domácí, střelou od modré vyzkoušel Konrádovy reflexy Baránek. Stejný hráč také zabránil ohrožení litvínovské branky, když obranným zákrokem zastavil Olesze. Kontaktu s pukem se nevyhnul ani talentovaný Myšák, ten však těsně před Konrádem zpanikařil a nezakončil.

Ve středu dění byl stále slovenský gólman v olomouckém dresu, jeho pozornosti neušla ani střela Hanzla z těžkého úhlu. Velkou příležitost ke skórování měl Válek, který se vrátil do první lajny. Přesnou nahrávkou ho našel Kubát, ale Konrád byl opět připraven a doháněl domácí k šílenství.
 
Početní převahu okusili také hosté, když si musel na dvě minuty odpočinout Trávníček. Kohouti se prezentovali Škůrkovým pokusem, olomoucký obránce prověřil Januse střelou od modré. I Litvínov zvládl hru v oslabení, nicméně ani Severočeši nedokázali do konce třetiny skórovat.

Na Myšákův gól odpověděl Olesz

Ve druhém dějství sledovali fanoušci zákrok Januse proti střele Tomečka. Olomouc se konečně zapojila do zápasu a rozradostnila i několik svých příznivců. Stejnou měrou ale oplácel i Litvínov, když se zjevil v šanci Myšák, jemuž sekundoval Gerhát. Bratislavský rodák se o několik minut později snažil překonat Konráda, ale pomyslným limitem byly jeho kličky.

Litvínovští fanoušci s hrůzou sledovali, kterak jejich oblíbenci marně dobývají branku hostí. Vytanulo jim na mysl utkání z minulého kola, kdy sice Verva byla aktivnější, ale gól nevstřelila. Nepřesností byl poznamenaný také pokus Kašpara. Ve 35. minutě explodoval Zimní stadion Ivana Hlinky radostí, Hanzl našel zpoza branky zcela osamoceného Jana Myšáka. Mladý forvard dostal pomocí bekhendu kotouč do Konrádovy branky.

Hosté se vytáhli s bleskurychlou odpovědí. Puk se ocitl v mezikruží, tam se ho ujal zkušený Rostislav Olesz, jemuž nechybělo štěstí a s klidem překonal Januse. Po inkasované brance měla Verva možnost znovu odskočit. Skládaný hákoval a ocitl se na trestné lavici, následující přesilovku Litvínov nevyužil a do kabin se šlo za vyrovnaného stavu.

Šílená třetina

Závěrečná část hry slibovala tuhý boj o vítězství, hůře do třetiny vykročili domácí, jelikož nový kapitán Kašpar inkasoval dvě trestné minuty. Olomouc ukázala litvínovským, jak se mají využít přesilové hry. Škůrek se zhostil kotouče na modré a vyslal střelu na Januse. Tam se puku ujal Lukáš Nahodil a poslal Moru do vedení.
 
Zaskočený Litvínov najednou nevěděl, jak proniknout do útočné třetiny. Rozhodčí do toho všeho vyloučili Jaroměřského a hosté hráli v oslabení. Dalo by se říci, že olomoučtí dali černožlutým lekci z produktivity. Ve hře 5 na 4 našel Irgl volného Lukáše Klimka, který si najel k Janusově levé tyči a bekhendovým zakončením navýšil vedení o dva góly.

Třetina hrůza však pokračovala dál, deset minut před koncem Švrček vyslal puk do mezikruží, kde si ho našel Zbyněk Irgl. Ikona olomouckého hokeje přesnou tvrdou trefou překonala Januse. Zamlklému hledišti vykřesal naději Karel Kubát. Ofenzivní obránce, který svou trefou využil přesilovku, propálil vše, co mu stálo v cestě. V posledních minutách Litvínov zdramatizoval zápas, když se na konci třetí dvacetiminutovky prosadil Martin Hanzl. Forvard uzmul kotouč a trefil se nad lapačku Konráda, to vše ve vlastním oslabení. Poslední minuta už zvrat nepřinesla a Mora ve vyrovnaném utkání zvítězila.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

Ve třetí třetině jsme se sesypali. Inkasovali jsme branku v přesilové hře, to je známka toho, že nám to nejde celou sezonu, i když na nich pracujeme. Je složité dohánět stav 1:4 ve třetí třetině.

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Zdeněk Moták

Byl to ubojovaný zápas pro nás. Vstřelili jsme čtyři branky, to je pro nás skvělá zpráva. Ve třetí třetině jsme měli malý zkrat, kdy jsme dovolili domácím snížit, takže zápas měl v závěru dramatický náboj, ale zvládli jsme to.

Fanshop