Zápasy 01. 03. 2019, Ondřej Mach

Léčba Šlégrem zabrala! Verva porazila vedoucí Liberec 6:3

L i t v í n o v - První březnový den zavítal do města ropy lídr extraligové tabulky - Liberec. Domácí tým do utkání vlétl a vedl po brance Válka, Tygři ještě během první dvacetiminutovky otočili skóre. Ve druhé periodě přišla třígólová smršť černožlutých, Liberec dokázal pouze snížit druhou brankou Valského. V poslední části hry se trefili Jurčík s Trávníčkem, Litvínov tak v první zápase pod staronovým koučem získává všechny body.

49. kolo, 01.03.2019, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
6 3
  • Třetiny

    1:2, 3:1, 2:0
  • Střely na branku

    32:31
  • Vyloučení

    3:5
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4587

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 3. Válek (M. Hanzl, Kašpar), 24. Kašpar (J. Mikúš, Válek), 27. Graborenko (Trončinský), 35. Kašpar (Graborenko, Trončinský), 51. Jurčík (M. Havelka, Trávníček), 57. Trávníček (Trončinský, Šesták)

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 5. Birner (L. Hudáček), 9. Valský (J. Vlach), 37. Valský (L. Krenželok, P. Jelínek)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:2, 4:2, 4:3, 6:3

  • Rozhodčí

    Lacina, Pražák – Frodl, Komárek

  • Sestava domácích

    Janus (Petrásek) – Trončinský, Šesták, L. Doudera, Ščotka, Graborenko, Strejček – Myšák, V. Hübl (A), F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Válek – Petružálek (A), M. Hanzl, Helt – Jurčík, M. Havelka, Trávníček (C) – Jícha

  • Sestava hostů

    Will (Schwarz) – Derner, Kolmann, Šmíd (A), T. Hanousek, Ševc, Doherty, Stříteský – Birner, L. Hudáček, Lenc – M. Kvapil, Filippi, Ordoš – L. Krenželok, P. Jelínek (C), M. Zachar – Lakatoš, J. Vlach, Valský


Reportáž

V rámci oslav 60 let Litvínova v extralize nastoupili hráči Vervy v historických bílých dresech v kombinaci se světle modrou barvou. Úvodního ceremoniálu se zúčastnilo pět legend litvínovského hokeje. 

O obrat se postarali Birner s Valským

Nabuzený Litvínov vlétl do zápasu a od prvních minut se tlačil před Willa. A první vážnější šance vedla k úvodnímu gólu. Za brankou se zmocnil kotouče Hanzl, mezi kruhy přesně našel volného Lukáše Válka, který se pohotovou střelou z první trefil přesně do růžku. I hosté se vydali před Januse, u domácí klece toho ale moc nevymysleli. To jim však nemuselo vůbec vadit. Chvíli nato Trončinský namazal Hudáčkovi, ten vyslal do úniku Michala Birnera, jehož pokus z levé strany propadl až za Januse.
 
Dalším ohrožením liberecké branky se stala střela Mikúše, jemuž nahrál Kašpar, první jmenovaný ale z dobré pozice branku přestřelil. Skvělé gesto fair play předvedl na počátku osmé minuty Martin Hanzl. Rozhodčí se rozhodli poslat na trestnou lavici za sekání Lence, sám faulovaný ale zajel za sudími a sdělil jim, že ho liberecký útočník nezasáhl. Klid před hostující klecí narušil střelec prvního gólu Válek, když rychle vypálil z úhlu, Will si však prostor u bližší tyče pohlídal. Stačil jeden únik Tygrů a hosté šli do vedení. Vlach poslal žabičkou puk na Jakuba Valského, a ten, ač byl tísněn domácí obranou, dokázal překonat Januse kličkou do bekhendu. 

Úvodní desetiminutovku uzavřel nepřesnou střelou Strejček. Prvním vyloučeným se v jedenácté minutě stal Kanaďan Doherty, jenž se provinil držením. Přesilová hra černožlutých dlouho vypadala velmi dobře, domácí zavřeli Liberec v pásmu a ostřelovali Willovu branku. Nejvýraznější šancí byla střela Lukeše, domácí útočník si však vylámal zuby na libereckém brankáři, který zasáhl betonem. Další ránu z mezikruží měl na svědomí Mikúš, ani tentokrát ji ale neposlal mezi tři tyče. Domácím fanouškům zatrnulo, když Ševc rozvlnil síť litvínovské branky, naštěstí pro ně to byla pouze ta boční. 

Tygři v závěru třetiny přebrali otěže utkání a nebezpečně hrozili. Janus musel několikrát zasahovat, při Dohertyho nahození se blýskl zákrokem lapačkou. Obrovská příležitost přišla paradoxně na druhé straně. Hübl se rozjel na levé straně, jeho tvrdou ránu vyrazil Will jen k Trávníčkovi, který zblízka dorážel do odkryté klece. Liberecký brankář však doslova tygřím skokem brance zamezil a chytil puk do lapačky. Závěr periody další zajímavý okamžik nepřinesl, hosté si do šatny odnesli jednobrankové vedení.

Gólová smršť Litvínova

Druhé dějství začalo útokem hostí a o chvíli později musel Janus krotit střelu Hudáčka. Začátek třetiny provázely nepřesnosti, které oběma týmům nedovolovaly větší příležitost. První gólová šance ale už brankou skončila. Válek přihrál v přečíslení Mikúšovi, a ten po převzetí puku poslal puk volnému Lukáši Kašparovi, který ze strany mířil přesně do odkryté klece. Do přečíslení šli i Tygři, skvěle však zapracoval Helt a pomohl zmařit rychlý kontr hostí.

Vylučovalo se znovu na straně Liberce, Šmíd při pokusu o vyhození poslal kotouč z vlastního obranného pásma mezi diváky, vysloužil si tedy dvě minuty za zdržování hry. Domácí dlouho kombinovali v útočné třetině, leč bez výsledku. Nakonec puk doputoval až k Romanu Graborenkovi. Urostlý obránce jej bez rozpaků nahodil na libereckou klec a trefil se přesně mezi betony! Přesilovou hru si krátce po třetí obdržené brance vyzkoušeli i hosté, na trestnou lavici zamířil Havelka. Janus se dlouho musel činit a byl pod permanentní palbou, druhou polovinu přesilové hry ale sehráli chemici skvěle a Liberec k ničemu nepustili.

A trend vylučování pokračoval. Sotva se síly na ledě vyrovnaly, seděl na trestné lavici za držení liberecký Vlach. Litvínov podobně jako v předchozím případě dlouho svíral hosty v jejich třetině, nakonec se neujaly ani svižné pokusy Graborenka. Tygři se nepoučili a patnáct vteřin po skončení trestu už hráli znovu ve čtyřech, tentokrát si musel trest za vysokou hůl odpykat Lenc. Domácí se do přesilovkového postavení dostali až na druhý pokus, čekání se jim ale vyplatilo. Rychlou přihrávku od Graborenka napálil z levého kruhu Lukáš Kašpar a svižným pokusem našel kousíček volného místa u Willovy tyče. 

Pár sekund po čtvrté brance byl znovu vyloučen Havelka, mladý útočník dostal trest za držení hole. Přesilová hra libereckých volala po brance, dlouho se jí ale hráči v modrých dresech nemohli dočkat. Povedlo se jim to až vteřinu po jejím skončení. Jakub Valský dostal povedenou přihrávku a zblízka se trefil k bližší tyči. Litvínov se ještě před druhou sirénou snažil znovu odskočit na rozdíl dvou branek, v cestě stál liberecký brankář Will. 

Cenné tři body pečetil posledním zásahem kapitán

Poslední část hry začala vyrovnaně, oba týmy před soupeřovou brankou ve svém útoku pohořely. O něco více ze hry měli přeci jen černožlutí, kteří se před Willem tlačili do střely. Tu na hostující svatyni nakonec vyslal Petružálek, byla však sražena obránci Tygrů. V útoku o sobě dali vědět i liberečtí, když hned po buly pálil Krenželok, útočníkovi hostí se nepodařilo poslat puk mezi tři tyče. 

Nebezpečnou akci předvedla první útočná lajna domácích. Střelu Hübla z úhlu dorážel Myšák, ani jeden z nich nenašel recept na skvělého reprezentačního gólmana v brance Liberce. O hattrick se na druhé straně pokusil Valský, tentokrát to ale libereckému snajprovi nevyšlo. Diváci sledovali hokej nahoru dolu se spoustou šancí a v té další byli opět domácí. Jícha dostal puk před branku soupeře a zkusil to sám, Will předvedl další jistý zákrok. Mladý útočník byl i v další šanci, jeho střelu ale v tomto případě srazila obrana Tygrů. 

Necelých deset minut před koncem explodoval zaplněný Zimní stadion Ivana Hlinky radostí. Havelka v rohu vybojoval kotouč a přihrál ho Ondřeji Jurčíkovi. Litvínovský útočník si zpracoval puk a vymetl pavučinku v šibenici liberecké branky. Liberec nesložil zbraně a pokračoval v útočném snažení, Janus musel vytasit další skvělý zákrok proti střele krajana Hudáčka. I další tečovanou střelu Liberce kryl slovenský brankář ve službách Vervy a držel domácí naděje velmi vysoko. Tygři si cestu za vyrovnáním zkomplikovali vyloučením Filippiho, který se musel poroučet na trestnou lavici za krosček. 

Přesilovka se chemikům dlouho nedařila, hosté několikrát vyhodili puk přes všechny čáry. Po jejím skončení však přišla šestá gólová radost klubu z města ropy. Trončinský uvolnil Michala Trávníčka a litvínovský kapitán z bezprostřední blízkosti procedil puk za Willa. Tři minuty před koncem základní hrací doby byl vyloučen Graborenko a Liberec to zkusil v šesti. Díky skvělému výkonu Januse a obětavé hře obránců se liberečtí nedokázali prosadit, naopak domácí ještě v poslední minutě sami útočili. Litvínov tak porazil Liberec potřetí v řadě a připsal si velmi cenné tři body v boji o předkolo play off. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr

"My jsme měli jasný úkol a plán - jít do zápasu s novým systémem, který jsme si naordinovali během tohoto týdne. To jsme se snažili plnit. Bohužel počáteční nervozitou, kde jsme udělali dvě chyby, jsme inkasovali dvě branky. Cítil jsem ale z kluků, že systémově jim to vyhovuje. Mezi první a druhou třetinou jsme si řekli, že u toho musíme zůstat a že nám to určitě přinese kýžený výsledek, a tak jsme učinili. Jsem rád, že se to obrátilo v náš prospěch. My se dneska musíme především soustředit sami na sebe, ne na to, proti komu hrajeme. Hráli jsme proti velice kvalitnímu a silnému soupeři, je to pro nás jedině dobře. Musím celé mužstvo pochválit za to, jak k tomu přistoupilo a jdeme do dalších bojů."

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán

"Domácímu týmu evidentně velmi pomohl nástup Jirky Šlégra ke kormidlu. Hráli velmi jednoduchý, účelný a energický hokej, který na nás platil. Nebyli jsme tolik nachystaní jako domácí tým, hráli jsme trochu profesorský hokej, který v závěru sezony nemá šanci na úspěch. Za mě osobně je velkou kaňkou zápasu chování hráčů jako je Havelka, který celý zápas prosí rozhodčího o fauly. Třikrát mu bohužel bylo vyslyšeno a pak se ještě vysmívá naší střídačce. Myslím si, že je to nerespekt vůči soupeři, rozhodčím a celé lize obecně."