Zápasy 17. 01. 2016, Redakce

Vary zvládly zápas dvou posledních lépe

Čtyři branky Energie do 30. minuty rozhodly nedělní duel v Karlových Varech. Litvínov už v 1. minutě vedl, ale pak tahal co do stavu za kratší konec a nakonec prohrál 3:4.

37. kolo, 17.01.2016, KV Arena, Karlovy Vary
logo HC Energie Karlovy Vary
logo HC VERVA Litvínov
HC Energie Karlovy Vary HC VERVA Litvínov
4 3
  • Třetiny

    2:2, 2:1, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Habal – Bičánek, J. Tomeček, Gulaši, Benák, Sičák, Redlihs – Rachůnek, Gríger, Svoboda – Rohan, Kůs, Bartek – Gorčík, Marosz, Huna – Flek, Vachovec, V. Tomeček. Připraveni Závorka a Weinhold. Trenéři Oremus a Mlejnek

  • Sestava hostů

    Janus – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Pavlík – Frolo, Gula – Duda, Vantuch, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Hořava, Gerhát, Piroš – Jurčík, K. Reichel, J. Doležal - Válek. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Šlégr


Reportáž

Kristian Reichel oblékl v 5. minutě zápasu v Karlových Varech ve svých 17 letech poprvé litvínovský dres v Tipsport extralize. Třetí nejproduktivnější hráč juniorky a spolu se Šimečkem nejlepší střelec týmu se 17 góly nastoupil před zraky svého otce ve čtvrté formaci s Jurčíkem a Doležalem. Do branky se znovu postavil Jaroslav Janus a záda mu stejně jako v pátek místo nemocného Petráska kryl Lukáš Horák.

Motivací domácích vrátit se výhrou na třinácté místo v tabulce otřásl Litvínov dvakrát v prvních 70 vteřinách. Hanzl dal hned v 51. vteřině ranou přes obránce gól a Frolo chvilku na to z přečíslení tři na dva po Gerhátově přihrávce trefil tyč. Místo 0:2 pak 1:1... Hned v další minutě Tomeček vyrovnal. Janus vyrazil puk do výšky, ztratil jej z dohledu a než jej po dopadu na led před sebe stačil přikrýt, praštil do něj pohotový Tomeček, 1:1.

V 6. minutě se Janus vyznamenal při Rachůnkově bekhendu zblízka. Po další šanci téhož hráče zasahovat nemusel, Rachůnek v přečíslení prováhal okamžik koncovky. Verva zaplatila za své první vyloučení, Dudu vrátil z trestné lavice za šest vteřin tečující Kůs, 1:2.

Litvínov hrál svou první přesilovku dobře. Před odkrytou klecí se ocitli Duda po Kubátově přihrávce a Vantuch. První mířil vedle, druhý včas puk nezpracoval. Jen co se vyloučený Huna vrátil do hry, Martynek našel Hanzla a jeho volej podruhé rozjásal davy žlutočerných fandů v ochozech, 2:2. Maroszovo vyloučení přineslo znovu tlak černých v útočném pásmu, ale bez koncovky. Trochy vychladlý Janus si pak poradil s šancí agilního Rachůnka.

Hned po změně stran gólman HCVL také podržel svůj tým, ale pak dvakrát inkasoval. Není ranky – není branky, Bartek vypálil jednou z úhlu a gólmanovu výstroj prostřelil, a podruhé z ještě většího úhlu, aby se puk s Kubátovou tečí dostal do sítě.

Čtyři branky za půl zápasu na ledě posledního týmu tabulky, to nebyl dobrý počin do dalšího průběhu. Vyhlídky Severočechů zlepšil Pavelka. Projel kluzištěm a v útočném pásmu prostřelil zadáky Energie i jejího brankáře. Litvínov ožil, ale měl i štěstí, když přečíslení Rachůnka se Svobodou skončilo tak, že bez zakončení.

Ve 37. minutě se Verva dostala do delšího tlaku, domácí s vypětím sil vyhodili puk přes všechny čáry a trenéři Rulík se Šlégrem si raději vzali oddechový čas. Ve 38. minutě se k bekhendové dorážce dostal Válek, Habal kryl.

Ve třetím dějství tým z lázeňského města taktickým výkonem těsný náskok udržel. Litvínov se neprosadil ani ve dvě a půl minuty trvající power play.

Očekávaný scénář – více ze hry hostů – se ve třetí třetině naplnil. Co se nevědělo, zda to bude mít gólový efekt, nebo zda z brejku neuspějí domácí. Blízko k tomu měli ve 45. minutě. Předtím Vervu mrzela zblokovaná Jurčíkova přihrávka na volného Reichela. Z mezikruží neuspěl Duda a Litvínovu pak nevyšla ani pátá přesilovka v zápase (48. Bičánek).

V 56. minutě šel ven Kubát, i v oslabení bylo ale skoro rušněji před Habalem. V čase 57:34 si vzali hosté oddechový čas, následná dlouhá hra bez gólmana vedla k tlaku, ale jen k malému počtu střel. A tak se stav nezměnil.

Litvínov po třech výhrách poprvé prohrál a musel znovu přepustit soupeři třináctou příčku. Soupeře přestřílel 37:28, ale v efektivitě zaostal. V pátek má šanci polepšit si doma proti Olomouci.

Ohlasy

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: "Nečekali jsme, že utkání se od svého začátku vyvine tak divoce. Naše mužstvo hodně pomohlo gólmanovi, který šel do brány po dlouhé době jako první. Z 0:1 jsme dali na 2:1, to samozřejmě pomohlo. Myslím si, že ve druhé části utkání byl soupeř aktivnější, naši hráči blokovali střely, rvali se o to, aby v utkání bodovali. Rezervy tam jsou a budou vždy, ale je potřeba na nich pracovat. Za tři body jsme dnes šťastní."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Gratuluju soupeři k vítězství, v první polovině zápasu byl hladovější. Ve druhé polovině se to otočilo, ale už nám to nestačilo k tomu, abychom utkání zvládli aspoň k zisku bodu. O výsledku zápasu rozhodla jeho první polovina."