Zápasy 14. 10. 2014, Redakce

Písařík trefil tři body na Spartě! (doplněná fota)

Tak takový výsledek (1:0) by asi neuhodl nikdo a střelce zápasu také ne! Pavel Písařík svým prvním extraligovým gólem rozhodl v Praze přímý souboj o druhé místo.

12. kolo, 14.10.2014, Praha
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
0 1
  • Třetiny

    0:1, 0:0, 0:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Novotný – Hrbas, Barinka, Piskáček, Polášek, Ďaloga, Mikuš – Kumstát, Pech, Rolinek – Přibyl, Hlinka, Buchtele – Klimek, Cingel, Sabolič – Dvořáček, Volek, Černoch. Připraven Staňa. Trenér Jandač

  • Sestava hostů

    Francouz – Kubát, Chaloupka – Sklenička, Pavlík – Zeman, Pavelka – Majdan, Hübl "C", Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský "A" – Šrámek, Piroš "A", Jurčík – Písařík, Smolka, Gerhát. Připraveni Baránek a Horák. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Sparta, třetí tým tabulky se sedmi naposledy nastřílenými góly do sítě Vítkovic, a Litvínov, druhý celek pořadí, nalákali do hlediště rekordní pražskou návštěvu.

Litvínovským trenérům stále chyběli Gula, Trávníček a Jánský. Na místo svého bývalého působiště se vrátili Ručinský a Kubát, ten poprvé jen po pár měsících. Domácím scházel Pilař.

Sparta začala o poznání aktivněji a už v první minutě čelil Francouz gólové šanci. Pak to na něj zkoušeli Klimek a Cingel. Pech obkroužil branku, Hlinka před ní hledal Buchteleho, až v polovině třetiny i Litvínov na chvíli přitlačil soupeře zásluhou první formace.

Přibyl hákoval pronikajícího Ručinského. Verva přesilovku nevyužila, naopak musela čelit brejku Cingela, ale osm vteřin po návratu vyloučeného hráče udeřila - před branku se natlačil Piroš a Písařík zametl puk do sítě, 0:1. První extraligový gól žlutočerného forvarda, určitě si jej bude pamatovat... Domácí se snažili rychle odpovědět, ale Francouz byl pozorný.

Po změně stran se hra vyrovnala, ale ubylo jí na plynulosti. Lukeš se procpal s pukem před branku ke koncovce i k dorážce, Novotný odolal. Tlak si vypracovala i Hanzlova řada. Pak přišla tři vyloučení hostů (Lukeš, Kubát, Hübl). Nejlépe Sparta odehrála druhou přesilovku, ale i díky obětavosti soupeře se skóre nezměnilo.

Horší to bylo při sóle Saboliče po chybě protivníka ve středním pásmu, ani tehdy však Francouz neinkasoval! V závěru třetiny se konečně početní výhoda naskytla i Vervě a Novotný měl velké štěstí, že ho trefil puk po dorážce z několika metrů. Druhá část tedy nakonec jen posunula čas, rozhodnutí se odložilo.

Že se o vítězství bude Litvínov snažit aktivní hrou ukázal hned úvod třetího dějství. Poté, co nevyrovnal Barinka z mezikruží, začala se na holích Sparty usazovat více a více nervozita. Na dvanáct minut přišla o nejlepšího střelce soutěže Klimka (2+10) a ještě tři její hráči museli v poslední třetině ven. Ve žlutém už se provinil jen Pavlík.

Hráči Vervy pokračovali v disciplinovaném výkonu a neochvějně směřovali zápas k úspěšnému konci. Jen v 59. minutě mohla Sparta vyrovnat, 80 vteřin následné power play už k ničemu nevedlo.

Počtvrté v sezóně zamířil Litvínov ven a počtvrté vyhrál. Díky kolektivnímu a zodpovědnému výkonu. Sparta po nedělní kanonádě hledala mušku. Nejlepším mužem zápasu byl bezchybný Pavel Francouz.

V pátek doma v půl šesté Pardubice!

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Josef Jandač: "Hráli jsme dnes čtvrté utkání v sedmi dnech a myslím si, že to na nás bylo trochu znát. Scházel o něco rychlejší krok, něco nám prostě v útočné fázi chybělo. Samozřejmě Francouz potvrdil svoje kvality. Soupeř hrál velmi organizovaně do obrany a my jsme se těžko prosazovali. V přesilovkách jsme možná mohli dát gól ve druhé třetině. Ve třetí nás zabrzdila tři vyloučení, stálo nás to síly a čas utíkal... Bez gólu to nejde, ale bod bychom si zasloužili."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Začátek zápasu jsme úplně nezachytili, soupeř hrál dobře do obrany a měl nebezpečné situace u nás ve třetině. Pak jsme během první třetiny srovnali krok. Ve druhé třetině jsme se začali dostávat do zápasu, ale zabrzdila nás série vyloučení. Pro nás bylo strašně důležité, že jsme ta oslabení ubránili. Ve třetí části to byl z naší strany boj. Vyhráli jsme 1:0, zápas mohl skončit jakkoliv. Měli jsme trošku více štěstí."