Zápasy - Junioři 18. 12. 2018, Ondřej Mach

JUN: Junioři rozstříleli Motor 5:2 a vrátili se na vítěznou vlnu!

L i t v í n o v - Pondělí nabídlo pouze jedno utkání DHL Extraligy juniorů, ve kterém se černožlutí mladíci utkali s Českými Budějovicemi. Po jednoznačném průběhu zvítězili domácí 5:2 a dokázali si připsat i bonusový bod z nadstavby, kterou v poslední minutě rozhodl litvínovský talent Jan Myšák. Po páté výhře z posledních šesti zápasů se tak chemici posunuli na první místo tabulky.

N6, 17.12.2018, ZS Ivana Hlinky
logo Litvínov mládež
logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
Litvínov mládež BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
5 2
  • Třetiny

    2:0, 2:2, 1:0 - N 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Zajíček (Pejsar) – Bártek, Viedemann, Baláž, Kitzberger, Kroupa, Jonák, Háva – Jindra, Kysela, Berka, Limanovský, Bartoš (C), Jouza, Šarlinger, Myšák, Fišer, Kovačič, Dufek (A).

  • Sestava hostů

    Dvořák (Prušák) – Škola, Hubata, Remta, Svach, Novák, Doktor, Prospal – Vaculík, Řezáč (A), Masopust, Pouzar, Janoch, Novák, Čížek, Silný (C), Krcho.


Reportáž


Aktivněji začal klání domácí Litvínov a úvodní tlak se opravdu vyplatil. Do samostatného úniku se na konci první minuty dostal litvínovský talent Jan Myšák a svůj famózní nájezd zakončil jednoduchou střelou nad Dvořákovu lapačku. Rychlá odpověď Budějovic mohla přijít o minutu později, Zajíček se v brance černožlutých ale překonat nenechal a vychytal budějovickou šanci. Na rychlý vstup do utkání s mnoha šancemi navázala litvínovská dvojice Berka a Šarlinger. První jmenovaný v přečíslení nakonec zvolil střelu do horní poloviny branky, kterou ale brankář Motoru tentokrát pokryl. V sedmé minutě už Dvořák podobně úspěšný nebyl. Limanovský poslal puk po mantinelu na Bartoše, ten vyčkal a přesně nahrál Danielu Jouzovi. na jehož bombu nedokázal hostující brankář zareagovat. Další ataky domácích zastavilo až vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě, trest odpykal Kovačič. Přesilovka se Motoru zpočátku moc nedařila, ale nakonec si jihočeští hokejisté dokázali vytvořit pěknou pozici, ve které je zastavil skvělým zákrokem Zajíček. 

A co se nepovedlo na jedné straně, mohlo na druhé. Po kombinaci a následné střele Kysely totiž musel Dvořák vytasit obdobně dobrý zákrok, jako malou chvíli před ním Zajíček. O ojedinělý výpad hostí se pokusil Janoch, toho ale zastavili velmi jistě působící obránci chemiků. Hrálo se převážně na jednu branku a potvrdil to svým rychlým průnikem Myšák, stopku mu vystavil až Dvořák. V podobě dalšího trestu Litvínova přišla další šance prolomit smůlu Motoru, začátek hry v početní převaze ale opět dopadl nevalně. Poté se však diváci na ZS Ivana Hlinky dočkali tlaku budějovických. Zajíček několikrát likvidoval nebezpečné střely Doktora, z nichž nakonec žádná v domácí kleci neskončila. Závěr třetiny ještě přinesl náznak šance Kysely, více se už ale v prvním dějstvím neudálo a litvínovští mladíci tak vedli o dvě branky.

Že České Budějovice ještě zápas nevzdaly ukázal hned v první minutě druhé třetiny Silný, když dvakrát pálil do betonů domácího gólmana. Po svižném začátku ale začali znovu tlačit chemici. Další nájezd měl k dispozici znovu Myšák, v tomto případě ale ze vzájemného souboje vyšel lépe Dvořák, protože se mu povedlo včas sklapnout betony. Litvínovskou dominanci potvrdil Limanovský, jenž zpoza branky našel Ondřeje Dufka, a ten už měl jednoduchou práci. Ani ne po minutě hry se ale Budějovice vzchopily a dokázaly najít odpověď. Po chybě domácí obrany se Jakub Čížek trefil z pravého kruhu přímo do šibenice, asistence byla připsána Řezáčovi. Hra se srovnala a k vidění byly akce na obou stranách. Za zmínku určitě stoji další šance tahouna Myšáka, který připravil pozici pro Kyselu, toho ale lapačkou vychytal Dvořák. Stačila jedna nenápadná akce a Motor se dostal na dostřel. Krchovo nahození od modré tečoval Pavel Novák a snížil na rozdíl jediné branky. 

Jak už se ale v tomto zápase stalo zvykem, na tuto branku ihned navázala další. Ve třicáté minutě zakončil kombinaci Bartoše s Berkou jejich parťák z lajny Daniel Jouza a svojí střelu poslal neomylně k levé tyči. Na trestnou lavici se podíval i Myšák, a to za podrážení. Podobně jako ostatní budějovické přesilovky ani tato neznamenala k vážnějšímu ohrožení branky, jediným nebezpečným střelcem se stal Doktor, i teď proti němu ale zasáhl Zajíček. Po přesilové hře hned následovala výměna rolí a přesilovka domácích. Ta nebyla o mnoho lepší než ta Motoru, Dvořák si pouze vychutnal Berkovu střelu z pravého kruhu. A v duchu vyloučení se zápas nesl i dál, po trestech na obou stranách čekala oba týmy hra čtyř proti čtyřem. Tempo zápasu v této fázi pokleslo a obě strany viditelně polevily, po vyčerpávajících minutách z úvodu třetiny ani není divu. V poslední minutě druhé dvacetiminutovky ještě obdržela budějovická hráčská lavice trest za příliš mnoho hráčů na ledě, to však bylo všechno, Litvínov po čtyřiceti minutách vedl 4:2. 

Černožluté naděje neponechaly nic náhodě a do poslední periody vlétly s vervou. Množství přihrávek ale málokdy končilo střelou na hostující svatyni. Neškodný Motor si cestu za vyrovnáním ještě zkomplikoval, když Čížek vyhodil kotouč mimo hřiště a obdržel dvouminutový trest za zdržování hry. Na konci této přesilové hry se neuvěřitelným zákrokem blýskl Dvořák. Myšákovu střelu do prázdné branky nádherně lapil a držel tak svůj tým stále nad vodou. Atmosféra houstla, do křížku se dostal Krcho s Limanovským, oba bijce od sebe musel oddělit až rozhodčí Petružálek. 

Následovalo další současné vyloučení a hrálo se tak opět 4 na 4. Že hra v menší počtu hráčům chemikům svědčí ukázal Bartoš, puk naservíroval Jakubu Viedemannovi, jehož pokus propadl Dvořákovi mezi nohama. I přes téměř rozhodnutý stav České Budějovice nesložily zbraně a snažily se zápas alespoň zdramatizovat, Zajíček musel být permanentně ve střehu. Hráčská lavice Litvínova se ani napodruhé nepoučila a dostala trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Po minutě hry se ale hra opět vyrovnala, neboť Novák podrazil jednoho z litvínovských mladíků. Další krásnou individuální akci předvedl Myšák, svojí kličkovanou se dostal až před gólmana, jeho sražená střela však dopadla o poznání hůře. Konec dnešního jednoznačného utkání už si domácí pohlídali a bez větších komplikací dokráčeli ke třem bodům. 

Motor mohl zhruba dvanáct vteřin pomýšlet na bonusový bod, potom byl vyloučen za držení Hubata a extra bod tak byl ve hvězdách. Dlouhá kombinace chemiků ale v branku nevyústila, Dvořák v brance opravdu činil. Dvě minuty před koncem nadstavby netrefil prázdnou branku Dufek a poslal do úniku Čížka, jehož bekhendovou kličku Zajíček pokryl. Litvínovský gólman nezůstal pozadu a také předvedl několik důležitých zásahů. Půl minuty před koncem se tak puku ujal Jan Myšák a ránou nad beton Dvořáka vystřelil domácím i prémiový bod.

Ohlasy

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež

Radek Mrázek


Radek Mrázek (HC Litvínov): "Já myslím, že dneska jsme zaslouženě vyhráli a získali všechny čtyři body, i když v prodloužení jsme tam dvakrát propadli. Ve druhé třetině bylo pár hluchých míst, kdy jsme si to zbytečně zkomplikovali, ale jinak jsem rád, že kluci předvedli bojovný výkon a až na pár chyb můžeme být spokojení."

logo BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Martin Štrba

Martin Štrba (HC Motor České Budějovice): "Dneska zaslouženě vyhráli domácí. My jsme z toho na pár okamžiků udělali zápas, když se nám to podařilo stáhnout na 3:2. Domácí dneska potvrdili, že byli lepší po celý průběh utkání a zaslouženě mají body, i ten jeden z nadstavby."

Fanshop