Zápasy 24. 02. 2019, Ondřej Mach

Smrtící brněnské protiútoky, Verva podlehla Kometě 3:4

L i t v í n o v - Litvínovští hokejisté dnes na svém ledě nestačili na brněnskou Kometu poměrem 3:4 a připsali si třetí porážku v řadě. První branku hostí vstřelil z protiútoku Holík, ve druhé periodě dokázali domácí srovnat zásluhou Kašpara. Kometa ale ještě před koncem druhé dvacetiminutovky udeřila, když se v čase 39:45 trefil Zaťovič. Poslední část hry přinesla po dvou brankách na každé straně, Verva tak dnes znovu končí bez bodu.

48 (ČT), 24.02.2019, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
3 4
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 2:2
  • Střely na branku

    24:25
  • Vyloučení

    1:2
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3021

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 9. Kašpar (Jurčík), 47. Jurčík (Trončinský), 58. V. Hübl (J. Mikúš, Trončinský)

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 14. P. Holík, 40. Zaťovič (Barinka, Mallet), 42. Vondráček (Dočekal, L. Čermák), 50. Dočekal

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4

  • Rozhodčí

    Lacina, Jeřábek – Lhotský, Špringl

  • Sestava domácích

    Petrásek (Janus) – Trončinský, Strejček, L. Doudera, Ščotka, Graborenko, Šesták, Březák – Petružálek (A), V. Hübl (A), F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Válek – Jurčík, M. Hanzl, Trávníček (C) – Jícha, M. Havelka, Helt

  • Sestava hostů

    Čiliak (Vejmelka) – Štencel, O. Němec (A), Gulaši, Z. Michálek, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič (A), P. Holík, Orsava – Mallet, Hruška, Köhler – Dočekal, L. Čermák (C), Vondráček – Plášek ml., Kusko, Süss


Reportáž

Skóre z brejku otevřel Holík

Aktivněji do utkání vstoupili hosté z Brna, litvínovský Petrásek si první zákrok připsal už po několika vteřinách hry. Dopředu se dostali i černožlutí a musel zasahovat brankář Komety Čiliak, první vážná šance ale přišla vzápětí na druhém konci kluziště. Rychlý protiútok Brňanů vyústil až v přečíslení dva na jednoho, které zakončil střelou Čermák, maskovaný muž Litvínova si s ní však dokázal poradit. Následně se ranou z mezikruží prezentoval Jurčík, i bývalý brankář Slovanu Bratislava ale potvrdil svoje kvality a jeho pokus zneškodnil. 

V šesté minutě odešel do kabiny po tvrdém střetu Zaťovič. Litvínovští se dostali ke slovu a prověřili Čiliaka, střely Trávníčka a Doudery si ale cestu do sítě nenašly. Domácí zařadili vyšší útočnou rychlost a slovenský brankář v kleci hostí se měl co ohánět. Čiliak svými zásahy několikrát přerušil hru, jinak tomu nebylo ani při projektilech Petružálka a Hübla. Úvodní desetiminutovku uzavřela nepřesná střela Ščotky a mírný litvínovský tlak, který však zatím k brance nevedl.

Chemici byli nadále nebezpečnějším týmem, v dalších atacích je ale zastavily nepřesnosti, které znamenaly ztrátu útočného pásma. Špatná rozehrávka domácích poté pustila na zteč Kometu, jejíž akci zakončoval Dočekal, Petrásek však i v tomto případě zůstal stoprocentní. Na led se po několikaminutové pauze vrátil Zaťovič a hned svému týmu přinesl štěstí. Lukeš chyboval ve vlastním obranném pásmu a posunul kotouč Petru Holíkovi, jenž se vydal do samostatného úniku a překonal Petráska pěknou střelou přes ruku.
 
Vstřelená branka Brno nabudila, do další šance se okamžitě tlačil Vondráček, jeho pokus zlikvidoval domácí brankář včasným sklapnutím svých betonů. Prvním vyloučeným se stal hostující Kusko, útočník Komety si musel odpykat trest za držení. Přesilová hra se však černožlutým vůbec nedařila podle představ a po chybě v rozehrávce mohl přidat druhou branku hostí Mallet, jenž tváří v tvář Petráskovi neuspěl! Tři minuty před první sirénou na Čiliaka bez úspěchu vypálil Hanzl a chvíli nato se vysokou holí provinil domácí Válek. Hosté se na dlouhou dobu usadili v pásmu Litvínova, Petráska ale nijak zvlášť neohrozili. V poslední minutě první dvacetiminutovky ještě nepřesně střílel Michálek, více se toho už v první třetině neudálo, Kometa si tak do šatny odnesla jednobrankový náskok. 

Vyrovnání Kašpara a gól 15 vteřin před koncem periody

Druhá třetina začala velkou šancí Komety, když Holík našel Orsavu, který před sebou měl částečně odkrytou klec, tu však nedokázal trefit. A hosté pokračovali v útočném snažení, v další příležitosti se objevil Vondráček, při zakončení ale podklouzl. Do šance se dostali i domácí, rychlý útok v podání dvojice Hanzl – Jurčík brankou neskončil, druhý jmenovaný z pravého kruhu mířil jen do Čiliakovy hrudi. Z podobné pozice pálil o chvíli později Lukeš, hostující brankář si prostor u bližší tyče pohlídal. 

Větší šance ale měla na svědomí především Kometa, proti nebezpečné střele Malleta zasáhl Petrásek jen se štěstím, další ránu Zaťoviče z bezprostřední blízkosti pokryl domácí gólman lapačkou. Chemikům se nedařilo vytvořit si větší šanci či kýžený tlak, naopak mohli prohrávat o dvě branky, když před Petráskem ve velké příležitosti minul Vondráček. Další kombinaci domácích brzdily zbytečné ztráty puku a špatné přihrávky, ani hosté ale v polovině zápasu nepředváděli kdovíjak atraktivní hokej. 

Hluchou pasáž hry narušila až branková příležitost Petružálka. Nejlepší nahrávač černožlutých si sjel z pravé strany a po jeho pohotové střele zazvonila tyč brněnské branky! Litvínov Petružálkova šance nabudila a začal zvyšovat útočnou aktivitu, která vyústila až v další velkou šanci, v níž selhal Mikúš. Slovenský útočník ve službách Vervy dostal skvělou přihrávku zpoza branky, z dobré pozice ale trefil jen brněnského brankáře. Na druhé straně opět předvedl něco ze svého hokejového umu Vondráček, stejně jako v předchozích případech si však vylámal zuby na Petráskovi. 

Domácí se hnali za vyrovnáním a znovu hrozili, tentokrát se až před Čiliaka proháčkoval Hanzl, jeho bekhendovou střelu ale zblokovali obránci Komety. Necelé dvě minuty před koncem druhé periody přinesl litvínovský tlak kýžené vyrovnání. Jurčík šikovnou přihrávkou našel rozjetého Lukáše Kašpara, který svůj samostatný nájezd zakončil svojí klasickou kličkou mezi betony. Brno i přes vyrovnávací gól nesložilo zbraně a pokoušelo se o rychlou odpověď. A studená sprcha v podobě druhé inkasované branky skutečně přišla. Mallet nahrál na modrou čáru Barinkovi, který tvrdě vypálil a kotouč za Petráskova záda tečoval Martin Zaťovič

Vítězství Brna pečetil Dočekal

Poslední část hry začala útokem hostí, Čermák ale domácího gólmana prostřelit nedokázal. 74 vteřin po startu třetí třetiny už však Brňané mohli slavit. Tomáš Vondráček v rychlém protiútoku vystřelil z pravé strany a jeho střelu do sítě nešťastně tečoval Jan Strejček. Možnost snížení dostali litvínovští v podobě přesilové hry za faul Bartejse, jenž nevybíravým způsobem poslal k ledu Trávníčka a vysloužil si dvě minuty za nedovolené bránění. Přesilová hra v podání domácích patřila k těm nebezpečnějším. Nejprve z levého kruhu tvrdě pálil Lukeš a po něm nastřelil už podruhé v tomto zápase tyč Petružálek! 

V další šanci se bezúspěšně zjevil Hanzl, poté už se ale chemici dočkali. Trončinský vystřelil od modré čáry, trefil Ondřeje Jurčíka, který si puk skvěle zpracoval a pohotově jej poslal za bezmocného Čiliaka. Zpola zaplněný Zimní stadion Ivana Hlinky si žádal vyrovnání, domácí se ale nejdříve museli bránit dalšímu ataku hostí, Kusko však z levé strany na Petráska nevyzrál. Černožlutí se snažili útočit, Graborenkovi ale puk odskočil na modré čáře a Kometa šla do brejku. Martin Dočekal po chybě urostlého obránce získal puk a uháněl s ním na Petráska, kterého překonal rychlou střelou z levé strany.

Opařený Litvínov nechal na chvíli hrát hosty a z toho pramenila jejich další šance, Michálek však Petráskovi svojí střelou příliš práce nenadělal. Snaha domácích o vyrovnání se zvyšovala, cestu do branky si ale nenašly ani střely Šestáka a Válka. Kometa dobře bránila svůj dvoubrankový náskok a s přehledem kontrolovala vývoj utkání, chemici chvílemi působili opravdu bezradně. 

Plynulý průběh zbrzdilo tři a půl minuty před koncem zranění Bartejse, jenž si pravděpodobně poranil koleno. Tři minuty před poslední sirénou odjel Petrásek na střídačku a domácí to zkusili v šesti. Hlavní trenér Litvínova Milan Razým si v čase 57:45 vzal oddechový čas a vyplatilo se. Trončinský povedenou přihrávkou našel Mikúše, který vybídl ke skórování Viktora Hübla a litvínovský veterán už jen zametl kotouč do prázdné branky. Petrásek 70 vteřin před koncem znovu spěchal na střídačku a chemici zkusili druhou power play, tentokrát ale bez úspěchu. Litvínov tak v napínavém duelu prohrál s Kometou 3:4 a končí dnes bez bodu.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

„Je to třetí prohrané utkání v řadě v boji o desáté místo. Opět šli hosté do vedení, poté se nám povedlo vyrovnat, ale rozhodla branka v závěru druhé třetiny. Ta nás položila. V závěru jsme se snažili o vyrovnání, ale nedotáhli jsme to na remízu.“

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Kamil Pokorný

„Myslím si, že 33 minut jsme byli lepším mužstvem, vedli jsme 1:0. Na domácích bylo vidět, že nejsou v pohodě. Závěr byl dramatický, ukázalo se, že Litvínov má šikovné hráče, ale díky bojovnosti a výbornému výkonu Čiliaka si odvážíme tři body a jsme velmi spokojení.“