Zápasy 26. 12. 2018, Šimon Kadeřávek, Foto: Jan Jedlička

Perníková výhra! Litvínov porazil poslední Pardubice 3:2

Hráči Vervy nastoupili v rámci 29. kola Tipsport extraligy proti pardubickému Dynamu. Litvínovu se povedl vstup do zápasu a po první třetině vedl o tři branky. Pardubicím se zase povedla třetina závěrečná, když dokázaly vstřelit dva góly, což na výhru nestačilo a východočeská série proher se natáhla už na 13 zápasů.

29. kolo, 26.12.2018, ČSOB Pojišťovna ARENA
logo HC Dynamo Pardubice
logo HC VERVA Litvínov
HC Dynamo Pardubice HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    0:3, 0:0, 2:0
  • Střely na branku

    31:22
  • Vyloučení

    2:4
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    7898

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Dynamo Pardubice: 41. Holland (Rolinek, Hovorka), 48. P. Sýkora (Bubela, Kusý)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. Gerhát (Suchánek, J. Černý), 12. F. Lukeš (Ščotka), 16. Válek (Porseland, F. Lukeš)

  • Průběh zápasu

    0:3, 2:3

  • Rozhodčí

    Hejduk, Kika – Tošenovjan, Špringl

  • Sestava domácích

    Kacetl (Hamerlík) – Holland, Mikuš, Trončinský, Děrvuk, Cardwell, Hrabal, Budík – Hovorka, Marosz, Rolinek – L. Horký, Bubela, Kusý – P. Sýkora, Dušek, Skokan – Mandát, Poulíček, Perret.

  • Sestava hostů

    Janus (Petrásek) – Porseland, Ščotka, Piché, Baránek, L. Doudera, Suchánek, Romančík – Petružálek, J. Mikúš, Kašpar – Válek, V. Hübl, F. Lukeš – J. Černý, Gerhát, Trávníček – D. Tůma, M. Hanzl, Jurčík.


Reportáž

Úvodní buly patřilo hráčům Litvínova, kteří však nedokázali vhazování zužitkovat a do první akce se tak hnal domácí Marosz, jeho pokus skončil vedle levé tyče. Ihned na počátku zápasu mělo Dynamo výhodu přesilové hry, poněvadž se na trestnou lavici poroučel Porseland, který se provinil nedovoleným bráněním. První hra 5 na 4 skončila nezdarem pro Pardubice. Domácí tým si nedokázal vypracovat pořádnou šanci a početní výhodu tak nevyužil.

Povedenou třetinu odstartoval Gerhát

První branky se fanoušci dočkali v prvních deseti minutách. Suchánek, který vybojoval kotouč za brankou, našel v pravém kruhu Františka Gerháta, a ten tvrdou střelou do levého rohu překonal Kacetla. S jídlem rostla Litvínovu chuť, dalšímu ohrožení branky zabránil Sýkora, který se neohroženě postavil do střely Františka Lukeše. Hra se rychle obrátila a Januse zkoušel ohrozit Perret, ale jeho střelu slovenský brankář kryl.

Litvínov se po úspěšném vhazování přestěhoval před Kacetlovu branku. K puku se dostal Trávníček, který nebyl se svou dorážkou úspěšný. Trávníčkova šance však byla předzvěstí další branky, od prvního gólu uběhlo zhruba pět minut a hosté se opět radovali. Ščotka nahazoval na branku od modré, v téže chvíli se v útočné třetině objevil František Lukeš. Litvínovská legenda šikovně tečovala nahozený kotouč a Verva vedla už 2:0.

Zápas se nesl v útočném duchu a oba dva brankáři se dostali do akce. Nejdříve se proti Douderově šanci ukázal Kacetl, o několik chvil poté se předvedl Janus, jenž zasahoval proti střele Mandáta. Domácí dali rozjetému Litvínovu další příležitost ke skórování, Hrbal držel jednoho z hráčů hostí a musel usednout za plexisklo. Překvapivě se do první šance dostal domácí Skokan, kterému v závěru bekhendové kličky sjel puk z čepele.
 
Poté se už dostala k puku Verva, která přesilovku proměnila. Puk putoval po ose Lukeš - Porseland - Válek. A právě Lukáš Válek úspěšně překonal ležícího Kacetla. Závěr třetiny byl duchu pardubického snažení. Janus zasahoval proti Poulíčkovi, oči na stopkách musel mít také proti střele Hollanda, avšak domácí si nedokázali ani v závěru vypracovat kloudnou šanci a do kabin se šlo za stavu 3:0 pro hosty.

Vyrovnanou hru narušila Duškova tyč

Druhé dějství rozehráli lépe hráči Litvínova, když jeden z obránců nahazoval na Kacetla. Domácí brankář nepřesně rozehrál a kotouč skončil na holi Petružálka, který z mezikruží mířil mimo branku. Za faul na Trončinského se na trestnou lavici přesunul Kašpar. Pardubice tak dostaly další šanci k zvrácení neutěšeného stavu zápasu.
 
Nejvýraznější akcí přesilové hry se stala šance Horkého, který však těsně před brankářem nedokázal uklidnit neposedný puk. Ani druhá početní výhoda tedy nepřinesla kýženou branku a hra se začala přelévat ze strany na stranu. První vážnější pardubickou šanci zápasu měl na svědomí Dušek, který se protáhl po levém křídle, jeho pokus ale skončil na horní tyči. Dynamu se nedala odepřít snaha, Trončinského nahození se odrazilo k Hovorkovi, ten však pálil mimo branku.

Hra byla plná nepřesností, a tak brankáři nemuseli příliš zasahovat. Baránkovu střelu zblokoval jeden z pardubických obránců, na druhé straně marně hledal Trončinský Duška. Jedna taková nepřesnost stála na začátku akce Litvínova. Děrvukovi propadl puk na modré, kotouče se rychle ujal Černý, který však neměl komu nahrávat, a proto celou akci zastavil. Následující minuty přinesly další příležitosti, Jurčík nahrál Hanzlovi, a ten tvrdě vyprášil Kacetlovu výstroj. Závěr třetiny byl plný tvrdého hokeje a bojovalo se o každý kousek kluziště. Druhé dějství se tedy uzavřelo s nezměněným skórem.

Pardubický tlak na body nestačil 

Vstup do třetí části hry se lépe povedl Dynamu. Litvínov sice získal vhazování, ale domácí hráči výborně napadali a získali kotouč. Rolinek aktivně objel brankoviště a snažil se překvapit Januse, jeho pokus však nenašel cestu do brány. Odraženého puku se ujal Rhett Holland a rozhodně poslal kotouč za záda gólmana hostí. Dynamo se tak v úvodu třetí třetiny dočkalo vysněného gólu. Po první vstřelené brance byli domácí hráči velmi aktivní. Další šance zaznamenal Horky, který trefil pouze Januse, slovenský brankář vyzrál i na dorážku Trončinského.

Po pardubickém útočném intermezzu se dostal ke slovu Litvínov. Tůma se ujal volného puku a prověřil Kacetla. V následujících minutách úřadoval rozhodčí, jenž poslal na trestnou lavici litvínovského Pichého. Třetí početní výhodu Dynamo využilo. Bubela nahrávkou zpoza brány našel v mezikruží Petra Sýkoru, který střílel do horního rohu Janusovy branky, a Pardubice byly rázem velmi blízko vyrovnání.
 
Stadion hnal domácí hráče za vyrovnáním. Rozjetý Kusý přihrál Hovorkovi, pardubický útočník se snažil Januse překvapit, ale jeho střela šla doprostřed branky. Další příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Rolinek mířil k levé tyči, ale i jeho pokus kryl Janus. Černožlutý brankář se musel mít na pozoru, protože Dynamo mělo více ze hry a snažilo se z každé pozice střílet. Oproti tomu Litvínov hrál o výsledek, a tak poctivě bránil a vyhazoval kotouče co nejdál od branky. V honbě za vyrovnáním zkusili domácí hru bez brankáře, ale v samém závěru už branka nepadla, a tak všechny body připadly Litvínovu. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Ladislav Lubina

Odehráli jsme katastrofální první třetinu, nastoupili jsme do ní, nevím proč, nekoncentrovaní a nedůrazní zejména v přebrankovém prostoru a také jsme za to byli potrestáni třemi góly. Od druhé třetině jsme se zlepšili, ale je vidět, že bojovnost ve dvou třetinách nestačila. Podotýkám, že bojovnost ne všech hráčů, protože jsem přesvědčený, že někteří ji jenom předstírají. Litvínov si při vedení 3:0 hlavně hlídal náskok a trošku zavřel střední pásmo. Ve druhé třetině jsme se s tím vyrovnávali, nebyli jsme ochotní a schopní přechod středního pásma zjednodušit. Ve třetí třetině se to už dařilo více, dokázali jsme se i udržet na kotouči, ale zase jsme neměli hráče v prostoru před brankou. Je to stále stejná písnička.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

Povedl se nám vstup do zápasu, šli jsme do vedení 3:0. Myslím, že půl zápasu jsme nehráli vůbec špatně, ale pak jsme se začali strachovat o výsledek, navíc Pardubice přidaly na obrátkách a trochu nás zatlačily, naštěstí jsme vedení udrželi. Před třetí třetinou jsme očekávali nápor Dynama, ten přišel a hned v prvním střídání jsme inkasovali. Pak jsme si hru ztěžovali, nehráli jsme jednoduchý hokej, Pardubice hrály velmi dobře, ale se štěstím jsme velmi důležitou výhru udrželi. Se hrou spokojení nejsme, s výsledkem nadmíru.

Fanshop