Zápasy 22. 11. 2015, Redakce

Fanoušci zaveleli k budíčku: výhra po sedmi zápasech! I když jen za dva body

47 vteřin chybělo Vervě k tříbodové výhře v derby s Chomutovem, ale po brance při chomutovské power play se muselo prodlužovat. V nájezdech získali druhý bod pro svůj tým Lukeš, Hanzl a brankář Janus. Oba góly v základní hrací době vstřelil obránce Kubát. Konečně výhra!

22. kolo, 22.11.2015, ZS I. Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
3sn 2
  • Třetiny

    2:0, 0:1, 0:1 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Janus – Kubát, Chaloupka – Baránek, Pavelka - Frolo, Pavlík – Jánský, Hübl, Lukeš – Válek, Hanzl, Trávníček – Havlíček, Piroš, Hořava – Smolka, Gerhát, Jurčík. Připraven Petrásek. Trenéři Rulík, Weissmann, Šlégr

  • Sestava hostů

    Kopřiva (10. Strmeň) – Rutta, Skinner, Janošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička ml., Květoň – Sklenář, Kämpf, Chlouba – Hřebejk, Dušek, Veselý. Trenéři Růžička st., Kopřiva, Šťastný


Reportáž

Do utkání o krále Podkrušnohoří v zahajovacím čase, který vyhověl žádosti FK Teplice, vyrukoval Litvínov opět s brankářem Janusem, znovu s obráncem Baránkem v sestavě a v útoku už s uzdraveným Hořavou. K Hořavovi trenéři postavili ve třetí formaci Piroše a nejproduktivnějšího hráče týmu při utkání v Třinci Havlíčka. Čtvrtá formace naskočila s centrem Gerhátem a křídly Jurčíkem a Smolkou. Ten si o víkendu střihl tři utkání ve třech dnech: dvě extraligová a mezitím jedno ve WSM lize. Chyběli zranění Martynek a Šrámek.

Fanoušci v modrém zaplnili celý rozšířený sektor pro hosty. Litvínov začal zápas s Hanzlovou řadou proti Červenkově. Jeho fandové rozvinuli při nástupu mužstev transparent s obrázkem "Za minutu dvanáct" a byl to pro jejich hráče opravdu budíček.

Na vzruch i gól se nečekalo dlouho. Po 67 vteřinách podrazil Květoň Trávníčka a za 13 vteřin Litvínov přesilovku ukázkovým způsobem využil. Na konci kombinace, ústící v zakončení do odkryté klece, byl Kubát, 1:0. Litvínov se bránil při Válkově trestu, a ubránil, stejně jako po při vyloučení Kubáta. A při své početní výhodě znovu udeřil, od modré čáry všechno prostřelil s Kubátovou tečí Pavlík, 2:0. Autorem gólu byl nejprve určen chybně Gerhát, pak Pavlík, ale Kubát po zápase přiblížil: "Zdálo se mi, že jsem puk tečoval, uvidíme."

Nedosti na tom, Verva mohla odskočit ještě víc, jenže Strmeň, který za stavu 2:0 vystřídal Kopřivu, držel čisté konto.

Druhé dějství začali domácí nešťastně, za 25 vteřin hry usedli na trestnou lavici dva hráči, Trávníček a 14 vteřin po něm i Baránek! Rutta dvojnásobnou přesilovku využil, 2:1. Hosté v této třetině hned dvakrát špatně střídali, ale tyto ani další dvě přesilovky Litvínov nevyužil. Strmeň postupně chytil střely Hořavy, Smolky, Jánského, který jel sám od modré a byl faulován Pereťaginem, a dvě Hübla.

Ve dvou oslabeních naopak ujel Červenka, ani jednou neuspěl, přičemž při druhém pokusu byl podle sudích faulován Kubátem.

Ve třetí třetině drama vygradovalo. Hanzl otřel puk o tyč, ale překonat brankáře Strmeňe ze hry nebylo žlutým dáno ani doma. Tlak PCH sílil. Ve 49. minutě posunul branku Frolo, to ještě pro HCVL nemělo fatální následky. Horší to bylo s nevyužitou přesilovkou Vervy pět na tři pět minut před koncem.

Pak se puk od Pirátů snášel na domácí klec, Frolo ji znovu v nouzi posunul, i když kotouč přistál na horní síťce. Během přesilovky hosté odvolali brankáře a když už se provinilec vrátil do hry, Vondrka po nepřehledné situaci z opakované dorážky vyrovnal.

V prodloužení měli výrazně navrch hosté, ale své šance neproměnili. V nájezdech znovu osvědčil své umění Janus. Hübl a Pospíšil nedali, Lukeš prostřelil brankáře a po neúspěšném Vondrkovi se ukázkovým blafákem trefil i Hanzl. Dva body!

Radost s příměsí smutku, tak by se daly popsat pocity domácích hráčů po zápase. "Máme ale radost z každého bodu," ujistil František Lukeš. "Nakonec máme dva body, vyhráli jsme a to by mužstvu mohlo pomoci," řekl trenér Ondřej Weissmann.

Derby bavilo slušnou návštěvu, napětím i nasazením. Litvínov vyhrál i přes to, že měl deset vyloučených a brankáři Strmeňovi ještě nedal letos gól ze hry, už 115 minut.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Ondřej Weissmann: "Mohli jsme si v závěru utkání pojistit výhru za tři body, hlavně v přesilovce pět na tři, kterou jsme ale sehráli hrozně. V závěru jsme pak byli rádi za dva body po nájezdech. Brali jsme výhru a body po dlouhé době, situace nebyla dobrá a na hráčích už to nechávalo následky. Proto věřím, že to mužstvu pomůže. Naše hra se v Boleslavi a v Třinci lepšila, ale body nám do dneška chyběly. Martynek? To vypadá na asi na pět týdnů, jde o rameno, snad vazy."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jan Šťastný: "V nohách jsme měli náročný páteční zápas s Libercem. Do utkání jsme vstoupili špatně, dostali jsme dva góly a vyměnili brankáře. Byl to pro mužstvo impuls. Ceníme si toho, že jsme při power play vyrovnali. Trochu nás ale mrzí, že jsme v prodloužení měli tři velké šance, které jsme neproměnili."

Fanshop