Zápasy 26. 10. 2018, Ondřej Mach

Verva znovu vyhrála, Vítkovice doma porazila 1:0!

L i t v í n o v - Chemici zvítězili v dalším utkání, v pátek na domácím stadionu porazili Vítkovice nejtěsnějším možným rozdílem. O rozhodující branku se postaral v oslabení veterán Viktor Hübl, domácí brankář Janus také zaznamenal letošní první shutout.

13. kolo, 26.10.2018, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
1 0
  • Třetiny

    0:0, 1:0, 0:0
  • Střely na branku

    34:29
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    5011

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 32. V. Hübl (F. Lukeš)

  • Průběh zápasu

    1:0

  • Rozhodčí

    Hodek, Hradil – Frodl, Komárek

  • Sestava domácích

    Janus (Hanuljak) – Hunkes, Suchánek, Sörvik, Baránek, Romančík, Ščotka, Strejček – Petružálek (A), V. Hübl (A), F. Lukeš – Myšák, Gerhát, Trávníček (C) – Válek, J. Mikúš, Řehoř – Jurčík, M. Hanzl, Matoušek.

  • Sestava hostů

    Bartošák (Dolejš) – Výtisk (C), D. Krenželok, Hrbas, Baranka, Šidlík, Černý – Dej, Lev (A), Schleiss – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal – Szturc (A), Pytlík, Baláž.


Reportáž

Oba týmy vstoupily do zápasu rozpačitě, sérií nepřesných přihrávek. Už ve druhé minutě však na trestnou lavici putoval hostující útočník Květoň. Domácím se hra při početní výhodě dařila, dobrý pokus na Bartošákovu klec vyslal Hübl, následoval ho dvakrát Petružálek. Strážce vítkovické svatyně si ale se všemi střelami poradil, hosté tsk oslabení zvládli. Vytvořit si tlak se snažila čtvrtá litvínovská formace v čele s Hanzlem, jeho kolega z útoku Válek ale ztroskotal opět na hostujícím gólmanovi. Vítkovice se po rychlém úvodu domácích osmělily a také se tlačily dopředu. Pytlík ze strany trefil boční síť, po něm pálil od modré Baranka, což byla první práce pro slovenského brankáře Januse. Na druhém konci kluziště bylo hodně vidět trio Lukeš – Hübl – Petružálek. Byl to právě Viktor Hübl, který po pěkné kombinaci zkusil z mezikruží střelu zápěstím, Bartošák si však poradil i s jeho střelou.

Domácí hnala zaplněná hala a ti se v útočném pásmu opravdu činili. Další pokus veterána Hübla vystrašil Bartošáka, ani tentokrát však puk neskončil v jeho kleci. A o chvíli později to na ZS Ivana Hlinky jen zahučelo, když Sörvik od modré čáry pálil pouze do břevna vítkovické branky! V další šanci byl litvínovský benjamínek Myšák, jenž se prosmýkl mezi kruhy a podobně jako Hübl vystřelil zápěstím, ani tato příležitost ale k úvodní brance nevedla. Poté následovala komplikace pro domácí celek, Stránský pěkně projel obranu černožlutých, v jasné příležitosti byl faulován a rozhodčí nařídili trestné střílení. Toho se ujal sám Stránský a Januse po jeho bekhendovém blafáku zachránila levá tyčka branky! Domácí dostali další příležitost ke skórování v podobě přesilové hry, trest za porušení postupu při vhazování odpykal hostující Tybor. I v této přesilovce byli Chemici velmi aktivní a tvořili si šance. Hra v početní převaze však neměla dlouhé trvání, neboť na trestnou lavici usedl domácí Mikúš za vysokou hůl. Po uplynutí vítkovického trestu se hosté dostali do velkého tlaku, který ale branku nepřinesl, po první třetině se tak hrálo bez branek.

Druhé dějství začalo mírným tlakem týmu z Vítkovic, jejich útočné snažení ale zbrzdilo vyloučení. Trest na dvě minuty dostal za sekání autor neproměněného trestného střílení, Šimon Stránský. Třetí přesilová ha se černožlutým povedla nejméně. Hosté dobře bránili a několikrát se jim povedlo vyhodit puk až za Januse. Za zmínku z této přesilové hry stojí pouze dvě střely Hunkese, obě ale pokryl brankář hostí Bartošák. Úvodní branku utkání měl o malou chvíli později na hokejce kapitán Trávníček. Hanzl potáhl puk po pravém křídle a před brankou našel právě domácího útočníka, který ale ve velké šanci selhal a netrefil branku! Vítkovice mohly odpovědět v přesilové hře, dvouminutový trest za hákování si totiž musel odpykat Hübl. V již zmiňované přesilovce přišla největší dosavadní příležitost Vítkovic. Radoslav Tybor to zkusil sám, svým blafákem však na svého krajana v brance Litvínova nevyzrál. Zbytek oslabení domácí ubránili, již za dvě minuty už je ale čekalo další. Hanzlovi se na trestnou lavici sice nechtělo, trest za sekání si však odpykat musel. A přesto, že domácí hráli v oslabení, se jim povedla vstřelit první branka zápasu. Po chybě v rozehrávce hostí se k puku dostal Lukeš, našel rozjetého Viktora Hübla, a ten svůj nájezd proměnil střelou do pravého horního rohu Bartošákovy branky! 

Po ostrém zákroku zůstal na ledě ležet domácí obránce Hunkes, nakonec se viditelně otřesen za pomoci maséra odebral na střídačku. Chemici chtěli přidat další branku a zavřeli hosty v jejich třetině. Bartošák musel dvakrát hokejkou zasahovat proti střelám domácích, další branku ve své síti jim ale nedovolil. Vítkovice se po delší odmlce také dostali do brankových příležitostí, před koncem druhé třetiny pálil tvrdě Szturc, domácí gólman ale svůj tým podržel. Další zajímavý moment druhá část hry nenabídla, černožlutí si tak do šatny odnesli jednobrankové vedení.
 
Nabuzení hosté vlétli do třetí třetiny a ihned se pokoušeli o vyrovnání. Všechna zaváhání litvínovské obrany ale hasil pozorný Janus, za jeho zády neskončila ani tečovaná střela Szturce. Domácí hrozili především z brejků, v jednom takovém hledal Hübl Petružálka, leč neúspěšně. Na svého krajana v další příležitost hostí opět střílel Tybor, brankář Chemiků ale vykryl i tuto střelu. Vítkovice mohly vyrovnat ve hře při početní převaze, jelikož na trestnou lavici zamířil Baránek za vysokou hůl. Vítkovice svého soka doslova zamkly v obranném pásmu, k jejich zklamání ale v brance neskončil ani Kucserův projektil. Hosté ještě zvýšili obrátky, jejich hlad po vyrovnávající brance byl hmatatelný. Střela Deje, která Janusovi propadla, ale branku také neznamenala.

Vítkovice spalovaly šanci za šancí, další střelu Tybora zlikvidoval skvělý Janus betony. Urputně bránící Litvínov se do šancí dostával ojediněle, jednu z nich nevyužil Mikúš, jenž z levého kruhu pálil zápěstím nad. Trenér Vítkovic si dvě minuty před koncem vzal oddechový čas a následně odvolal Bartošáka na střídačku. Při hře v šesti gradoval vítkovický tlak, Janus ale žádnou ze střel nepustila za svoje záda a dosáhl tak na svůj premiérový shutout v sezoně. Chemici ubránili těsné vítězství a připisují si tak po výhře na Spartě další tři body do tabulky Tipsport Extraligy.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec

"Zhodnocení utkání bude podobné jako od trenéra Vítkovic. Myslím si, že to bylo vyrovnané utkání, my jsme chtěli navázat na náš výkon na Spartě. Podařilo se nám dát ten jeden gól a poctivou prací jsme přestáli i závěrečný tlak Vítkovic, kdy jsme měli spoustu pološancí. Máme svojí cestu, kterou chceme jít a které se chceme držet. Je to pro nás zase strašně důležité vítězství, kdy jsme si ukázali, že tým pracuje pohromadě a plní úkoly. Ty chyby ve hře nějaké jsou, ale dnes jsme pracovali výborně týmově. Získali jsme pro nás důležité tři body, ale je to pro nás jen malý krůček, protože my se nesoustředíme na tabulku. Jdeme zápas od zápasu a trénink od tréninku, i když se nám ta koncovka teď moc nedaří. Přestáli jsme tlak a to je pro nás důležité, to tým posílí, vítězství je pro nás cenné."

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Jakub Petr

"První dvě třetiny to byl takový hokej, že nedovedu posoudit, který tým byl lepší, každý tahal pilu chvíli. Až ke konci druhé třetiny se to trochu rozjelo. V té třetí části si myslím, že jsme převzali otěže utkání do svých rukou. To samozřejmě souviselo s vývojem skóre, kdy Litvínov vedl a začal hrát trochu defenzivněji. Když nedostanete puk do sítě, tak nemůžete pomýšlet na úspěch. Já toho týmu nemohu mnoho vytknout, hráči všechno splnili, jak měli. Jsem rád za to, že i mladí hráči přispěli k výkonu svým dílem a že nebyli jen do počtu. Když nedáme gól, tak nemůžeme vyhrát, těch šancí tam bylo spoustu. Není to jen dnešní zápas, minulý jsme dali Liberci šest branek, ale podle mě to byl zápas, kdy jsme měli dát deset i více gólů. Ty šance si vytváříme, ve třetí třetině jsme měli gólovky, které když nedáme, tak nemůžeme uspět. Tím nechci snižovat výkon domácích, byl to koncentrovaný výkon. Tohle jsou zápasy, co to na konci sezony rozhodují a my jsme dnes byli v koncovce hloupější."

Fanshop