Zápasy 08. 03. 2019, Šimon Kadeřávek

Sen o play-off se rozplynul. Vítkovice porazily Litvínov 5:1

Extraliga se nachýlila ke svému konci, vše vyvrcholilo 52. kolem. Poslední porce zápasů měla vyřešit rébus 10. místa, tudíž i to, kdo postoupí do předkola play-off. Hosté z Litvínova museli bezpodmínečně vyhrát a k tomu ještě potřebovali pomoc z ostatních stadionů. Bohužel ani jedna podmínka nebyla splněna. Přitom lepší vstup do zápasu měli černožlutí, nicméně Vítkovice dokázaly zápas během dvou třetin otočit a upevnily si sedmou příčku.

52. kolo, 08.03.2019, Ostravar Aréna, Ostrava-Zábřeh
logo HC Vítkovice Ridera
logo HC VERVA Litvínov
HC Vítkovice Ridera HC VERVA Litvínov
5 1
  • Třetiny

    0:1, 1:0, 4:0
  • Střely na branku

    27:38
  • Vyloučení

    5:6
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4509

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Vítkovice Ridera: 25. Szturc (Lev, Gregorc), 42. Šidlík (Guman, Szturc), 54. Tybor (D. Květoň), 58. Lev (Tybor, Černý), 60. Guman (Poletín, Szturc)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. L. Doudera (V. Hübl, Myšák)

  • Průběh zápasu

    0:1, 5:1

  • Rozhodčí

    Hodek, Kubičík - Bryška, Lhotský

  • Sestava domácích

    Bartošák (Dolejš) – Šidlík, D. Krenželok, Gregorc, Černý, Mrázek, Trška – Olesz (C), Lev (A), Dej – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Szturc (A), T. Jáchym, Poletín – Kucsera, Š. Stránský, Kurovský – Guman.

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Šesták, Trončinský, Ščotka, L. Doudera, Strejček, Graborenko, Březák – F. Lukeš, V. Hübl (A), Myšák – Helt, Válek, Kašpar – Jícha, M. Hanzl, Petružálek (A) – Trávníček (C), M. Havelka, Jurčík.


Reportáž

Úvodní buly získali hosté a ihned zamířili do útočného pásma. Jejich první šanci ale přerušil hvizd rozhodčího, který odpískal ofsajd. O několik vteřin později opět zasáhl do dění sudí, tentokrát se pískal zakázaný zákrok na jednoho z hráčů Litvínova. Severočeši při hře 5 na 4 zabydleli v útočném pásmu a snažili se ohrozit Bartošáka. Největší šanci měl obránce Trončinský, který mířil pouze do lapačky domácího gólmana. V době, kdy se přesilová hra nachýlila ke konci, zahrozili Slezané. Poletín se pohotově prosmýkl kolem litvínovské obrany a otestoval Januse.

Vyrovnaný hokej narušil Douderův gól

Hrál se aktivní a pohledný hokej a ke spokojenosti diváka chyběl už jen gól. O tento nedostatek se nakonec postarali hráči Litvínova. Hübl našel svou nahrávkou litvínovského obránce Lukáše Douderu, a ten tvrdou střelou překonal Bartošáka. Branka vlila hostujícím hráčům do žil ještě větší dravost, což mělo za výsledek, že diváci v Ostravar Aréně slyšel zvonit tyčku Bartošákovy branky. Za domácí se připomněl opět Poletín, který pálil od modré.
 
Obě družstva navázala na předgólový stav, kdy se hrál hokej od branky k brance. Na jedné straně se na Bartošáka hnal Petružálek s Válkem, na straně druhé odstřeloval Januse Mrázek. Velkou šanci k vyrovnávací brance měl Tybor, ale jeho pokus litvínovský brankář kryl. Aktivita byla také před Patrikem Bartošákem, který musel řešit časté výpady Hübla s Lukešem.
 
Poté se hra přesunula k nepříjemnému kouskování, nahrávky i střely byly plné nepřesnosti a většina jich končila v moci brankářů. Nutno zmínit, že i za takového stavu měla více ze hry Verva, která však nedokázala svůj tlak přetavit v další branku. V závěru první třetiny byli aktivnější domácí, ale ani oni nedokázali vstřelit kýženou branku, a tak se šlo do kabin veseleji hráčům Litvínova.

Využitá vítkovická přesilovka

I do druhého dějství vstoupili lépe hosté a hned se jali útočit, první pokus třetiny měl na svědomí Petružálek, ale Bartošák pohotově zasáhl. Verva opět kontrolovala hru, ale nedokázala vymyslet pořádnou akci. Litvínovské snažení bylo nakonec přerušeno rozhodčím, v zápalu boje se hákováním provinil Ščotka a musel si odpykat dvouminutový trest.
 
Ridera rozehrála přesilovou hru velmi dobře, a ještě lépe jí dokázala využít. Domácí se usadili v útočném pásmu a zkoušeli pevnost Janusových betonů. K jednomu z odražených puků se dostal Roman Szturc, který pohotově překonal litvínovského brankáře. Možnost herní převahy dostal několik vteřin po brance také Litvínov, tentokrát se provinil Tybor a zamířil mezi časoměřiče. Černožlutá přesilovka nebyla příliš úspěšná, poněvadž se hráčům Vítkovic podařilo několikrát vyhodit. Do toho všeho se provinil Trončinský, což znamenalo jediné – konec přesilové hry. K tomu se ještě přidalo další vyloučení a z početní převahy hostů byla najednou přesilovka domácích. V početní převaze nejvíce zahrozil Lev, ale jeho pokus letěl nad Janusovu bránu.

Další šanci k odskočení dostaly Vítkovice ve 33. minutě, Jícha zbytečně hákoval, a dal tak soupeři výhodu přesilové hry. Paradoxně měla největší šanci Verva, Lukeš ujel s pukem směrem k domácí brance, na druhé straně kluziště se nabízel Trončinský, který však nedokázal kotouč dobře zpracovat a šanci nevyužil. V posledních minutách druhé třetiny se snažila Verva vstřelit vedoucí branku. Velmi blízko byl Petružálek, kterému se do cesty postavil Bartošák. V následujících minutách už branka nepadla a do šaten hráči odcházeli za vyrovnaného stavu.

Vítkovice třemi brankami otočily utkání

Začátek třetí části hry byl velice vyrovnaný. Tuto rovnováhu narušila dělovka Petra Šidlíka, jenž svou ranou strhl vedení na stranu Vítkovic. Netrvalo dlouho a Litvínov mohl složit reparát, protože dostal dárek v podobě přesilové hry. Jenže herní převaha znamenala pro hosty úplný opak. Nejdříve se dostal do velké šance Szturc a o několik vteřin později mohl zvýšit vedení Lev. Ani jeden z pokusů nenašel cestu do branky.
 
Domácí trápila v závěrečné třetině nedisciplinovanost, což podtrhl dalším vyloučením Dej. Tentokrát už se Verva nenechala zahanbit a snažila se vstřelit branku. Proti inkasování byl Patrik Bartošák, který rozhodným zákrokem vychytal Petružálka. Postupem času se však karty obrátily a po dvou nevyužitých přesilovkách si hru v početní převaze vyzkoušely také Vítkovice. Oslabení bylo ještě více umocněno, když Janus vyhodil puk a jeho trest si musel odpykat Hanzl.
 
Domácí nedokázali přesilové hry využít, ale několik vteřin po srovnání hráčů na ledě se prosadil Radoslav Tybor, který dostal přesnou přihrávku od Davida Květoně. Verva měla k dispozici další přesilovou hru, ve které si nevypracovala pořádnou šanci. Zápas se chýlil do samého závěru a výběr pod vedením Jiřího Šlégra zkusil hrát bez brankáře. Tuto troufalost v 58. minutě potrestal Jakub Lev, který si poradil s jedním z bránících hráčů a poslal kotouč do prázdné branky. Strnulý Litvínov nedokázal na vstřelené branky reagovat, což přineslo další inkasovaný gól. Poletín našel křižnou přihrávkou Tomáše Gumana, jenž přesnou ranou zvýšil na 5:1. Verva si tímto výsledkem uzavřela bránu do play-off. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Jakub Petr

„Minimálně v první třetině byl Litvínov lepším mužstvem. Apelovali jsme na hráče, aby hru zjednodušili a ukázkou byl druhý gól. Jsme rádi, že jsme to zvládli a zamezili všemožným spekulacím.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

„Dvě třetiny jsme hráli velice slušně, dokonce jsme vedli. Konečný výsledek vypadá dramaticky, ale snažili jsme se to pak zvrátit, odvolali brankáře a riskovali.“

Fanshop