Zápasy 28. 01. 2018, Redakce, foto: J. Jindra

Olomouc sérii ukončila, Verva ne, i když sahala po vyrovnání

Na Hané domácí ukončili sérii tří porážek, Verva naopak musela zapsat jedenáctou v pořadí, i když se v závěru dostala na rozdíl jediného gólu. U obou vstřelených branek byli Marek Růžička (1+1) a Juraj Mikúš (0+2), na body to ale nestačilo.

44. kolo, 28.01.2018, Zimní stadion, Olomouc
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
4 2
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Falter – Škůrek, Vyrůbalík (C), Ondrušek, Jaroměřský, Houdek, L. Galvas – Burian, Knotek, Laš – Strapáč, Eberle, Herman – Holec, Jergl, Mráz – Ostřížek, Skladaný, Podlaha. Připraveni Matoušek a Staněk. Trenéři Venera, Tomajko, Moták

  • Sestava hostů

    Kantor – Šesták, Iberer – Baránek, Gula - Kubát, Čutta – Doudera - Lukeš, Hübl, Gerhát – Růžička, Mikúš, Hanzl - Trávníček (C), Válek, Jurčík – Matoušek, Kůs, Havelka. Připraven Soukup. Trenéři Šlégr, Stránský, Weissmann, Skuhrovec


Reportáž

Série 43 zápasů v kuse brankáře Konráda skončila proti Vervě, olomoucká jednička tentokrát nebyla ani na střídačce. Náhradník Falter měl v první třetině podstatně méně práce, Litvínov zpět s Kubátem v sestavě byl přinucen se od začátku utkání bránit.

Ve 4. minutě ale neubránil hned první oslabení. Kantor třikrát těsně za sebou úspěšně zasáhl, ale pak Čuttu vrátil dříve z trestné lavice přesnou ranou Skladaný. Vzápětí to po střele Hermanna mohlo být 2:0, ale Kantor stihl zachytit puk na brankové čáře. Sudí to dobře viděli, takže nedošlo ani na čekání, jak dopadne přezkoumání záznamu hry.

Druhé Čuttovo vyloučení gól nepřineslo. Až poté si do nebezpečné pozice vyjel Vyrůbalík. V 11. minutě konečně šance žlutočerných, Hübl s Kubátem připravili střeleckou pozici Lukešovi, který pálil z první, ale z poměrně těžkého úhlu - navíc se Falter stihl přemístit.

Váhavou rozehrávku za Kantorovou svatyní pak málem pomstil Eberle. Hosté se ještě nedlouho na to museli bránit po Lukešově sekání.

Hned po změně stran vstřelil Kubát z brejku gól, ale sám sebe předtím vystavil do ofsajdu, takže nemohl platit. Nicméně situace možná trochu nahlodala sebevědomí nepříliš zahřátého gólmana Faltera a ve 24. minutě jej překonal od modré čáry Baránek, 1:1!

Vzápětí první přesilovka pro hosty! Škůrek málem o olomouckou branku zranil Trávníčka a za nedovolené bránění musel ven. Obrací se zápas?

Šance na to byla, ale k severočeskému smutku byl další vývoj opačný. V početní výhodě sice pětice žlutých točila bíločervenou čtveřici v jejím obranném pásmu, ale nic z toho nakonec nebylo.

Ve 28. minutě se objevil před Kantorem osamocený Knotek, to ještě dopadlo dobře. Pak však Knotek přenechal puk Lašovi a ten se trefil švihem přes Kantorovu lapačku do šibenice, 2:1.

Domácí se tak znovu uklidnili a při Baránkově vyloučení se zblízka prosadil Burian, 3:1. Hráči Vervy se pak marně snažili znovu naskočit do ujíždějícího vlaku a do závěru zápasu šli s dvougólovým mankem.

Strapáčovy možnosti ve třetí třetině zlikvidoval – často v zápase přezaměstnaný – brankář Kantor. Pak Litvínov špatně vystřídal, ale oslabení ubránil a tak díky výše zmíněnému mohl naději vykřesat Růžička, kterému zpoza klece ideálně nabil na volej Mikúš, 3:2.

V 52. minutě vyjel Falter daleko ze své branky a "buzarem" o mantinel nahrál přímo na hůl protihráči, potrestán za to gólem však nebyl. V 54. minutě musel ven olomoucký Laš, to byla teprve druhá přesilovka pro hosty. Lukeš mohl pálit z pravé strany, přihrál ještě Kubátovi, ale střela si pak cestu do sítě nenašla.

"Mora" se snažila nepustit Vervu do většího souvislého tlaku, o který se hosté snažili. Necelé dvě minuty před koncem z brejku do otevřené obrany zvýšil na 4:2 Herman a rozhodl tak zápas.

Domácí v něm byli výrazně aktivnější, HCVL přesto nakonec sahal alespoň po bodu. Nevyšlo to.

Tak v úterý?

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko: "My jsme po třech prohrách začali dobře, hodně jsme stříleli, chodili před bránu a měli šance, bohužel jsme v první třetině byli málo produktivní. Ve druhé třetině jsme odskočili na 3:1 a ve třetí nás paradoxně naše přesilovka úplně odpálila. Tam jsme přestali hrát, Litvínov toho využil, měli jsme i trochu štěstíčka, soupeř nastřelil břevno, ale myslím si, že to štěstí jsme si zasloužili, padesát minut jsme hráli dobře. Jsme rádi, že jsme po třech prohrách bodovali a doufáme, že produktivita se trochu zlepší, protože to je náš největší problém."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Jiří Šlégr: "Zápas jsme začali zbytečně ustrašeně, byli jsme zatažení, soupeři jsme nabídli šanci i tak, že mu to náš hráč v oslabení nahrál, a obdrželi jsme gól. Nicméně i po takto nepovedené úvodní třetině jsme dokázali srovnat. Poté jsme bohužel znovu v oslabení inkasovali. Dvakrát jsme soupeři nabídli protiútok, při třetí brance jsme se místo nahození do pásma snažili přihrávat do strany, soupeř to zachytil, ujel do brejku a skóroval. Snažili jsme se to zkorigovat, za stavu 2:3 jsme tlačili, ale bohužel jsme znovu místo nahozeného puku trefili protihráče. Z protiútoku padla branka a utkání bylo rozhodnuto."

Fanshop