Zápasy 20. 03. 2015, Redakce

Verva bude hrát o finále! Pardubice skolila v prodloužení

Drama jak má ve vyvrcholení série být. Rozhodl je v 74. minutě Viktor Hübl, nejproduktivnější hráč základní části. Hosté od 4. do 41. minuty vedli když využili přesilovku pět na tři. Srovnal Petružálek. Brno nebo Sparta?

5. ČTF (ČT), 20.03.2015, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Dynamo Pardubice
HC VERVA Litvínov HC Dynamo Pardubice
2p 1
  • Třetiny

    0:1, 0:0, 1:0 - 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Kubát, Chaloupka - Pavelka, Pavlík - Sklenička, Štindl - Jánský, Hübl, Lukeš – Petružálek, Hanzl, Ručinský – Martynek, Gerhát, Trávníček – Majdan, Piroš, Jurčík. Připraveni Soukup a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Kristan – Benák, Čutta, Gregorc, Čáslava, Mocek, Ščotka, Havlík – Radil, Nahodil, Cetkovský – Sýkora, Venkrbec, Zohorna – Tybor, Marcinko, Kaut – Poulíček, Moučka, Starý. Připraveni Vejmelka a Voženílek. Trenéři Říha st. a ml.


Reportáž

K pátému dílu série nastoupila Verva ve stejné sestavě jako předtím, jen se znovu protočili její náhradní brankáři (připraven byl tentokrát Soukup).

Diváci zápas, známý jen necelé dva dny dopředu a vysílaný přímým přenosem České televize s posunutým začátkem o 50 minut oproti běžnému litvínovskému času, tentokrát nestihli vyprodat. Ale atmosféra byla opět skvělá a hlediště zaplněné!

Litvínovští hráči se na soupeře vrhli, jenže je tentokrát zbrzdila dvě rychlá vyloučení. Ve 2. minutě musel ven Štindl a ve čtvrté Pavlík. Půlminutovou výhodu pět na tři hosté využili, Sýkora dostal nabito křižnou přihrávkou a otevřel účet zápasu. Pardubice živě bruslily, puky se k nim odrážely a dál hrozily, třeba bekhendem Starého.

Nahodil se první v jejich dresu provinil, ale největší šance Vervy přišla až v poslední minutě třetiny. Kubát předvedl nevídané sólo přes téměř všechny protivníky, radost jemu i divákům zkazil až Kristanův beton... To by byl výstavní, přímo "znělkový" gól. Poslední minuta přinesla ještě dvě vyloučení, k Jánskému brzy přisedl Zohorna.

Ani po změně stran domácí štěstí na svou stranu nenaklonili. Ale výkon z jejich strany byl o třídu lepší. Hlavně v prvních deseti minutách zamkli soupeře a ostřelovali Slovince Kristana jak u Verdunu. Hübl nedosáhl na Lukešovu přihrávku, Petružálek těsně minul, Gerhát prošel středem… Diváci hnali svůj tým za vyrovnáním.

Ve 29. minutě signalizovali sudí trest Čutty, Francouz vyjel z branky, ale ven šel nakonec i Trávníček. A pak i Gregorc – 56 vteřin čtyři na tři pro Vervu. V oslabení ujel Marcinko, Francouz svůj tým podržel. Strhující hokej! Ve 34. minutě nabral rychlost Petružálek, Havlík jej podrazil. Martynek v přečíslení pálil z voleje, Kristan v pádu lehl a puk vyrazil.

Třetí třetina a v ní žlutočerné: "Konečně!" Jakub Petružálek si z boku sám narazil puk a zakončil, vyrovnáno! Pak obrovská šance pro Litvínov, přesilovka pět na tři 71 vteřin. Ale hosté se udrželi v zápase, ubránili se a dál hráli s otevřeným hledím.

Utkání pak v sérii podruhé za sebou dospělo do prodloužení. Odvrátit je mohl Radilův průnik i tlak domácích. I když občas sedala na hole nervozita, za druhou a třetí třetinu si objektivně vzato "Ropáci" vyrovnání zasloužili. Víc jim nedovolily tentokrát horší přesilovky.

Prodloužení... To už bylo pro silnější nervy. Gól mohl padnout na obou stranách. Hosté špatně střídali, ale přesilovka rozuzlení nepřinesla. Litvínov byl aktivnější, mohl několikrát rozhodnout a jednou i rozhodl: Jánský našel před brankou Gerháta, Kristan puk neudržel ve výstroji a ten se skutálel za čáru - těsně po odpískání, sudí předtím ztratili puk z dohledu. Pak mohli udeřit hosté, Marcinko z úhlu a Sýkora po odpískání, Francouz však pokaždé udržel puk před brankovou čárou.

Branku dal chvíli na to Viktor Hübl! Jánský na obranné modré vybojoval kotouč, posunul Lukešovi, který vyslal do úniku svého centra. Hübl prostřelil pardubického hrdinu dne Kristana - semifinálový gól!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Bylo to dnes jedno z nejtěžších utkání v sérii. Pardubice hrály výborně, trpělivě a pomohlo jim vstřelení branky v první třetině. My jsme měli střely, ale nemohli jsme se dostat do větší šance. Ve druhé třetině jsme se strašně tlačili za vyrovnáním a měli jsme to trochu otevřené vzadu. Kdyby nás v tu chvíli soupeř potrestal, tak utkání dopadlo úplně jinak. Výborně ale chytal Pavel Francouz, který sice neměl tolik zásahů, ale musel řešit řadu těžkých momentů, i v prodloužení měl soupeř dvě velké šance. Díky němu jsme se pořád drželi ve hře a pak se k nám trošku přiklonilo štěstí. Podobně jako k Pardubicím, když hrály minule prodloužení doma."

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Miloš Říha starší: "Do zápasu jsme dnes vstoupili naprosto ideálně, perfektně. Litvínov se nemohl dostat do své hry. My jsme dali gól, což nás posílilo. Od 2. třetiny jsme ale vymýšleli věci, které jsme si neřekli a které jsme nechtěli dělat. Litvínov nás zatlačil a přesilovými hrami se dostal do hry. Pak už jsme jen bránili, ve třetí třetině a prodloužení jsme neměli šanci dostat se do protiútoku. I když dvě šance jsme měli. Kdybychom odskočili na 2:0 nebo na 3:0, vypadalo by to jinak. Bohužel jsme ty šance nedali a Litvínov nás potrestal."

Fanshop