Zápasy - Junioři 18. 01. 2019, Ondřej Mach

JUN: Litvínov po přestřelce podlehl Vsetínu 4:7

V s e t í n - Litvínovští junioři v pátek nestačili na daleký Vsetín poměrem 4:7 a připsali si třetí porážku v řadě. Chemici tahali celé utkání za kratší konec, o vítězství domácích rozhodly hlavně tři využité přesilovky. Extra bod v nadstavbě vystřelil černožlutým David Jindra.

N12, 18.01.2019, ZS Na Lapači
logo Vsetínská hokejová
logo Litvínov mládež
Vsetínská hokejová Litvínov mládež
7 4
  • Třetiny

    2:0, 3:2, 2:2 - N 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Sachr (Málek) – Kunst, Ondračka, Jenáček Š., Pernický, Kožený, Houser, Jenáček J. – Klímek, Zetocha, Vrána, Pospíšil, Lukačka, Krupa, Adámek, Vašenka, Petriska, Frimel, Frydrych.

  • Sestava hostů

    Zajíček (Zelenka) – Bártek, Šubrt, Viedemann, Baláž, Kroupa, Jonák, Háva – Jindra, Kysela, Berka, Limanovský, Bartoš, Jouza, Šarlinger, Fišer, Kovačič, Dufek, Svoboda.


Reportáž


Utkání začalo aktivně z obou stran, už ve druhé minutě byl ale vyloučen domácí Petriska a Vsetín čekaly dvě minuty v oslabení. Přesilová hra se hostím z Litvínova nedařila a při hře v početní převaze si žádnou větší příležitost nevytvořili. Petriska se na trestnou lavici podíval znovu hned ve čtvrté minutě, kdy se provinil hákováním. V další přesilové hře chemiků ale paradoxně zahrozili domácí, pohlednou kombinaci zakončoval Krupa, Zajíček zasáhl vyrážečkou. V šesté minutě se vylučovalo dvakrát na straně hostí a Vsetín tak dostal příležitost ke skórování ve dvojnásobné početní výhodě. A ta také vedla k úvodní brance duelu, když se z levého kruhu povedenou střelou prosadil Ján Petriska

Po dvaceti minutách vedli Valaši zásluhou Petrisky a Klímka

První dějství se neslo ve znamení vyloučení, půl minuty po vstřelení prvního gólu už na trestné lavici seděl Lukačka. Z litvínovských se v početní převaze dostal do zakončení Kysela, jehož kličku mezi betony ale zlikvidoval Sachr. Po polovině úvodní třetiny se Valaši nastěhovali do pásma chemiků a dlouho je drželi pod tlakem. Z toho pramenil jejich druhý gól, v signalizované výhodě se domácí dostali dopředu a z mezikruží poslal puk pod horní tyčku přesně Daniel Klímek. Necelých pět minut před koncem úvodní dvacetiminutovky zamířil na trestnou lavici nejproduktivnější hráč černožlutých Svoboda. V přesilovce dvakrát prověřil Zajíčka Jakub Jenáček, ani jednou ho však překonat nedokázal. V závěru třetiny se na zteč několikrát vydali litvínovští, vždy je ale zastavila pozorná obrana domácích. 

První střelu druhé periody měl na svědomí domácí Klímek, trefil však pouze Zajíčkův beton. Vsetín znovu dostal Litvínov pod tlak a ten vyústil až ve vyloučení Šarlingera. Ve čtyřiadvacáté minutě se vylučovalo i na druhé straně, Lukačka dostal za zásah do hlavy nebo krku 2+10 minut na trestné lavici. Dvě minuty nato netrefil hostující kapitán Bartoš odkrytou klec a Berkovu střelu tečoval Šarlinger jen do levé tyče. Trend vylučování pokračoval, tentokrát byli shodně za sekání potrestáni Svoboda s Ondračkou. A hra čtyř proti čtyřem přinesla litvínovské snížení. Dan Bartoš se uvolnil na pravém křídle a z předbrankového prostoru poslal kotouč přímo mezi Sachrovy betony. Další komplikace pro chemiky následovala už osmnáct vteřin po vstřelené brance, neboť Bártek vyfasoval čtyřminutový trest za vysokou hůl. Valaši přesilovou hru dokázali využít, ve dvacáté osmé minutě Jenáček nahrál do jízdy Janu Vašenkovi, a ten prostřelil Zajíčka tvrdou ránou po ledě.

Domácí odskočili už na rozdíl čtyř branek, v poslední minutě druhé třetiny snížil Berka

Hrál se rychlý hokej s řadou zakončení na obou stranách. Na té domácí byl hodně vidět Jakub Jenáček, jenž na Zajíčka vyslal střelu téměř vždy, když se objevil na ledě. Překvapit hostujícího brankáře zkusil i Vašenka, jeho rychlý pokus k tyči ale Zajíček vystihl. Dobrou šanci na snížení měl kapitán Litvínova Bartoš, v samostatném úniku jej ale o puk připravil Frydrych. Pět minut před koncem druhé dvacetiminutovky si dvouminutový trest za napadení vysloužil Viedemann. Vsetínským stačila na využití přesilové hry jen minuta, Šimon Jenáček překonal Zajíčka střelou k lapačce. A za necelou minutu už se domácí dostali do čtyřbrankového vedení. Jan Vašenka zamíchal s pukem a povedenou individuální akci zakončil střelou pod beton brankáře hostí. Opařeným chemikům se podařilo alespoň snížit v poslední minutě druhé třetiny, když Svoboda našel přesně Marka Berku, a ten se trefil nad Sachrovo rameno. Vteřinu před druhou sirénou ještě na "lavici hanby" odjel Šimon Jenáček, jenž nevybíravým způsobem sekl Svobodu. 

Poslední dějství začalo přesilovkou hostí, ti v ní ale nic vymyslet nedokázali. Mírný tlak způsobený hrou v početní převaze nakonec vedl k brance, vše na sebe totiž vzal Přemysl Svoboda a z levého kruhu poslal střelu nad ležícího brankáře. Litvínov po dalším snížení ucítil šanci a začal velmi zodpovědně bránit. Dobrou šanci si vytvořila první lajna černožlutých, Bartoš ani Jouza však kotouč za Sachra neprotlačili. Šestou branku Vsetína mohl v přečíslení přidat Krupa, Zajíček si proti jeho pokusu vyjel a zneškodnil jej. Chemici zamkli domácí v jejich třetině a zkoušeli zvrátit nepříznivý vývoj zápasu. Střelu Šarlingera se snažil ještě dorážet Kovačič, ani tentokrát však útočníci hostí nedokázali vsítit kontaktní branku. Jan Vašenka tak dokonal svůj hattrick, další skvělou individuální akcí vymíchal Zajíčka a přidal šestý gól Valachů.

Svoboda se trefil pozdě, vítězství Vsetína pečetil Klímek

Pětiminutový trest + trest do konce zápasu si odnesl Lukačka, jenž dalším zásahem do hlavy nebo krku atakoval Svobodu. Domácí nejproduktivnějšího hráče chemiků střežili opravdu pečlivě a několikrát jej tvrdě poslali k zemi. Litvínovu se v útočném pásmu nedařilo ohrozit branku vsetínských, trenér hostí Mrázek si tak vyžádal oddechový čas. Necelé tři minuty před koncem se byl ještě vyloučen hostující Viedemann a hrálo se znovu ve vyrovnaném počtu hráčů. Při hře čtyř proti čtyřem opět zafungovala spolupráce druhé litvínovské lajny, Berka přihrál Přemyslu Svobodovi, jenž svojí druhou brankou utkání snížil na rozdíl dvou branek. Konečnou podobu výsledku dal až gól Vsetína do prázdné branky, o zisku tří bodů rozhodl Daniel Klímek.

Nadstavba začala již tradičně v rychlém tempu. Nejdříve jel na Sachra sám Berka, domácí brankář tentokrát situaci ustál. Ve druhé minutě prodloužení alespoň bod hostím vystřelil střelou nad Sachrovo rameno David Jindra.

Ohlasy

logo Vsetínská hokejová

Vsetínská hokejová


Radek Mrázek (HC Litvínov): Dneska nám po většinu zápasu chybělo to, čemu dělali čest domácí, a to byla bojovnost. My jsme naopak byli nedisciplinovaní, když jsme půlku zápasu odehráli v oslabení a pro ty góly a vítězství jsme udělali strašně málo.

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež

Petr Fojtů (VHK ROBE Vsetín): Dnešní zápas budu hodnotit určitě kladně. Měli jsme sice takový pozvolný vstup do zápasu, kde měl Litvínov pár vyložených šancí, ale gólman Sachr nás podržel. Pak jsme využili přesilovku 5 na 3, přidali jsme druhý gól a trošku jsme se uklidnili. Myslím si, že od té doby jsme byli dobrým soupeřem. Ve třetí třetině jsme si to občas trošku zkomplikovali naší neukázněností. Po celý zápas jsme ale měli dobrý pohyb a myslím si, že jsme hráli dobrý hokej. Ukázaly se i nové posily, přišel Lukáš Adámek z Havířova, ten zahrál slušný zápas. Zachytal nám dobře gólman a samozřejmě hattrick Honzy Vašenky, myslím si, že první tady na Vsetíně, takže všem zmíněným k výkonu gratuluji. Škoda toho prodloužení. Trošku jsme tam zaspali při střídání a Litvínov toho využil. Myslím si ale, že když budeme hrát takhle i zítra proti Plzni, tak budeme mít všechny body.