Zápasy 14. 09. 2018, Tereza Čubanová

Vstup do sezóny vítězný pro Litvínov, Verva veze 3 body!

Mladá Boleslav - První kolo nové extraligové sezóny vyšlo chemikům nejlépe jak mohlo. Z Mladé Boleslavi si černožlutí hokejisté odváží 3 body. Litvínovští fanoušci se tak mohou radovat a doufat, že další zápasy se ponesou ve stejném duchu jako ten první. Vítěznou branku litvínovských vstřelil obránce Karel Kubát ve 35. minutě utkání.

1. kolo, 14.09.2018, Škoenergo Aréna, Ml. Boleslav
logo BK Mladá Boleslav
logo HC VERVA Litvínov
BK Mladá Boleslav HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    1:2, 2:2, 0:0
  • Střely na branku

    30:20
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    3552

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 7. Žejdl (Bernad, Látal), 35. Němeček (Pláněk, Klepiš), 40. Orsava (Žejdl)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 7. Gerhát (TS), 19. D. Tůma (Kubát, Gerhát), 21. J. Mikúš (Petružálek), 35. Kubát (Petružálek)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 1:2, 1:4, 3:4

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Obadal – Kajínek, Zavřel.

  • Sestava domácích

    Krošelj (Kantor) – Hanzlík (C), Bernad, Němeček, Pláněk, Kotvan, Dlapa, Kurka – Klepiš, T. Knotek, Šťastný – Látal, Žejdl (A), Orsava – Vondrka, Skalický, Pacovský (A) – P. Kousal, Najman, Martin Procházka.

  • Sestava hostů

    Janus (Hanuljak) – Baránek, Hunkes, Kubát, Sörvik, Ščotka, L. Doudera, Šesták – J. Černý (A), J. Mikúš, Petružálek – F. Lukeš, V. Hübl (A), Myšák – Trávníček (C), Gerhát, D. Tůma – Matoušek, M. Hanzl, Jurčík.


Reportáž

Utkání začalo aktivněji pro borce z Mladé Boleslavi. Litvínov se v úvodu zmohl jen na vyhození kotouče do středního pásma. V 5. minutě přišlo první vyloučení na straně hostí. 2+2 minuty dostal Hanzl za vysokou hůl. V přesilové hře byli hokejisté Mladé Boleslav velmi aktivní a svůj tlak dokázali proměnit v první branku zápasu. Bernardovu ránu od modré čáry sice zablokoval jeden z obránců, puk se ale odrazil příhodně na Lukáše Žejdla, jemuž stačilo trefit prázdnou branku. V druhé části přesilové hry ujel do samostatného úniku Gerhát a byl faulován. Bylo tak nařízeno trestné střílení, při kterém František Gerhát předvedl kličku ala Peter Forsberg a brankář domácího celku neměl šanci. 

Dále se hrálo spíše v obranném pásmu Litvínova. Domácí gólman zatím neměl moc práce. Znovu dostali trest litvínovští za vysokou hůl, tentokrát nejmladší hráč zápasu - Myšák. I přes dobře sehranou boleslavskou přesilovku Verva neinkasovala. Naopak krátce na to dokázala znovu skórovat. Kubát se prokličkoval před branku, sice nezvládl dotlačit puk do brány, ale přímo naservíroval geniální přihrávkou puk před prázdnou klec Davidu Tůmovi a ten už se opravdu nemohl zmýlit. Do konce první třetiny už se stav nezměnil a chemici tak ovládli úvodní část 1:2. 

Hned po 15 vteřinách druhé části se černožlutí ujali vedení 3:1! Petružálek využil chyby domácích v rozehrávce a připravil dobrou pozici pro Juraje Mikúše, který z voleje zamířil nad rameno boleslavského gólmana. Následně přišel první trest na straně Mladé Boleslavi. Po jednom ze soubojů v rohu kluziště vypadlo plexisklo. Diváci i hráči tak dostali několikaminutovou přestávku. Ihned po přestávce dostal trest 2+10 minut osobní trest Jurčík a tak začala zelenobílým další přesilová hra. Tu hosté přečkali a domácí jim dali šanci znovu skórovat, když na trestnou lavici usedl boleslavský hráč. I když chemici přesilovou hru nevyužili, dokázali znovu změnit stav utkání ve svůj prospěch! Žejdl podklouzl v útočném pásmu, načež Petružálek vyslal do samostatného úniku Karla Kubáta, který po zdařilém bekhendovém blafáku dostal puk za Krošejlova záda. 

Netrvalo dlouho a dokázala se prosadit i Mladá Boleslav. Klepiš přenechal kotouč Plaňkovi, na jehož parádní přihrávku si nabruslil David Němeček a střelou pod horní tyč nedal Janusovi šanci. Poté se domácí celek probral a následovala řada boleslavských šancí, ani jedna ale neskončila gólem. Jenže Boleslav se provinila nedovoleným zákrokem a šla tak do oslabení. Litvínov byl ve své přesilovce celkově aktivní, ale ani to nezabránilo domácímu celku se dostat do šance, kdy 13 vteřin před odchodem do šaten se na zteč vydal Jakub Orsava, jenž schoval svou ránu za obránce a poslal puk pod břevno. Boleslav se tak prosadila ve vlastním oslabení. Tím hokejisté v zelenobílých dresech zařídili dramatickou třetí třetinu. 

V úvodu poslední části se do šance dostal Lukeš, puk ale prosvištěl kousek nad domácí brankou. Poté se dostal ke střele Hanzl, kterou nebezpečně tečoval Matoušek. Nebyly to jediné šance hostujících, avšak žádná navýšením skóre neskončila. Do toho si ještě litvínovští vybojovali další přesilovou hru. Ve výhodě si dokázali vytvořit dobrý přesilovkový tlak, do návratu potrestaného hráče změnit stav utkání nedokázali. Dnes velmi aktivní Žejdl se dostal do šance, Janus na jeho pokus vyzrál. 

Ovšem chemici dostali další trest, který si odpyká Sörvik. Boleslav se opět tlačila na branku hostů. Kotouč za Januse dopravit nezvládla. Z ničeho nic se ke střele dostal Hübl, jeho pokus vyrazil domácí brankář maskou. Do šance se dále dostal i Petružálek s Černým. Minutu do konce domácí celek odvolal gólmana a pustil tak na led 6 hráčů. Černožlutí obětavě bránili a také se jim to vyplatilo. Mladá Boleslav už nedokázala vybojovat ani bod i po tom, co si vzala oddechový čas. Utkání tedy končí výsledkem 3:4 ve prospěch Litvínova.


Sestřih

Ohlasy

logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Vladimír Kýhos (BK Mladá Boleslav)

Jak tady padlo, vstoupili jsme velmi dobře do zápasu, dá se říct, že první dvě třetiny jsme tlačili soupeře. Bohužel bez nějakého gólu. Poté jsme udělali chyby a nechali jsme si dát góly v obranném pásmu, kdy jsme přestali hrát. Litvínov to otáčel na modré čáře a hráči na to nereagovali, takže jsme se dostali pod tlak. Ve druhé třetině jsme si vytvořili šance, abychom dokázali snížit. Ale ve třetí třetině to bylo těžké, Litvínov hrál obětavě, padal do ran. Myslím, že i Janus předvedl dobrý výkon. 

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Milan Razým (HC VERVA Litvínov)

Do utkání jsme nevstoupili nejlépe. Domácí vytvořili velký tlak, který jsme ale ustáli. Naopak při vlastním oslabení jsme ujeli a dostali se do vedení. Ve druhé třetiny jsme z minima vytěžila maximum a šli jsme do vedení. Pak jsme si pořádně zavařili, že jsme soupeři dovolili snížit na rozdíl jediného góli. Nechci říct, že jsme si to ve třetí třetině úplně pohlídali, ale obětavostí se nám podařilo zápas dovézt do vítězného konce.