Zápasy 20. 09. 2019, Šimon Kadeřávek

Neúspěch s hořkou příchutí perníku, Litvínov prohrál s Dynamem 1:2

Třetím kolem pokračovala Tipsport Extraliga, která proti sobě svedla dva tradiční kluby, východočeské Pardubice a černožlutý Litvínov. Na severu Čech se na gól čekalo až do 19. minuty, kdy se prosadil Kindl. Ve druhé třetině srovnal účty litvínovský matador Hübl. Domácí se trápili v koncovce, a tak se činili pardubičtí, kterým zajistil první výhru v sezoně Mandát.

3. kolo, 20.09.2019, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Dynamo Pardubice
HC VERVA Litvínov HC Dynamo Pardubice
1 2
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 0:1
  • Střely na branku

    35:29
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5021

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 33. V. Hübl (Ščotka, Trávníček)

    Branky a nahrávky HC Dynamo Pardubice: 19. D. Kindl (Mandát, J. Zdráhal), 45. Mandát (Hovorka, D. Kindl)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Kika – Ondráček, Špůr

  • Sestava domácích

    Janus (Honzík) – Jánošík, Kubát, Trončinský, Ščotka, J. Říha, L. Doudera – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, Myšák, Kašpar (A) – Gerhát, M. Hanzl, Petružálek – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Kacetl (Vlk) – Eklund, Holland, J. Kolář (C), Piché, Mikuš, Ivan, J. Zdráhal – Harju, R. Kousal, Tybor – D. Kindl (A), Mandát, Hovorka – Machala (A), Poulíček, Látal – M. Kratochvil, Pochobradský, Matýs


Reportáž

Utkání celků ze spodních pater tabulky začali lépe hosté, kteří už v první minutě prověřili brankáře Januse, ten však Hollandův pokus kryl. Fanoušci doufali, že litvínovské příležitosti přijdou záhy, což se bohužel nestalo. Kacetla z dálky ohrozilo pouze Jurčíkovo nahození. Opatrný hokej přerušilo až vyloučení Ivana, a tak si Verva zahrála své neoblíbené přesilovky.

Janusovo kouzlo zlomil Kindl

V početní převaze už domácí útočníci uvedli Kacetla do provozní teploty. Nejdříve nedokázal najít skulinku Lukeš, o několik chvil později si na pardubickém brankáři vylámal zuby Petružálek. Litvínov sice přesilovou hru nevyužil, ale zdálo se, že se nastartoval. Po vyrovnání počtu hráčů na ledě šikovně tečoval Helt, ale gólman hostů byl ve střehu. Důležitou postavou byl také v epizodě Kacetl vs. Petružálek, a to když se litvínovský útočník uvolnil a z ostrého úhlu rozezněl tyčku.

Domácí hýřili aktivitou, na což doplácel především brankář Kacetl. V polovině třetiny připomněl Dynamu útočné časy Harju, který střílel na Januse. O několik chvil později musel kluziště opustit Piché, jenž se nepříjemně srazil s jedním ze svých spoluhráčů a zamířil do útrob stadionu. Urostlý bek tak neviděl, že si Dynamo vybojovalo početní výhodu. Trončinský atakoval jednoho z hostů a inkasoval dvouminutový trest.
 
Oslabení sehrála Verva skvěle, Pardubice takřka k ničemu nepustila. Jediným výraznějším ohrožením byl pokus Eklunda. V závěru třetiny dopláceli hosté především na neschopnost založit útok. Tento trend rozhodně ukončil Denis Kindl. Bývalý hráč Plzně využil šikovnou nahrávku Mandáta, která přišla zpoza branky. Ihned po inkasovaném gólu musel Trončinský opět opustit kluziště a Dynamo dostalo další výhodu přesilové hry.

Misky vah naklonil do rovnováhy Hübl

Úvod druhé části zaručoval více šancí pro Pardubice, které ještě měly minutu početní převahy. Tu však nedokázaly využít, dokonce zařídily „výměnu“. Tentokrát usedl na trestnou lavici hráč Dynama. Litvínov se snažil v přesilovce prosadit. Jako první zkoušel Kacetla překonat Myšák, ale jeho střela v síti neskončila, napodobit se ho pokusil Lukeš, ale ani jeho pokus nepřinesl vyrovnání.
Jen co domácí dohráli jednu početní výhodu, čekala je další. Dvouminutový odpočinek si zařídil Piché, který se v pauze mezi třetinami vrátil do utkání. Ve třetí hře 5 na 4 předváděli útočné výboje především obránci. Bezprostředně po buly pálil nebezpečně Trončinský, o několik chvil později ohrozil Kacetla Ščotka.

V polovině utkání byl k viděni aktivní hokej na obou stranách. Hosté se snažili útočit, ale jejich pokusy byly poznamenány nepřesností. Následně celý stadion explodoval nadšením, Ščotka vyslal tvrdou střelu na branku, kterou Kacetl vyrazil. Kotouč si poté vzal do parády Viktor Hübl, který dorážkou vymazal potupnou nulu ze světelné tabule.
 
Po vyrovnávací brance přišlo vystřízlivění v podobě vyloučení Válka, ale Pardubice se nezmohly na větší šanci. Gól okořenil utkání a oba mančafty chtěly vstřelit branku. Před Kacetlem se o ní snažil Petružálek s Lukešem, v rajónu Jaroslava Januse zase marně střílel Machala. Do konce prostřední části už brankáři překonáni nebyli, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

První pardubickou výhru zařídil Mandát

Třetí dějství slibovalo shakespearovské drama, domácí chtěli jít štěstí naproti, a tak už po několika vteřinách od startu třetiny hasil Kacetl litvínovskou šanci. Ve velké příležitosti byl také Hanzl, který po samostatném úniku neměl štěstí v koncovce. Poté co Verva nevyužila gólovou příležitost, trestalo Dynamo. Jan Mandát proklouznul mezi dvěma obránci a z dorážky dostal puk za záda Januse.

Černožlutí chtěli odvrátit blížící se prohru, ale nedařilo se jim zakládat útoky, většina z nich končila ve středním pásmu. Pardubice mohly odskočit o dvě branky, když z mezikruží pálil Hovorka. Jeho pokus orazítkoval břevno Janusovy branky. Zaskočený Litvínov se nemohl dostat zpátky do tempa, což vedlo v kouskované hře.

V posledních minutách se domácí zkoušeli ještě vrátit do zápasu. Nejdříve prověřil Kacetla Petružálek, o chvíli později neúspěšně dorážel Jarůšek. Druhý jmenovaný musel na konci utkání na trestnou lavici, což znamenalo definitivní konec černožlutých nadějí. Nic nezměnila ani závěrečná hra bez brankáře. Verva opět doplatila na neefektivní útočení a prohrála těsně 2:1.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

My jsme asi předpokládali, že se dnes Pardubice porazí samy. Nebyli jsme důslední ve všech směrech, musíme se z toho poučit a připravit se na další utkání. Dnes jsme nepodali výkon, za který bychom si zasloužili zisk bodů.

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Radek Bělohlav

My jsme dneska nastoupili do utkání úplně jinak než v posledních dvou zápasech. To byla změna, kterou jsme potřebovali. Myslím si, že se nám to vyplatilo, protože si odvážíme tři body.