Zápasy 19. 04. 2015, Redakce

Vteřiny a centimetry od titulu, prohra na nájezdy. V úterý mečbol v Litvínově!

V poslední minutě přišel Litvínov o vítězství! Vedl gólem Guly, v prodloužení pak přestál dvě oslabení, nastřelil tyčku a jednou se zastavil puk na třinecké brankové čáře... Přesto nakonec vyhrál soupeř. Rozhodly nájezdy a v nich jediný střelec, Dravecký. Na ZS Ivana Hlinky sledovalo zápas na dvě tisícovky fanoušků!

5. FIN (ČT), 19.04.2015, WERK ARENA
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
2sn 1
  • Třetiny

    0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hamerlík (74. Hrubec) – Roth, Klesla, Nosek, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Foltýn – Irgl, Klepiš, Dravecký – Orsava, Polanský, Adamský – Hrňa, Plíhal, Ružička – Cienciala, Matuš, Rákos. Připraven Růžička. Trenéři Kalous a Varaďa

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka - Pavlík, Sklenička – Gula, Pavelka - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Jurčík, Piroš, Hořava ml. Připraveni Petrásek, Baránek a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava st.


Reportáž

Litvínov odehrál první třetinu s velkým nasazením a z hráčů čišela touha po ukončení série. Už po dvaceti vteřinách hledal Hübl v přečíslení Lukeše, který přihrávku nezachytil. V 5. minutě mohl být sám před Hamerlíkem Pavelka a chvilku na to první zahřál trestnou lavici Martynek. Ale hned na to se provinil i Trončinský. V 8. minutě Hanzl po Petružálkově střele a pak i sám Petružálek doráželi.

Francouze zaměstnal dvakrát Irgl, ale z brankáře čišel jistota a suverenita. Ručinský bekhendem ještě minul, ale pak to přišlo. Hamerlík zachytil puk před brankovou čarou, ten se dostal zpátky do hry, kde ho Martynek přisunul Gulovi. Ten znovu propálil všechno, 0:1!

Pavlík šel ven za nedovolené bránění, ale větší šance se zrodila až po přesilovce – Lukeš nádherně vysunul Jánského, který ze sóla trefil tyč! Hanzl si pak vyměnil puk s Ručinským a bekhendem minul, další velká možnost… V závěru třetiny měli domácí první souvislejší tlak, ale defenzíva Vervy na čele s jejím lídrem odolala.

Po změně stran začali hosté parádně. Piroš v opakované šanci nejprve přinutil k zásahu lapačku gólmana a poté pálil vedle. Hübl se dostal mezi kruhy k ráně, Hamerlík vyrazil. Hanzl vybídl ke gólové teči Ručinského, slovenský brankář byl znovu na místě.

Ve 29. minutě se objevil v šanci Hrňa a pak v útočném pásmu fauloval. Přesilovka tentokrát Vervě příliš nešla, naopak Ciencala jel sám na branku! Ani on, ani Klepiš neuspěli, Polanského ránu zase obětavě zblokoval Trávníček. Závěr třetiny přinesl znovu tlak Ocelářů, ale produktivní nebyl. Stále 1:0 pro HCVL!

Tenhle pro Litvínov "titulový" stav odmazala až poslední minuta základní hrací doby...

Bekhend Plíhala poslal zápas do prodloužení. Verva přitom přečkala dvě vyloučení, o několik vteřin se překrývající, hned v úvodu třetí třetiny (Kubát a Chaloupka). Lukeš jel v oslabení sám na hráče bez hole, ale ten ho tělem zastavil. Pak po střele od modré čáry skončil puk na horní síťce za Hamerlíkem...

V 52. minutě utekl Trávníčkovi puk. Pět minut před sirénou byl vyloučen Adamský za vysokou hůl Hanzlovi. V 59. minutě v přečíslení Hübl v gólové šanci, přihrál ale puk v síti neskončil... Nedáš-dostaneš. V době, kdy už dva tisíce diváků v Litvínově stály a skandovaly, přišlo vyrovnání.

Prodloužení nabídlo infarktové situace, tentokrát doslova a do písmene. Mohlo skončit rychle, Pavelka trefil v 62. minutě švihem horní tyč! Jánský a Chaloupka byli vyloučeni, obě oslabení ale Litvínov zvládl. A mezi nimi mohl udeřit, Ručinský mohl mířit do odkryté branky, ale musel puk zpracovávat a Hamerlík jej pak se štěstím chytil.

Gólman Třince se v 74. minutě zranil a vystřídal jej Hrubec. Bylo to v situaci, kdy se Ručinského dorážka zastavila na brankové čáře - nebo snad těsně za ní? Videorozhodčí gól neuznal. Hned na to Jánský minul v úniku s Lukešem, pak Francouz vychytal Orsavu a Irgl mířil vedle.

Nájezdy! Irgl a Hübl nedali, Dravecký ano, Lukeš a Klepiš (ten už při mečbolu) ne. Odvrátit druhý mečbol mohl Hanzl, ale nedal a tak se série stěhuje do Litvínova.

V úterý v 18:20! (Foto: plná východní tribuna se raduje z vedoucí branky)

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Václav Varaďa: "Jsme nesmírně rádi, že jsme sérii prodloužili a vynutili si pokračování v Litvínově. Dnešní utkání nebylo až tak o hokejové kvalitě, spíš o bojovnosti a urputnosti. Musím kluky pochválit. Samozřejmě, přiklonilo se k nám sportovní štěstí. Do Litvínova se těšíme, bude to krásný šestý zápas, který nás čeká."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Měli jsme dnes moře šancí, bohužel jsme je nedokázali proměnit... Jeden gól nakonec na výhru nestačil. Na to, abychom ten zápas zvládli, jsme těch šancí měli dost. Pokud jde o náš neuznaný gól v prodloužení, trošku mě zarazilo, že ten chránič na konstrukci branky je upevněný tak, že puk se tam do brány nemůže dostat. Podle mě je tím branková konstrukce neregulérní."

Fanshop