Zápasy 19. 03. 2019, Ondřej Mach

Úspěšná odveta! Verva přehrála Energii 5:4 po prodloužení

K a r l o v y V a r y - Poslední letošní vzájemné střetnutí s karlovarskou Energií opanovali chemici 5:4 po prodloužení. V napínavém duelu dlouho vedli, domácím se podařilo srovnat krok až v poslední třetině. V prodloužení o výhře Vervy rozhodl František Lukeš, dva góly vstřelili Přemysl Svoboda a Josef Jícha.

Play-out, 19.03.2019, KV Arena, Karlovy Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
4 5p
  • Třetiny

    0:1, 1:2, 3:1 - 0:1
  • Střely na branku

    46:30
  • Vyloučení

    0:5
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3074

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Energie Karlovy Vary: 30. M. Rohan (Skuhravý), 45. Stloukal (Skuhravý), 53. R. Vlach, 58. Gríger (T. Rachůnek)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 3. Jícha (M. Havelka), 25. Svoboda (Myšák), 38. Svoboda, 54. Jícha (Ščotka), 63. F. Lukeš (Trávníček)

  • Průběh zápasu

    0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5

  • Rozhodčí

    Úlehla, Pražák – Špringl, Klouček

  • Sestava domácích

    Bednář (Kuchař) – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák, M. Rohan, Šafář – T. Rachůnek, Gríger, O. Beránek – J. Černý, R. Vlach, T. Mikúš – Stloukal, Kverka, Lapšanský – Balán, Skuhravý, Kohout

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Ščotka, L. Doudera, Strejček, Hunkes, Březák, Trončinský – F. Lukeš, Myšák, Svoboda – Trávníček, M. Hanzl, Válek – Drašar, Helt, Jánský – Jurčík, M. Havelka, Jícha


Reportáž

Náskok obstaral Jícha

Utkání začaly aktivněji Karlovy Vary, už ve třetí minutě však skóre otevřeli černožlutí. Litvínov najel s kotoučem do útočného pásma, kde Havelka nabil Josefu Jíchovi a mladý útočník z mezikruží prostřelil Bednáře. Hosty vstřelená branka nabudila a další se snažil přidat Jánský, na druhé straně nepřesně pálil ex-litvínovský Černý. Podobně si o chvíli později počínal domácí Stloukal, jenž svým projektilem také minul hostující klec. Vyrovnání měl na holi Beránek, karlovarský útočník ale ve velké šanci na levém kruhu selhal. 

Prvním vyloučeným se v osmé minutě stal litvínovský Trončinský. Z přesilové hry Energie se sluší zmínit pokus Tomáše Mikúše, který však svůj cíl nenašel. Po ubráněném oslabení se k tlaku nadechla Verva, mladičký gólman v karlovarské brance se měl co ohánět. V KV Aréně se hrál rychlý hokej, zatím však postrádal výraznější šance, oba týmy se u puku příliš dlouho neohřály. O svoji druhou branku se pokoušel Jícha, maskovaný muž ve službách Energie jeho ránu vyrazil betonem. 

Na druhé straně se snažil srovnat skóre Kohout, který chtěl do sítě usměrnit nahození Kverky. Karlovarští si vytvořili mírný tlak a začali vážněji ohrožovat Januse. Rohanovu střelu od modré skryl slovenský brankář v lapačce, tlak domácích ale trval. Vary ještě před první sirénou čekala druhá přesilovka v utkání, dvě minuty na trestné lavici si vysloužil Lukeš. Domácí zavřeli chemiky v jejich obranném pásmu a dlouze kombinovali. Nadvakrát to zkoušel Rachůnek, stopku mu znovu vystavil Janus. 

Dva góly mladíka Svobody

Na začátku druhého dějství se útokem prezentovali černožlutí, střelu Helta schoval Bednář do lapačky. Energie působila unaveně a dlouhou dobu se nemohla dostat do kloudnější šance, ty po většinou přicházely spíše na straně Litvínova. V souboji dvou mladých talentů střílel Myšák na Bednáře, ze vzájemného souboje vyšel lépe brankář Varů. Litvínovský talent následně zpoza branky našel Přemysla Svobodu, který zblízka poslal puk do odkryté branky.

Šanci na snížení měl na druhé straně Kohout, když ujížděl sám na Januse, projektilem z pravého kruhu jej ale nepřekonal. Snaha domácích o vyrovnání pokračovala, střela Kozáka od modré pouze orazítkovala tyč litvínovské branky. Dvě minuty nato už se Energie snížení dočkala. Skuhravý po buly přihrál Martinu Rohanovi, a ten od modré čáry překonal Januse. Hosté vzápětí mohli odskočit znovu na rozdíl dvou branek, Myšáka však ve stoprocentní šanci skvěle vychytal Bednář. 

Na trestnou lavici zamířil střelec druhé branky hostí Svoboda. Přesilovka Karlových Varů vypadala znovu nebezpečně, jejich útočníkům ale stál v cestě slovenský gólman Litvínova. Za zalehnutí puků karlovarskými hráči bylo poté nařízeno trestné střílení pro černožluté. K tomu se postavil Válek, mladého brankáře Energie však překonat nedokázal. Hosté ale ještě před koncem druhé periody získali dvoubrankový náskok zpět. Po konzultaci další nepřehledné situace s videorozhodčím bylo rozhodnuto, že puk přešel brankovou čáru, Litvínov se tak znovu díky Přemyslu Svobodovi dostal na rozdíl dvou gólů.

Stíhací jízda Energie

Úvod poslední třetiny patřil Varům, co však chybělo jejich hře, byla koncovka. Další možnost k návratu do zápasu dostali karlovarští v podobě přesilové hry za faul Havelky. Skuhravý vysunul Petra Stloukala, který si od modré sjel k levému kruhu a povedenou střelou dostal puk za Januse. Domácí chytili druhý dech a notně litvínovským zatápěli. V další šanci mezi kruhy se zjevil Rachůnek, proti jeho pokusu vytasil skvělý zákrok betonem Janus. 

Místy opravdu velký tlak stále nevedl k brance, litvínovský brankář si připisoval jeden zásah za druhým. Karlovarské vyrovnání nakonec přišlo osm minut před koncem. Do samostatného úniku se dostal Roman Vlach, puk si přehodil z forhendu do bekhendu a zavěsil ho pod víko. Za minutu a půl však přišla litvínovská odpověď. Druhou branku v utkání přidal Josef Jícha, střela z levého kruhu Bednářovi propadla a Litvínov znovu vedl. 

Zelenobílí se stále nevzdávali a jejich snaha pramenila ve vyloučení Březáka. A v následné přesilové hře se jim znovu podařilo srovnat. Kombinaci zakončoval Dávid Gríger, slovenský útočník zasunul puk ke vzdálenější tyči a vyrovnal. O vítězi napínavého klání tak muselo rozhodnout až prodloužení. 

Aktivněji se na jeho začátku jevili domácí, druhý bod však nakonec získali hosté z Litvínova. Kapitán Trávníček nahrál Františku Lukešovi, a ten rozhodl o vítězství Severočechů.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška

„Pro nás to jsou dnes rozporuplné pocity. V první řadě velká úleva a radost z toho, že se nám podařilo zachránit soutěž. Ale zároveň trošku smutek z toho, že jsme dnešní utkání nezvládli. Měli jsme velkou touhu vyhrát, ale trápili jsme se, na rozdíl od soupeře, v zakončení. Hráčům nelze nic vytknout, rvali se do poslední chvíle o další, velmi důležitý bod.“


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

„Zkoušíme mladé hráče, jako jsou Svoboda nebo Myšák. Ti opět odehráli velice kvalitní utkání a potvrdili, že si vážně říkají o dres v A-mužstvu. Do třetí třetiny jsme sice šli s vedením, ale pro hráče není jednoduché se soustředit. Bohužel jsme dostali dva góly z přesilovky a po jednom námazu. Mohli jsme zápas vyhrát i v normální hrací době.“

Fanshop