Zápasy 25. 01. 2019, Šimon Kadeřávek, Foto: Roman Turovský

Indiáni skalpovali Vervu, Litvínov prohrál s Plzní 1:7

V rámci 38. kola Tipsport extraligy na sebe narazily dva celky, které mají úplně odlišné starosti. Domácí Plzni se daří, dokázala vyhrát tři poslední utkání, na druhé straně Severočeši stále pokračují s „houpačkovými“ výkony. V první třetině šla do vedení Plzeň, v druhém dějství zaskočila hosty třemi brankami. Na nepříznivý stav zareagoval pouze Petružálek. Fanoušci doufali ve zlepšení v poslední části hry, ale Verva třikrát inkasovala a prohrála 1:7.

38. kolo, 25.01.2019, Home Monitoring Aréna, Plzeň
logo HC ŠKODA PLZEŇ
logo HC VERVA Litvínov
HC ŠKODA PLZEŇ HC VERVA Litvínov
7 1
  • Třetiny

    1:0, 3:1, 3:0
  • Střely na branku

    39:30
  • Vyloučení

    3:7
  • Využití

    3:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    5432

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 6. Pour (Jan Kovář, Gulaš), 27. Gulaš (TS), 28. Čerešňák (Kratěna, Kracík), 37. Gulaš (V. Němec, Jan Kovář), 41. Gulaš (Čerešňák, Jan Kovář), 54. Čerešňák (Kracík, Pulpán), 59. Kantner

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 40. Petružálek (Trávníček)

  • Průběh zápasu

    4:0, 4:1, 7:1

  • Rozhodčí

    Pešina, Veselý – Jindra, Zíka

  • Sestava domácích

    Frodl (Miltchakov) – Pulpán, Čerešňák, Allen, Jones, Vráblík, L. Kaňák, Kvasnička – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – Straka, Kodýtek, Eberle – V. Němec, Kracík, Kratěna – Kantner, Preisinger, Indrák (A).

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Ščotka, Trončinský, L. Doudera, Graborenko, Baránek, Suchánek, Šesták – Trávníček (C), Gerhát, Petružálek (A) – Helt, Svoboda, Kašpar – Jurčík, V. Hübl (A), Válek – Jícha, M. Hanzl, M. Havelka.


Reportáž

Ihned po úvodním buly se kotouče zmocnili domácí, rychle kombinovali, ale první střela zápasu těsně minula Janusovu branku. Počáteční minuty patřily Plzni, která si po prvním pokusu připsala také první větší šanci. Kracík ujel obráncům hostí a zakončoval forhendovou kličkou. Jaroslav Janus jeho pokus vytěsnil. Severočeši se snažili ohrozit Frodla, ale částečný tlak nedokázali přetavit ve větší šanci.

Jako první rozvlnil síť Pour

Těžiště hry se přesunulo na druhou stranu kluziště. Pour se snažil dotlačit puk za Janusova záda pomocí bekhendu, ale slovenský mág v litvínovské brance jeho pokus kryl. Škoda se nastěhovala před branku Litvínova a utahovala šrouby stále více. Pomyslného vrcholu dosáhl Jakub Pour. Kovář našel v mezikruží právě Poura, a ten tvrdou střelou překonal Januse.
 
Po první brance pokračovala Plzeň v tlaku. Hosté se snažili osvobodit, ale domácí byli při chuti. Další šanci si připsal Preisinger. Další možnost ke změně skóre dostali plzeňští, když musel na trestnou lavici Graborenko. Paradoxně v době početní převahy nepředvedli domácí pořádný útok a Litvínov mohl začít pracovat na vyrovnávací brance, když Gerhát prověřil tvrdost Frodlových betonů.

Intermezzo, ve kterém byla aktivnější Verva, narušil Eberle, který zkoušel překvapit Januse. Hru poté narušilo vyloučení, tentokrát na straně domácích. Na trestnou lavici se odporoučel Pulpán a hosté měli k dispozici přesilovku. V té zaznamenal větší šanci jen Michal Trávníček, jenž na dvakrát dorážel, avšak neúspěšně.
 
Střídání šancí se přeneslo i na vyloučení, po několika vteřinách si musel nedobrovolně odpočinout litvínovský Válek. Škoda se marně snažila navázat na hru, kterou předváděla v první polovině první třetiny, ale nedokázala si vytvořit větší šanci.

Studená plzeňská sprcha

Hosté chtěli zapomenout na první třetinu, která byla skoro celá v režii Plzně, a tak se do první šance v druhém dějství dostal litvínovský Jurčík. Jeho střelu Frodl vyrazil do rohu kluziště. Verva začala na Škodu tlačit, další nebezpečnou situaci měl na svědomí Petružálek. První vážnější šanci domácích vytvořil Straka, jeho střele ale chyběla přesnost.
 
Litvínovská pětiminutovka byla ukončena hvizdem rozhodčích, mezi časoměřiče se odebral Havelka a Plzeň měla k dispozici přesilovou hru. V té byl hlavní postavou Gulaš, který se dostal do úniku, avšak těsně před brankářem byl zahákován, a tak bylo nařízeno trestné střílení. Milan Gulaš zmátl Januse a forhendovou kličkou překonal litvínovského brankáře.
 
Hosté schytali studenou sprchu, kterou ještě víc ochladil Peter Čerešňák. Plzeňský obránce si nachystal puk na modré a tvrdě vystřelil. Jeho rána měla přesnost i razanci, a proto skončila za Janusovými zády. Tlak, který indiáni měli na počátku první třetiny, se zničehonic opět objevil. Z plzeňského sevření pomohlo Litvínovu až vyloučení Allena.

Do velké příležitosti se dostal Trončinský, který prověřil Frodla od modré. To bylo z litvínovské strany vše a ke kotouči se opět dostala Plzeň, která získala výhodu v podobě další přesilové hry. Lukáš Doudera uštědřil jednomu z domácích krosček a musel na trestnou lavici. Obránci jako by se poučili z předešlé početní nevýhody a hru 5 na 4 ubránili. O několik minut později dostali další šanci k předvedení svých defenzivních schopností, na trestnou lavici musel Baránek.
 
Ve druhé přesilové hře už ale hosté takové štěstí neměli. Kovář našel osamoceného Milana Gulaše, a ten pálil z první přesně. Na konci třetiny to vypadalo jako by už oba týmy dohrávaly, pak se dostal do šance Jakub Petružálek, který prolomil litvínovské mlčení. V následujících vteřinách už branka nepadla a druhá třetina skončila 4:1.

Hattrick Gulaše a neproměněné litvínovské šance

Úvod do třetího dějství vyzněl lépe pro domácí Plzeň. Čerešňák nahazoval a jeho střely se ujal Milan Gulaš, který rychle zastrčil puk za Janusova záda. Domácí útočník se tak mohl radovat z hattricku. Verva se snažila korigovat skóre, ale nedařil se jí přesun do útočného pásma, a tak se do ataků pustila opět Plzeň.

Do samostatného úniku se vydal Němec, ale Janus stylový zákrokem domácího hráče vychytal. Velmi překvapivou akcí byla šance Lukáše Kašpara, který si proklestil cestu do útočné třetiny a trefil tyčku. Vzápětí se vylučovalo na straně Litvínova a byl to právě Kašpar, jenž musel na dvě minuty opustit kluziště. Indiáni nedokázali početní převahy využít a hra se nakonec přelívala z jedné strany na druhou.
 
Poklidnou herní pohodu narušil svým pokusem Kracík, jenž rozezvučel pravou tyč. Další vývoj utkání byl ve prospěch domácích. Peter Čerešňák z levé strany přesnou trefil překonal Januse a zaznamenal svůj druhý gól dnešního zápasu. V úplném závěru se prosadil Matyáš Kantner, který bekhendem pečetil osud Litvínova.

Sestřih

Ohlasy

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Ladislav Čihák

Pochvala pro tým, že jsme zvládli začátek první třetiny. Pak se hra vyrovnala, nebylo to z naší strany ideální, řekli jsme si to o přestávce v kabině. Od druhé třetiny jsme byli často na puku, hráli jsme dobře. Byly tam i momenty, kdy to nebylo ideální, jsme samozřejmě rádi, že vyhráváme, ale sedíme zadkem na židli, protože už za dva dny nás čeká další zápas. Klíčový byl vstup do utkání, věděli jsme, že Litvínov hraje venku dobře. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Nehráli jsme vůbec dobře, neměli jsme pohyb, nebyli důrazní. Plzeň nás ve všech atributech jasně předčila, proto je výsledek takový, jaký je. Pokud budeme sedět na trestné lavici, těžko někoho porazíme. Domácí zaslouženě vyhráli.