Zápasy 03. 01. 2017, Redakce

Verva přemohla Energii, za tři góly tři body

Jen první třetinu dokázal Litvínov oslabený početnou marodkou, v Karlových Varech vyhrát, ale na třetí vítězství nad Energií to stačilo. Dvakrát se trefil Martin Hanzl, podruhé v letošní TELH chytal Michael Petrásek.

35. kolo, 03.01.2017, KV Arena, Karlovy Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Tad. Dvořák – Harant, Dujsík, M. Rohan, Sičák, Tom. Dvořák, Rýgl, Baránek – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Mullane, Dušek, V. Tomeček – Kindl, Gríger, Flek. Připraveni Kuchař a Stloukal. Trenéři Tlačil a Antonik

  • Sestava hostů

    Petrásek – Sklenička, Gula – K. Černý, Pilař – Kokeš, Pavlík – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – Hořava, Dufek, Trávníček – Babintsev, Válek, Jurčík. Připraveni Pinc a Franc. Trenéři Rulík, Stránský, Šlégr


Reportáž

Michael Petrásek se poprvé od 15. listopadu a podruhé v mistrovské sezóně postavil do branky Vervy. Naposledy chytal 10. prosince za Most. Janus a Šimeček s nemocí rozšířili litvínovskou marodku, v útoku naskočil Dufek. V brance Varů se vzhledem k absencím objevil debutant Tadeáš Dvořák. Začátek utkání se zpozdil vzhledem k uvedení dvou bývalých karlovarských hráčů (Zápotočného a Cellera) do klubové Síně slávy.

V první minutě provětrali brankáře soupeře T. Rachůnek a na druhé straně Hübl, jinak ale mnoho šancí v úvodu zápasu k vidění nebylo. Pro domácí po hříchu ani při vyloučení J. Černého ve 4. minutě, který podrazil soupeře v šanci. V 6. minutě zasáhl Skuhravý holí do hlavy Trávníčka, se kterým si pár minut předtím podal ruce před zápasem (to je hokej), nevylučovalo se. V 7. minutě mohli zakončovat dva hráči před Petráskem, ale nic z toho nebylo. V polovině zápasu se dostal do přečíslení R. Hanzl, pálil mimo.

Litvínov přidával, ve 12. minutě se kličkou zbavoval brankáře před zasunutím puku do odkryté klece Hübl, gólman ale dokázal kličku zmařit. Vzápětí však Rohan u vlastní branky chyboval, starší Hanzl jeho přihrávku vystihl, přihrál bratrovi, který zblízka zakončil k tyči, 0:1.

Vcelku rychlý spád zápasu přibrzdila závada na dveřích litvínovské střídačky, kterou pohotově opravil masér Roman Reif. Asistent u gólu byl ve 14. minutě atakován Baránkem, zůstal ležet a následně odjel z ledu s bolestí v nehokejové pozici.

V 15. minutě se neujala nadějně vyhlížející dorážka hostů Lukešovy střely, vzápětí hasil Mikulíkův požár Pilař spolu s Petráskem. Vyrovnat mohl Kindl, ale branku netrefil a osm vteřin před sirénou se trochu hloupě provinil Skuhravý. Litvínov ještě stihl jednou ohrozit Dvořáka a šlo se do kabin.

Přesilovka po změně stran se Vervě nepovedla a navíc hned po ní inkasovala. Do sóla se dostal Gríger a Petráska prostřelil, 1:1. Naštěstí už za dvě minuty se prosadili černí, J. Černý přihrál za branku Jurčíkovi, ten našel před ní z první Martina Hanzla, pro kterého nebylo problém podruhé zavěsit, 1:2.

Minutu na to vyjel Petrásek odvážně daleko proti puku a s pomocí spoluhráčů situaci zvládl. Průnik T. Dvořáka mohl zakončit Flek, ale jeho ránu zblízka stihli Litvínovští zblokovat. Týž hráč KV si za chvíli vybruslil do šance, ale střelu odklonil do bezpečí Hořava.

Domácím v žádném případě nechyběla chuť, proti oslabenému soupeři cítili šanci a bodovat jim koneckonců nejvíc velí situace v tabulce. Takže když v jednom čase odjeli na trestnou lavici Gerhát a Pilař (obránce fauloval při signalizovaném vyloučení ve výhodě), víc chtít k možnosti vyrovnat nemohli.

Jenže za dvě minuty hry pět na tři vystřelili jen jednou na branku a sklidili pískot. Litvínov čtyřikrát vyhodil, naposledy poslali puk směrem ke své brance sami hráči Energie...

Jenže hned poté začali znovu nebezpečně dotírat (Flek). Ve 39. minutě utrpěl krvavý šrám v obličeji K. Černý, ani tentokrát se nevylučovalo, zásah holí asi nikdo neviděl.

Hned po změně stran se dostával do šance zleva agilní Martin Hanzl, pak Vervu přibrzdilo Jurčíkovo vyloučení. Až v závěru oslabení musel řešit Petrásek dvě možnosti soupeře. Ve 47. minutě další trnutí o zdraví litvínovského hráče, Gerhát zaškobrtl při pohybu proti mantinelu a narazil do něj, v zápase ale na rozdíl od R. Hanzla mohl pokračovat.

Ve 48. minutě nedolétla Petráskova přihrávka za brankou tam kam měla, ale dobře to pro hosty dopadlo. Deset minut před koncem se Hübl osamostatnil na čele klubové produktivity! Ale hlavně - navýšil náskok mužstva. Zachytil soupeřovu rozehrávku na útočné modré čáře, pohotově švihem vypálil a puk, odražený od tyče, sám pohotově doklepl v dezorientované domácí obraně.

Elán bílozelených neustával, ale do šancí se probíjeli těžko. To Hořavu v 56. minutě zastavil v sóle jen centimetrový ofsajd. V 57. minutě Gorčík osprchoval sněhem Petráska, hrálo se dál pět na pět. Minutu na to trochu nečekaně udeřilo, Flek našel před brankou volného Haranta, 2:3. V 59. minutě zkusili domácí power play, ale museli ji pak přerušit a vyrovnat už nedokázali.

Litvínov měl s bojovným soupeřem hodně práce, ale méně chyboval a chyby protivníka dokázal trestat, takže i v oslabené sestavě vyhrál.

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš Antonik: "Mě mrzí to, že jsme nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři. Takové situace by se měly proměňovat. Dále mě mrzí, že jsme dva góly dostali po chybných rozehrávkách, kdy soupeř zachytil kotouč a z toho jsme inkasovali. Samozřejmě jsme chtěli se zápasem něco udělat, ale bohužel v některých situacích, kdy jsme měli šanci, tak jsme byli zbrklí nebo laxní a nedokázali zakončit tak, aby z toho byl gól. Soupeř byl dnes maximálně efektivní a my bohužel na body nedosáhli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Dnes to bylo vyrovnané utkání a pro nás bylo důležité, že jsme v zápase neprohrávali. A že jsme ubránili dvouminutovou přesilovku ve třech, to bylo myslím klíčové. Jsem rád, že přestože Vary v závěru korigovaly výsledek a byly pořád ve hře, jsme to nakonec ubojovali a uhráli až do konce. Dneska jsou pro nás tři body strašně důležité a velice si jich ceníme."

Fanshop