Zápasy 05. 12. 2014, Redakce

Litvínov udolal Vary, pečetil znovu při power play!

Lukáš Horák, náhradník za zraněného Pavla Francouze, odchytal v sezóně první vítězný extraligový zápas v dresu Vervy. Domácí se snaživým soupeřem celý zápas vedli a nakonec zvítězili 4:2.

27. kolo, 05.12.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Energie Karlovy Vary
HC VERVA Litvínov HC Energie Karlovy Vary
4 2
  • Třetiny

    2:0, 1:2, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Horák – Kubát, Chaloupka - Šlégr, Pavlík - Zeman, Pavelka - Jánský, Hübl, Ručinský – Petružálek, Hanzl, Gerhát – Martynek, Piroš, Trávníček – Majdan, Písařík, Jurčík. Připraveni Soukup a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Habal - Sičák, Harant - Bičánek, Dvořák - Redlihs, J. Tomeček - Šidlík - V. Tomeček, Balán (A), Duda (C) - D. Hruška (A), R. Hruška, Micka - Flek, Skuhravý, Vachovec - Stals, Kverka, Zadražil. Připraven Závorka. Trenéři Mlejnek a Kverka


Reportáž

K již déle absentující trojici hráčů (Gula, Sklenička, Lukeš) přibyli v týdnu před zápasem pro zranění i brankář Francouz a obránce Frolo. Francouz by mohl být příští týden v pořádku. Gólman Horák vychytal v týdnu dvě vítězství Mostu v první lize, nad Benátkami (4:2) a v Ústí nad Labem dokonce s čistým kontem (1:0), takže dostal počtvrté v letošním ročníku v brance Vervy příležitost. Vary postavily do své klece Habala, dosud v sezóně méně vytěžovaného Závorky.

Před utkáním oba kluby poděkovaly Petru Fraňkovi, který letos na jaře ukončil aktivní kariéru a právě v dresech obou pátečních soupeřů odchytal v extralize nejvíc zápasů.

Litvínov začal lépe a v první minutě dvakrát ohrozil nerozhodný stav, Ručinský tečí Chaloupkova nahození a pak ještě Petružálek. Následovala dvě vyloučení žlutých (Zeman a Pavelka), druhého však po pěti vteřinách následoval varský Balán. Pak hosté špatně střídali a domácí hráli půlminuty čtyři na tři. Největší možnost měl Piroš, Habal vyrazil.

Gól obstarala čtvrtá formace. Trenérům se vyplatilo, že vrátili do sestavy Písaříka. Trefil se pod horní tyčku a ani přezkoumání záznamu hry neodhalilo vysokou hůl. Provinění Gerhátovo a Šlégrovo nabídlo Západočechům půl minuty hry pět na tři! Bez užitku. Pak bouchly saze Skuhravému. Zajel do brankáře, byl potrestán, ozval se, dostal „panenku“ a když výrazně přidal v protestech, inkasoval druhou a zápas pro něj skončil.

V oslabení mohli hosté srovnat. Petružálek zpracovával obtížný puk, uskočil mu a Stals byl sám před Horákem. Gól ale padl na druhé straně, J. Tomečka poslal z lavice hanby dřív Šlégr ranou od modré čáry. Takhle zase pálil Guma, 2:0! Osm vyloučených bylo v první třetině (4:4).

Ve druhé části byl poměr trestů jiný (4:2) a tak není divu, že hosté tuto třetinu 2:1 vyhráli. Už po 14 vteřinách určil ráz pokračování utkání Duda přesným bekhendovým zvedákem. Z dalších vyloučení znamenalo změnu stavu až to Redlihsovo za nebezpečnou výstroj. Zlomenou holí zastavil možný rodící se brejk soupeře. Kubát se uvolnil a Habala prostřelil, hokejová paráda, 3:1.

Domácí pak několikrát podržel pozorný Horák, ale když už se zdálo, že i podruhé půjdou do kabin s dvoubrankovým náskokem, Vachovec jej po ledě ranou přes obránce (v čase 39:55!) mezi betony prostřelil, 3:2.

Třetí dějství Verva hru kontrolovala, zvýšit mohl Petružálek. Pavelka nastřelil protihráče na útočné modré čáře, ale brejk dokázal uhasit Horák. Vachovec, R. Hruška a Stals oslabili svůj tým, pak se zase po vyloučení Jánského bránili domácí. Stále 3:2. Šest minut před koncem dali hosté důrazem na brankovišti gól, ale nemohl být uznán, protože padl po odpískání.

Power play přerušil gólem Trávníček, trefil se poprvé v sezóně a určitě na své další branky tak dlouho čekat nebude. 4:2, ale zbývalo ještě 70 vteřin a Energie pokračovala ve hře bez brankáře - také však bez přesnějšího zakončení.

Domácím dobře zachytal gólman. "Tu branku na 3:2 jsem si trochu vyčítal, ale dokázal jsem ji rychle hodit za hlavu. Střela vypadala, že půjde na lapačku, ale po teči šla dolů... Důležité však bylo, že jsme vyhráli," ulevil si po utkání jeden z jeho hrdinů, Lukáš Horák.

Jiří Šlégr: "Můj gól není důležitý, hlavní je, že jsme do třetí čtvrtiny vkročili vítězně. Žádný zápas není jednoduchý. Dnes velice dobře zachytal Lukáš Horák, hlavně v první třetině, pomohl nám."

Litvínov nadále z druhého místa stíhá Třinec a co je ještě důležitější, znovu navýšil své bodové konto. Poprvé si poradil i s absencí své největší opory a opět si pomohl přesilovkami. Úspěšně vykročil do třetí čtvrtiny, v první trojce kanadského bodování soutěže má dva hráče včetně lídra Hübla. V neděli odpoledne vyzve venku rozjetou Plzeň! Pojeďte s Ropáky na zájezd!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Bylo to vyrovnané utkání, prakticky vůbec nebyl vidět rozdíl v postavení obou týmů v tabulce. Vyhráli jsme díky skvělým divákům! Ještě jsem tady o nich nemluvil, tak teď to řeknu. Oni byli tím rozdílem, tím stupínkem navíc. Povzbuzovali nás, i když nám třeba nešly přesilovky a stále hnali hráče dopředu."

logo HC Energie Karlovy Vary

HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: "Víme, že utkání prohráváme v poslední době vesměs těsně. Z deseti zápasů jsme vyhráli asi dva. Náš problém je, že prohráváme o gól, což vlastně byl i dnešní případ. Nicméně bych chtěl naše mužstvo za herní projev pochválit, snahu vyvinuli hráči velkou, bojovali. Ale k bodům to nevedlo. Máme v týmu dost zkušených hráčů, a pak hodně mladých. Chybí nám ta hybná síla střední generace."

Fanshop