Zápasy 04. 03. 2016, Redakce

Verva vyrvala Vítkovicím dva body

Padesát minut nevstřelili litvínovští hráči Vítkovicím gól, přesto nakonec po vítězství v prodloužení brali dva body. A snížili o polovinu odstup na dvanácté Pardubice.

52. kolo, 04.03.2016, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Vítkovice Ridera
HC VERVA Litvínov HC Vítkovice Ridera
2p 1
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 1:0 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Janus – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Sklenička - Frolo, Pavlík - Gerhát, Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Hořava - Duda, K. Reichel, Trávníček - Jurčík, Válek, Piroš. Připraveni Řehoř a Jánský. Trenéři Rulík a Šlégr

  • Sestava hostů

    Bartošák – Kovář, Čerešňák - Philipp, Štencel - Klok, Sloboda – P. Kafka, Hlinka, Olesz – Kucsera, Kolouch, Vandas – Hovorka, Balán, Zdráhal – Němec, Burger, Szturc. Připraven Kantor. Trenéři Svozil a Petr


Reportáž

Po třech zápasech, kdy klec Vervy hájil Michael Petrásek, dostal proti Vítkovicím důvěru Jaroslav Janus. Do sestavy se po zranění a krátkodobých absencích vrátili obránce Karel Kubát a útočník František Lukeš. Toho trenéři nepostavili k jeho dlouhodobě hlavním parťákům Hüblovi a Jánskému, protože druhý jmenovaný zůstal mezi náhradníky. Nehrál Gula, zraněn je stále Doležal (sádra).

Hned v 1. minutě si Hořava obhodil mezi kruhy obránce a hledal před volnou brankou Martynka. V 5. minutě větší vzruch, Reichel byl u vítkovické branky po odpískání sražen Kovářem, Duda jej přijel bránit a bylo z toho vyloučení na obou stranách a také ovšem přesilovka pro domácí. V oslabení ale nastřelil tyč hostující Burger.

Druhá pětiminutovka třetiny byla z pohledu Vervy nejlepší, nic se ale neujalo, ani nebezpečné rány od modré.

Hanzl sevřel puk a musel ven, pak se zlepšili Vítkovice. Litvínov ještě nevyužil Hlinkův trest, ale pak byl vyloučen Pavelka, který zatáhl za záchrannou brzdu při úniku Hovorky. Hovorka zakončil, Janus kryl. Pak putoval za katr ještě Frolo, ale 43 vteřin dvojnásobného oslabení Litvínova rozdělila přestávka na jednu a dvě třetiny trestu.

Domácí se ubránili, ale druhou část prohráli, i proto, že v ní nasbírali 18 trestných minut. Většinu Duda, ve 22. minutě klasifikovali sudí jeho přestupek jako zásah do oblasti hlavy a krku. Kubát hledal u branky Hanzla, to byla velká šance. Chvíli na to trefil zase Bartošáka nečekaný a tečovaný puk, mířící do branky, měl v ten moment štěstí.

V polovině zápasu ještě Kovář fauloval Martynka, z dlouhého zámku Vervy však vykvetly jen pokusy Pavelky a Hanzla. Klokův trest - přesilovku HCVL ale zkrátilo vyloučení Lukeše. Vedení získaly Vítkovice po Trávníčkově nedovoleném bránění. Po buly se dostal sám před Januse Kovář a překonal jej. Nedosti na domácích trablech, ven šel ještě ve 38. minutě Hanzl.

Po změně stran se zápas zlomil na stranu žlutočerných. Gerháta ve 47. minutě ještě Bartošák vychytal, Lukeše 9:24 minuty před koncem už ne! Na volej mu nabil Hübl a domácí "16" tentokrát trefila parádně, vyrovnáno.

Zdráhal mohl vzápětí z přečíslení vrátit vedení hostům, ale skvěle zasáhl Janus. Klíčový zákrok, protože v prodloužení Philipp bodnul koncem hole protihráče a přesilovku proměnil Hübl ve vítězný a dvoubodový gól. Stal se tak "matchmakerem" (1+1).

Velmi dobře zachytal Jaroslav Janus, kryl 32 střel. Tým podruhé po přestávce bodoval a jeho naděje vyhnout se baráži se trochu posílila. "V úterý musíme vyhrát v Pardubicích a pak jít zápas od zápasu," velel po utkání František Lukeš.

Videozáznam z tiskové konference najdete ve VERVA TV

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, Vítkovice po reprezentační přestávce udělaly hromadu bodů, nevím teď přesně kolik. A dotáhly se na dostřel desátému místu. Svojí kvalitu předvedly i dnes, výborně bruslily a byly pro nás velice těžkým soupeřem. Jsme rádi, že jsme ve třetí třetině vyrovnali a v prodloužení jsme to urvali a získali bod navíc. Proč jsme spadli z prvního na třinácté místo? Nejsem teď připraven sezónu hodnotit, ale je jasné, že se nám hrubě nepovedla. Teď se chceme co nejlépe připravit na závěr, abychom jej zvládli. Jdeme do play out se ztrátou dvou bodů a zápasů už moc není."

logo HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera

Jakub Petr: "Šli jsme do utkání s defenzivní taktikou, protože naše bilance z litvínovsko ledu není dlouhodobě dobrá. Mužstvo to velmi solidně plnilo a vznikaly nám z toho brejky, na které jsme spoléhali. Hráči plnili všechny úkoly výborně. Práce v osobních soubojích, zblokované střely, práce před brankářem, to vše nám vycházelo. Inkasovali jsme pouze jednou, kdy jsme si špatně rozebrali hráče po přechodu soupeře přes modrou. Byli jsme blízko třem bodům, ale i jeden bod má svou hodnotu. Utkání ztratilo tempo řadou vyloučení ve druhé třetině na obou stranách, hrálo se často v nerovnovážném stavu. Já některým věcem asi nerozumím. Byla to pro zápas škoda."

Fanshop