Zápasy 23. 09. 2018, Ondřej Mach

Litvínov v derby přejel Chomutov 4:1!

L i t v í n o v - Černožlutí prodloužili svoji vítěznou sérii a zvítězili na ZS Ivana Hlinky nad chomutovskými Piráty 4:1. Lví podíl na výhře měl František Lukeš, který svému bratrovi v brance Chomutova vstřelil dvě branky. Litvínov se tak po čtyřech zápasech Tipsport Extraligy drží s 12 body na špici tabulky.

4. kolo, 23.09.2018, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
4 1
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 1:0
  • Střely na branku

    31:19
  • Vyloučení

    5:7
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6011

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 17. F. Lukeš (Kubát, Petružálek), 24. V. Hübl, 26. F. Lukeš (V. Hübl), 56. D. Tůma (Gerhát)

    Branky a nahrávky Piráti Chomutov: 30. A. Dlouhý (Jank)

  • Průběh zápasu

    3:0, 3:1, 4:1

  • Rozhodčí

    Šír, Sýkora – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Janus (Hanuljak) – Hunkes, Baránek, Šesták, Kubát, L. Doudera, Ščotka, Romančík – Petružálek (A), J. Mikúš, J. Černý – Myšák, V. Hübl (A), F. Lukeš – D. Tůma, Gerhát, Trávníček (C) – Jurčík, M. Hanzl, Matoušek.

  • Sestava hostů

    Š. Lukeš (Stezka) – Valach, Jank, Knot, Štich, Mrázek, Dietz, Trefný – Vantuch, V. Růžička (A), Sklenář – Šťovíček, Klhůfek, Tomica (C) – J. Stránský, Huml (A), A. Dlouhý – J. Havel, Chlouba, Chrpa.


Reportáž

Severočeské derby začalo podle očekávání v rychlém tempu, což jen potvrdila úvodní desetiminutovka. Po počátečních nepřesnostech byl k vidění závar před chomutovskou brankou, který skončil vyloučením hostujícího Růžičky. Jakub Černý si v dobré pozici mezi kruhy chystal střelu, byl však atakován a černožluté čekala první přesilová hra. I přesto se ale Pirátům povedlo vytvořit si šanci, kterou nevyužil Šťovíček. Litvínov poté zamkl Piráty v jejich třetině a jeho kombinace vedla ke dvěma střelám ex-pardubického Jana Ščotky. První z nich raději podržel Lukeš v lapačce a ani druhá střela nepřinesla kýžený gól, protože ji chomutovský Lukeš pohotově vyrazil betonem!
 
Již zmiňovaný Ščotka tvrdě atakoval Vantucha, na což chomutovští odpověděli dvěma hity na domácího benjamínka Jana Myšáka, žádný z nich však rozhodčí nepotrestali vyloučením. Následně Jakub Černý v sedmé minutě vážně prověřil hostujícího Lukeše! Z pravého kruhu vypálil opravdu tvrdě, Lukeš měl s jeho střelou velké potíže. A stejný hráč o chvíli později usedl na trestnou lavici za podrážení, takže si Chomutov zahrál svojí první přesilovku. Chomutov z přesilovky nevytěžil žádnou větší šanci, domácí puk několikrát vyhodili až k Lukešovi a přečkali ji tak bez újmy.

A s vyloučeními jako kdyby se roztrhl pytel! Na trestnou lavici Chomutova postupně putovali Jank, Stránský a Dlouhý. Přesilovka domácích 5 na 3 už udělala litvínovským fanouškům o poznání větší radost. Kubát s Petružálkem vytvořili skvělou příležitost pro Františka Lukeše, který propálil svého bratra Štěpána a zaznamenal už šestý bod v letošní sezoně! Hosté se zřejmě nepoučili a o minutu později už hráli další oslabení, jelikož se provinil Šťovíček hákováním. Další branku už však Litvínov v první třetině nepřidal.

Litvínov nevstoupil do druhé třetiny úplně podle představ. Po minutě hry putoval na trestnou lavici David Šesták a domácí se museli bránit. Přesilovka se Pirátům ale vůbec nevyvedla a Litvínov jejich zaváhání potrestal. Ujíždějícímu Myšákovi puk vypíchl brankář hostí Lukeš přímo k Viktoru Hüblovi, který svým nahozením našel skulinku mezi jeho betony a zvýšil na 2:0! Litvínov byl po vstřelené brance velmi při chuti, což potvrdila šance Jurčíka, ta však bohužel brankou neskončila. Co se nepodařilo Jurčíkovi už zvládl matador František Lukeš! V další přesilové hře za faul Vantucha si vyměnil puk se svým kolegou z útoku Viktorem Hüblem a svojí střelou se postaral o rozdíl už tří branek!

Rozdíl tří branek Piráty trochu probral a začali se tlačit do útoku. Přesilovku za faul Hanzla ještě černožlutí zvládli, o chvíli později už však inkasovali. Hned po buly Adam Dlouhý tečoval Jankovu střelu od modré čáry a dal novou naději chomutovským – 3:1. Naneštěstí byl po gólu vyloučen Hübl a domácí čekalo další oslabení. Chomutov je zamkl v jejich obranném pásmu, díky velké bojovnosti a skvělému Janusovi se však skóre neměnilo. V poslední minutě potvrdili Piráti svoji nedisciplinovanost. Štich si vysloužil další dvě minuty, které znamenaly, že Litvínov vstoupí do třetí třetiny opět přesilovou hrou.
 
Začátek třetí třetiny už byl plně v režii domácího týmu. Jakub Černý v těžké pozici netrefil odkrytou branku, litvínovský tlak však dále trval. Sám na Lukeše ujížděl mladičký Jan Myšák, svojí kličkou hledal místo mezi Lukešovými betony, brankář Chomutov ale situaci zvládl. Domácí se tlačili za další brankou, nepouštěli Chomutov ze třetiny a trpělivě vyčkávali na další šanci. Ta přišla o chvíli později, když po chybě v chomutovské rozehrávce dostal puk Hübl a jeho střelu na poslední chvíli vyrazil Lukeš lapačkou!

Třetí třetina již nepřinesla tolik hokejové radosti, Chomutov se snažil zvrátit vývoj utkání, avšak bezvýsledně. Velmi dobře fungovala spolupráce tria Lukeš – Hübl – Myšák. Tato trojice si vytvořila ve třetí třetině několik dobrých příležitostí. Litvínov se nakonec dočkal čtvrté branky. Pět minut před koncem ujel přes celé hřiště František Gerhát, přihrávkou před prázdnou branku vybídl ke skórování Davida Tůmu a ten navýšil už na 4:1! Čtvrtá branka už Litvínov uklidnila, k další střele se dostal Lukeš, jeho bratr mu však hattrick nedovolil. Domácí už zbytek vypjatého utkání zvládli a tým kapitána Trávníčka si tak pohodlně došel pro všechny tři body.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov):

To utkání se nám bude hodnotit samozřejmě zase pozitivně. Podařilo se nám zvítězit. My jsme věděli, že nás čeká těžký soupeř bez ohledu na to, kde se nachází v tabulce. Věděli jsme, že to je derby a že to bude těžké utkání. Myslím si, že to bylo velmi dobré utkání z obou stran. Začátek byl trošku kostrbatý, ale pak se nám podařilo vstřelit branku. Myslím si, že jsme si celý zápas šli za tím, co jsme si vytýčili. V poslední třetině jsme předvedli velmi dobrý výkon směrem dozadu. Bylo tam hodně zblokovaných střel a zjednodušené hry, kterou jsme chtěli hrát a za to, jak k tomu hráči přistoupili, si zaslouží pochvalu. Podařilo se nám zvítězit, což je pro nás taky důležité. My teď krotíme emoce, víme, že ten začátek sezony se vyvíjí velmi dobře, a proto nesmíme usnout na vavřínech. Pro nás je důležitá jen vidina utkání v Karlových Varech, na které se budeme snažit co nejvíc připravit. Máme nějaký den volna, pak budeme ale zase pracovat naplno.

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jan Šťastný (Piráti Chomutov):

My jsme se připravovali na soupeře, který je momentálně v lepším rozpoložení, než my. Věděli jsme, že jedeme na horkou půdu a že bude hrozně důležité zachytit začátek. Myslím si, že ten z naší strany nebyl úplně špatný, bohužel jsme většinu času v první třetině strávili v oslabení. I když jsme srdnatě bránili, tak jsme dostali gól v té přesilovce 5 na 3 a to domácí nakoplo. My jsme chtěli hrát agresivně, chtěli jsme vyvolávat souboje a hrát na hraně, protože víme, že to je jediná naše šance, jak uspět. Bohužel pak jsme dostali nešťastný druhý gól a vzápětí třetí. A i když jsme snížili na 3:1 a věřili jsme, že se dostaneme do zápasu, tak tím, že Litvínov je v tuto chvíli v herní pohodě si to zkušeně pohlídal a zaslouženě zvítězil.

Fanshop