Zápasy 05. 04. 2016, Redakce, foto: Jan Čech

Vary o gól šťastnější, finiš Vervy už k bodům nevedl

Tak tahle porážka opravdu mrzí. Litvínov ve Varech začal několika šancemi, ale neproměnil je a nakonec musel dotahovat tříbrankové manko. Málem se mu to v dramatickém zápase podařilo, vyrovnat už ale nestihl.

Baráž 4, 05.04.2016, KV Arena, Karlovy Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
3 2
  • Třetiny

    1:0, 2:0, 0:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Závorka – M. Rohan, Sičák, Bičánek, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs – Vachovec, Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, Vrána, Tomeček V. Připraveni Habal a Weinhold. Trenéři Mlejnek a Antonik

  • Sestava hostů

    Petrásek (41. Janus) – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Pavlík – Frolo, Gula – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Piroš, Trávníček – Válek, Havlíček, Hořava – Jurčík, Pšurný, Gerhát. Trenéři Rulík a Šlégr


Reportáž

Do Varů k odvetě nedělního zápasu odjel Litvínov v úterý s Pšurným i Válkem v základní sestavě, Kristian Reichel odletěl do zámoří na světový šampionát do 18 let.

Odehráno bylo 1:42 min. a brankář Energie Závorka musel svou závoru položit do cesty puku už popáté! Jakoby dvě předchozí porážky v řadě nechaly na domácích neblahé stopy. Byli mátožní a chybující.

Litvínov naopak na soupeře doslova vletěl. Už v 18. vteřině dostal Duda od Hanzla bekhendovou kolmici středem kluziště za obránce, jel od modré čáry sám, ale Závorka jeho střelu vyrazil. Pak Hořava, dvakrát od modré Pavlík a i další rány pršely na varskou klec, jenže bez efektu. V 6. minutě si vyměnili puk Lukeš s Hanzlem a pěkná akce končila u Pavelky, bohužel ne koncovkou do prázdné klece.

Největší možnost HCVL přišla při vyloučení Skuhravého. Kubát dvakrát ke střele natáhl, dvakrát poté puk ještě potáhl a ideálně křížnou přihrávkou uvolnil Hanzla, který však odkrytou "kasu" minul.

V tu chvíli to vypadalo, že stav 0:0 po první třetině bude pro Západočechy vítězstvím, dočkali se však nakonec (dílčího) skutečného.

Za hosty zahřáli jejich část trestné lavice Havlíček a Pavlík, za domácí znovu Skuhravý, který mezitím pobyl na ledě jen pár vteřin. Pavlík byl vyloučen po krátkém tlaku bílozelených, který vyústil v šanci Rachůnka.

Trest za neproměněné šance Vervy přišel v poslední minutě před přestávkou. Sražená přihrávka zamířila před branku, Petrásek se proti puku vymrštil, ale usměrňující Vachovcova hůl byla rychlejší, 1:0. V čase 19:58 ještě vznikla před Petráskem trma-vrma, naštěstí bez následků.

Gól poznamenal další průběh utkání. K dovršení všeho přistál kotouč v obranném pásmu z Frolovy hole přímo na hokejce Rohana a Tomeček měl pak při dorážce poměrně snadnou práci, 2:0.

Duda se v polovině zápasu v šanci ke koncovce naopak nedostal a v síti neskončila ani Lukešova možnost. A tak se znovu prosadili domácí. Haščák dostal hodně prostoru a zvýšit neodmítl, 3:0.

Do třetí třetiny zaujal místo mezi tyčemi Jaroslav Janus, který naposledy chytal v prvním kole play out v Pardubicích. Udržel „malou nulu“, ale zápas už byl v tu chvíli hlavně o tom, zda dokáže Verva konečně vstřelit gól.

Podařilo se! Poté, co tým přečkal Pirošovo vyloučení ve 41. minutě to nakonec byl šťastný „pašerák“, Pavelkovo nahození Závorka vyrazil a od Svobody v souboji s Jurčíkem se puk odrazil do sítě. Času zbývalo dost a možnosti hostů se zase začaly rodit: 47. Trávníček, 48. Havlíček, Závorka pokaždé vyrazil.

Osm minut před koncem si ale vyjel do šance Duda, 3:2 a bylo tu drama. Domácí marně reklamovali předchozí zásah svého hráče vysokou holí.

V závěru drama jak ze Shakespeara. 58. minuta - Martynek puk po prudké přihrávce do sítě nedostal. 59. - Skuhravý fauluje Gerháta, ten naráží na mantinel a odjíždí z ledu otřesen za doprovodu. 59. - Hořava z mezikruží neuspěje, Závorka už se zdá být překonán. 60. - Janus je z branky, Vary vyhazují přes celé kluziště, puk se odráží od tyče... A ještě se dostane nebezpečně před domácí svatyni. Ne však už do ní.

Tentokrát výrazné přestřílení soupeře (42:23) nepomohlo. Tabulka baráže se na prvních třech místech srovnala. Každý duel je a bude důležitý.

Druhý zápas: Jihlava - Slavia 4:5sn

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Mikuláš Antonik: "Nepovedl se nám začátek, Litvínov nás hodně zatlačil. Měli jsme i štěstí v jedné situaci, kdy soupeř netrefil prázdnou bránu. Podařilo se nám jít do vedení 3:0, potom se ale Litvínov šťastným gólem na 1:3 po odrazu dostal do zápasu. Pak výrazně přidal, snížil na 2:3 a byl to obrovský boj o každý kousek ledu. Jsme rádi, že se nám to podařilo umlátit. Musím kluky pochválit za bojovnost a poděkovat brankáři, který nás dneska výrazně podržel."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Poprvé musím mužstvo veřejně zkritizovat. My jsme dnes podali velice špatný výkon, dá se říct tragický. Pouze pětadvacet minut z šedesáti jsme hráli a sneslo to nějaké měřítko, ale zbylé minuty vůbec neměly parametry hry o udržení v extralize."

Fanshop