Zápasy 30. 08. 2018, Tereza Čubanová, foto: Jan Jindra

Odvetu zvládli lépe Piráti! Vervu přestříleli 4:1

Chomutov - Odveta přípravného derby v chomutovské Rocknet aréně vyšla lépe domácímu celku z Chomutova. Piráti nastříleli do černožluté klece 4 branky a ovládli tak druhý vzájemný zápas této sezóny. Rozhodující branku utkání vstřelil Bohumil Jank v 15. minutě.

přát., 30.08.2018, SD Aréna, Chomutov
logo Piráti Chomutov
logo HC VERVA Litvínov
Piráti Chomutov HC VERVA Litvínov
4 1
  • Třetiny

    2:0, 2:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Stezka (Lukeš) – Jank, Valach, Štich, Mrázek, Dietz, Knot, Blaha – Sklenář, Růžička, Klhůfek – Tomica, Huml, Skokan – Šťovíček, Vantuch, Stránský – Koblasa, Gut, Chlouba – Havel.

  • Sestava hostů

    Hanuljak (30. Soukup) – Baránek, Hunkes, Kubát, Sørvik, Ščotka, Šesták, Strejček, Romančík – Petružálek, Mikúš, Hanzl – Lukeš, Hübl, Myšák – Tůma, Gerhát, Černý – Matoušek, Řehoř, Jurčík


Reportáž

Úvodní buly zápasu ovládl Litvínov. Hned na to dokázal zaútočit na branku Pirátů, žádnou větší šanci z toho ale nevytěžil. Následně přišla střela Pirátů, která Hanuljaka nijak výrazně neohrozila. Poté si ale Chomutov dokázal vytvořit dobrý tlak na hostující branku, Litvínov svou klec zvládl uhlídat a dostal se do úniku 2na1, který zastavil bránící chomutovský hráč. Ovšem i pro neproměněné šanci se chemici usadili před brankou soupeře a zkoušeli dostat puk za záda brankáře Stezky - neúspěšně. Po rychlém hokeji nahoru dolu se ke střele dostal Viktor Hübl, ale minul branku. I Chomutov se dostal ke střele, ovšem také nedokázal trefit bránu Hanuljaka. 

V 10. minutě přišlo první vyloučení na straně Chomutova. Trest si vysloužil Tomica za nedovolené bránění. Piráti se dokázali několikrát osvobodit a navíc dotáhli svoje oslabení až k ohrožení litvínovské branky, které se jim vyplatilo. První gól utkání vsítil do černožluté branky Vladimír Růžička a poslal tak Chomutov do vedení 1:0. Krátce po gólu přišlo první vyloučení i na straně Vervy. Na trestnou lavici usedl Jan Strejček za podražení. Chomutovští hokejisté v přesilovce nikam nespěchali, i tak se dostali do tlaku. Vytěžit z něj gól ale nedokázali. Jenže netrvalo dlouho a domácí tým dostal za záda Hanuljaka puk už po druhé. Při signalizovaném trestu pro Litvínov se ke střele dostal Bohumil Jank a trefil přesně. 

Při snaze chemiků vytvořit si gólové příležitosti si Viktor Hübl počínal nedovoleně a tak šel Litvínov znovu do čtyř. Při litvínovském oslabení si trest vysloužil ještě litvínovský brankář Miroslav Hanuljak za zdržování hry. Trest si za něj odjel odsedět David Tůma. Ve dvojnásobně přesilovce Chomutova se litvínovští sice zvládli ubránit, jenže přišlo další vyloučení na straně černožlutých. Marek Baránek odjel rovnou do kabin, vysloužil si totiž 5 minut + do konce utkání. Ani ne vteřinu na to, dostal další trest hráč Chomutova Lukáš Vantuch dvě minuty za porušení postupu při vhazování + 10 minut osobní trest za nesportovní chování. A tím to stále neskončilo. Pro dalšího obránce litvínovských - Daniel Sörvika, dnešní zápas také skončil. Dostal trest za držení + 10 minut osobní trest + trest do konce utkání za nesportovní chování. Do konce první třetiny už se skóré nezměnilo.

Druhá třetina pokračovala přesilovkou 4na3 pro Piráty. Krátce na to se vrátil z trestné lavice chomutovský hráč a začala dvojnásobná přesilová hra pro Chomutov. Litvínov se ale ubránil. V oslabení chemiků 4na5 se dostal ke střele Juraj Mikúš. Následně se vrátil z trestné lavice poslední potrestaný z Litvínova a hrálo se opět v běžném počtu hráčů. Oba týmy se tlačily na branku, ale gól vytvořit nedokázaly. Nejblíže k tomu byl chomutovský Michal Gut, který trefil břevno. Během tlaku Vervy na klec Pirátů si nedovoleně počínal David Štich a zároveň došlo ke střídání brankářů hostů. Místo Miroslava Hanuljaka nastoupil do litvínovské klece Jakub Soukup. V přesilovce se dostal ke krásně střele Viktor Hübl, ale lapačka chomutovského gólmana byla připravená. 

Následně na to přišlo vyloučení na straně černožlutých. 2 minuty si vysloužil Martin Hanzl za porušení postupu při vhazování. V přesilové hře dokázal Chomutov vstřelit již třetí branku. Do zakončení se prokličkoval Roman Chlouba a neminul. Pirátům to ale nestačilo, a když dostali další signalizovanou výhodu, uzamkli Litvínov do jejich obranného pásma a na střelu Martina Šťovíčka byl litvínovský Soukup krátký. Následně se opět trestalo. David Šesták si počínal nedovoleně a odjel si tak odpočinout na tresnou lavici. Přesilovka pro Piráty trvala jen minutu a další trest dostal chomutovský hráč. Jen krátce na to se k Šestákovi na trestnou lavici posadil Karel Kubát na 2 minuty a k nim se přidal ještě Viktor Hübl na 10 minut za nesportovní chování. Po pár vteřinách navštívil trestnou lavici i chomutovský Knot za držení. V krátké přesilovce chemiků, hostující hráči nedokázali vymyslet žádnou větší akci směrem k bráně soupeře a tak stav utkání zůstal do konce druhé části stejný. 

Třetí třetina začala u litvínovské branky. Kdy se do samostatného úniku dostal chomutovský útočník, ale nezakončil přesně. Po většinu zápasu se hrál nepřehledný hokej, který pokračoval i ve třetí třetině. V první polovině poslední části utkání diváci viděli po dlouhé době plynulý hokej bez vyloučení. Střelu na brankáře Chomutova vyslal Jan Ščotka, avšak ideálně netrefil branku. Nakonec se Litvínovu povedlo skórovat! František Lukeš parádní kličkou obelstil brankáře Stezku a po ledě poslal kotouč do sítě domácího týmu. U mantinelu si počínal tvrdě chomutovský hráč na mladičkého Jana Myšáka, který za potlesku litvínovských fanoušků odešel na ošetřovnu. Trest na 5 minut + do konce utkání dostal Juraj Valach. 

Přesilovkový tlak Litvínova začal střelou Jana Ščotky, poté Františka Lukeše a Viktora Hübla. Puk ale ani v jednom případě neskončil v síti Pirátů. Verva nepustila Piráty k puku polovinu přesilové hry. Poté už Chomutov dokázal kotouč ovládnout a několikrát se osvobodit. Zbývalo pár vteřin do konce oslabení Pirátů, ale chomutovský hráč si počínal opět nedovoleně, a tak dal hráčům v černožluté další šanci na upravení skóré. Litvínovští hokejisté si vzali oddechový čas a vrhli se na Piráty doslova s vervou. Jenže chybělo štěstí, David Tůma trefil pouze tyč. Nic víc už v přesilovce chemici nedokázali vytvořit. Do konce zápasu již ovládali hru hráči z Chomutova. Ještě si na posledních pár vteřin sedl na trestnou lavici Ivan Řehoř. V utkání už jeho vyloučení nic neovlivnilo a tak zápas plný trestů končí vítězně pro Piráty poměrem 4:1. 

Ohlasy

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Radim Skuhrovec (HC VERVA Litvínov): Těžko říci, co rozhodlo. Nepředvedli jsme dobrý výkon jako doma. Zápas byl ovlivněn aspektem, že se rozhodčí snažili dodržovat ta nová pravidla. Myslím si, že to nabourává spíše plynulost hry. Hokej pak ztrácí to co má mít a nevím, jestli na to budou fanoušci chtít chodit. Při hře pět na pět se na hru dalo koukat, ale to se v utkání objevilo jen málokdy. Extraliga se vydala tímto směrem a všechna mužstva se s tím budou muset popasovat. Samozřejmě jsme dneska nehráli dobře, neobjevovaly se nám ve hře prvky, které chceme.

Fanshop