Zápasy 11. 08. 2015, Redakce

Chabarovsk smeten ve třetí třetině

Po dvou třetinách 0:2, nakonec čtyřbrankový obrat! Více než jedenáct set diváků aplaudovalo v úterý na Hlinkově stadiónu skalpu účastníka KHL, podílela se na něm hlavně první formace.

přát., 11.08.2015, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Amur Chabarovsk
HC VERVA Litvínov Amur Chabarovsk
4 2
  • Třetiny

    0:0, 0:2, 4:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Janus – Kubát, Černý, Sklenička, Pavlík, Pavelka, Kokeš – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Jurčík, Gerhát, Hořava – Šrámek, Piroš, Písařík. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Weissmann, Šlégr

  • Sestava hostů

    Metsola (Pečurskij) - Zub, Šulakov, Kurbatov, Achmetov, Baškirov, Tarasov, Miklík, Aťjušov, Byvalcev, Kolář, Sokolov, Litovčenko, Stalnov, Verevkin, Wandell, Vl. Ušenin, Vj. Ušenin, Zohorna, Gračev, Těrjajev, Železnov. Trenéři Šepelev a Gromilin


Reportáž

HCVL postavil k zápasu téměř stejné hráče, jako v pátek proti Znojmu, jen útočníka Smolku nahradil Trávníček a nehrál obránce Zeman.

Rušná první třetina branku nepřinesla, šance byly k vidění na obou stranách. V úvodu zápasu byla na domácí straně nejnebezpečnější Hanzlova řada, dvakrát zahrozila. Janus v 6. minutě skvěle zlikvidoval šanci Vjačeslava Ušenina, minutu na to Zohorna jeho klec přestřelil.

O první vyloučení v utkání si průnikem řekl Sklenička, podrazil jej Těrjajev. Verváci se usadili v útočném pásmu, ale v koncovce se nic neurodilo. Pak přišla tři vyloučení v krátkém časovém úseku. K Hořavovi zakrátko přisedl Gračev a po něm Stalnov. Litvínov tak hrál krátce čtyři na tři a pak 38 vteřin pět na tři. Lukeš vybídl k teči Hübla, stadiónem to zahučelo, puk ale zamířil vedle. Dvakrát ještě dobře zasáhl Metsola a bylo po výhodě.

I druhou část dlouho dominovali oba gólmani, pak se ale přece jen prosadili hráči Amuru – ti českoslovenští.

Janus se rychle zahřál dvěma zákroky a jeho spoluhráči pak nevyužili vyloučení Baškirova. Tlak hostí následně začal narůstat a při trestu Černého skončila sražená střela Stalnova na tyči Janusovi klece.

Odpověď chystal na druhé straně Šrámek, Pirošovu vyraženou ránu ale poslal těsně vedle. Změně stavu předcházelo provinění Kubáta, přesně po minutě hry využil přesilovku střelou po ledě Miklík, 0:1. Ve 37. minutě se otevřela šance před Jurčíkem po odraženém puku, ale neprostřelil puk do sítě.

Nedáš-dostaneš, Amur vyšachoval obranu Vervy, Miklík zakončoval do odkryté branky, trefil tyč, ale puk do sítě vzápětí poslal Zohorna, 0:2. Domácím svitla šance ve 40. minutě, kdy byli ve stejném čase vyloučeni Achmetov a Těrjajev. Větší část výhody pět na tři přešla do třetího dějství.

Když ani v ní Verva neuspěla, vypadalo to s nadějemi na dobrý výsledek všelijak. Pak to ale přišlo. Piroš ještě Trávníčkovu střelu nedorazil, ale Jánský v signalizované výhodě už uspěl, 1:2. Litvínov ožil, často zaměstnával Metsolu, a nezastavilo ho ani Pirošovo vyloučení. Ve stejném čase pak inkasovali po dvou minutách Litovčenko a Vl. Ušenin a tentokrát už se Krušnohorci radovali: Jánský pohotově vyrovnal, 2:2.

Domácích bylo plné kluziště a vařili led. Strhnout vedení na jejich stranu mohl Martynek, po něm Hanzl. Skleničkův trest vypršel celý a pak se zápas jakoby uklidnil. Remíza? Ne, v předposlední minutě přesně zacílil Lukeš, 3:2!

Hosté odvolali brankáře, šest a půl vteřiny jim však poslední naději vzal zdálky Kubát.

Každý člen první útočné řady Vervy zaznamenal po třech kanadských bodech. Vzepětí a zlepšený výkon v závěru se zpřesněnou koncovkou stačily na první vítězství v nové sezóně.