Zápasy 26. 10. 2014, Redakce

Postrach cizích arén: Litvínov vyhrál venku pošesté, dobyl i první Třinec!

Jediná těsná porážka venku ve Varech, teď výhra i na ledě prvního Třince! Kolektivní výkon podpořen opět skvělým brankářem Francouzem, dvěma góly Martynka, dvěma body Jánského (1+1) a Lukeše (1+1) vedl k výhře 4:1.

16. (ČT), 26.10.2014, Třinec
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
1 4
  • Třetiny

    0:0, 1:2, 0:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Hrubec – Roth, Klesla, Galvas, M. Doudera, Nosek, Linhart, Trončinský – Kreps, Plíhal, Dravecký – Irgl, Polanský, Adamský – Rákos, Žejdl, Orsava – Cienciala, Růžička, Kindl. Připraven Hamerlík. Trenéři Kalous a Varaďa

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka - Pavlík, Sklenička - Pavelka, Zeman – Jánský, Hübl "C", Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský "A" – Majdan, Piroš "A", Gerhát – Písařík, Šrámek, Jurčík. Připraven Horák. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Verva nastoupila k hitu 16. kola bez Šlégra (opět s Pavelkou) a po delší době poprvé s uzdraveným Jánským, který dohnal tréninkové manko. Majdan se posunul zpět do třetí formace, stále chyběl Trávníček. V sestavě domácích nechyběl někdejší litvínovský mládežnický hráč Kreps.

Od úvodního hvizdu sudích dělalo utkání čest postavení obou soupeřů v tabulce. Už ve 2. minutě měli hosté, povzbuzovaní přes značnou vzdálenost řadou fanoušků, výhodu první přesilovky (Polanský). Těsně předtím z ledu odkulhal s poraněním Hanzl, ale v zápase pokračoval. Zasypali brankáře Hrubce sprškou střel, efekt ale nepřišel.

Pak se začal probouzet Třinec, ale přibrdil jej Roth, který nedovoleně zadržel pronikajícího Ručinského. Ten ale pak na ledě dlouho nepobyl, protože hasil nájezd Adamského v oslabení. Proti Irglovi jistě zasáhl Francouz, na druhé straně ujeli Hanzl s Martynkem.

Rušný zápas pokračoval opět slepenými vyloučeními (Martynek - Kreps) a v závěru třetiny znovu (Plíhal - Kubát). Mezitím ale byli venku Kubát a Chaloupka a Ocleáři nevyužili 40 vteřin dlouhou dvojnásobnou výhodu.

Deset trestných minut za úvodní dějství Litvínov po přestávce zredukoval na pouhé dvě, ačkoli neubral na agresivitě jak v obranném, tak v útočném pásmu. Ale paradoxně to dlouho vypadalo, že tuto část hry prohraje. Nejblíže k otevření skóre měl obránce Zeman, bombou z vrcholu kruhů málem přerazil tyč...

Povedlo se to až třineckému Plíhalovi, který obehrál Pavelku a po ledě Francouze překonal, 1:0. Polanského hůl v obličeji Chaloupky nabídla Vervě početní výhodu. K vyrovnání i přes zámek nevedla. Ve 32. minutě se natlačil s pukem před Hrubce Šrámek, důrazněji zakončit tísněn nestihl.

A pak to přišlo: dvakrát žlutočerná radost za půlminuty! Jánský s Lukešem se krátce po šanci Polanského, kterého stihl zablokovat Kubát, dostali do brejku dva na jednoho. Jánský po ledě vypálil, Hrubec betonem puk vyrazil před Lukeše a ten jej zametl do odkryté klece, 1:1. A chvíli na to se přes obránce do stojícího puku přesně k tyči trefil ex-třinecký Martynek. A bylo to 1:2!

Litvínov v závěru skvěle bránil a přestál i jedno oslabení. Naopak vyloučení Trončinského potrestal Jánský, který ze vzduchu sklepl Lukešův švih, 1:3. Ještě nebylo rozhodnuto, v 56. minutě pomáhal požár po Irglově šanci uhasit Francouzovi Kubát. Dvě minuty před koncem zachytil Jurčík rozehrávku domácích, přihrál Martynkovi a to už bylo jasno, 1:4!

Litvínov organizovanou hrou s výborným gólmanem a nebezpečnými brejky zaskočil Oceláře. Připsal si další skalp soupeře venku, asi dosud nejcennější.

"Rozhodující bylo, že jsme přestáli tradiční třinecký tlak, který mají v první třetině," uvedl pro ČT brankář Pavel Francouz, který vyhrál přímý souboj dvou nejlepších gólmanů soutěže. "Pak jsme během chvilky otočili stav dvěma góly a ve třetí třetině ještě dva přidali. Vezeme si s trochou štěstí tři body a jsme za to rádi. Dokázali jsme být téměř z každého útoku nebezpeční."

V úterý Verva dohraje první čtvrtinu na ledě Slavie, v pátek přivítá Boleslav!

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Jiří Kalous: "Litvínov nás dnes vyškolil v produktivitě a hrál výborně v defenzívě. Měli jsme velké problémy se prosadit přes organizovanou obranu soupeře. Chyběl nám tlak do brány, špatně jsme hráli i v předbrankovém prostoru. O přesilovkách teď nebudu mluvit, v nich se nám dlouhodobě nedaří. Výhra Litvínova je zasloužená."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Domácí byli celý zápas aktivnější a hokejovější. Pro nás to bylo velmi těžké utkání. Přijeli jsme do Třince s cílem uhrát co nejlepší výsledek. To se nám nakonec povedlo, výhra předčila naše očekávání. Jsme za ní velmi rádi."

Fanshop