Zápas - mládež 23. 03. 2014, Ondřej Vlk

Junioři: Litvínov vkročil do semifinále vítězně, přehrál Plzeň 3:1

L i t v í n o v - Junioři vstoupili do semifinále skvěle, po boji nakonec udolali Plzeň. Litvínov otevřel stav utkání, když se prosadil Trübenekr. Později se domácí dostali do dvoubrankového vedení zásluhou Řehoře, ale Plzeň dokázala těsně před koncem druhé třetiny snížit. V závěru zkusili hosté hru bez brankaře, ale bez úspěchu. Cvrk vybojoval puk a kapitán domácích Válek potvrdil výhru trefou do opuštěné klece. Série se za stavu 1:0 stěhuje do Plzně, kde bude Litvínov usilovat o postup do finále.

1.SF, 23.03.2014, ZS Ivana Hlinky, Litvínov
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
3 1
  • Třetiny

    1:0, 1:1, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Soukup – Šesták, Baránek, Fučík, Strejček, Cvrk, Kokeš, Šefl, Řehoř, Trübenekr, Zdeněk, Weitz, Ujfaluši, Mical, Řezníček, Sýkora, Šimeček, Válek, Štěpka.

  • Sestava hostů

    Pacl – Kubík, Kohel, Hanus, Walter, Holý, Houfek, Pejchar, Kopta, Mašek, Kristl, Rajal, Polata, Švarc, Přikryl, Uhlík, Beneš, Tulačka, Vlček, Kepka.


Reportáž

V neděli po utkání A-týmu čekal juniory první semifinálový zápas proti Plzni. Litvínov přišlo podpořit velké množství fanoušků, například i klubové legendy Robert Reichel s Jiřím Šlégrem nebo bývalý litvínovský útočník Ivo Prorok. Domácí v utkání také vydatně podporoval kotel fanoušků na jižní tribuně.

Zápas začal ve velkém tempu, ale více ze hry měli Litvínovští. Chemici si už po 21 vteřinách zahráli přesilovou hru a Pacl se měl v plzeňské brance co ohánět. Ve 2. minutě se před prázdnou brankou zjevil domácí kapitán Válek, ale obrana mu v rozhodující chvíli zablokovala hokejku. O minutu později zachránila plzeňského Pacla tyč po tvrdé ráně Cvrka. Litvínov dál tlačil, nejdřív to zkusil Zdeněk po něm i Trübenekr, ale Pacl byl opět na svém místě.

V 8. minutě už přeci jen Plzeň kapitulovala, Weitz rozjel na pravém křídle Jana Trübenekra, který vymetl pravý horní roh plzeňské branky. Hra se po vedoucí brance uklidnila a začaly dominovat obrany obou mužstev. Především Litvínov skvěle pokrýval střední pásmo a nepouštěl Plzeň do větších šancí. V největší plzeňské příležitosti se ocitl 19 vteřin před koncem třetiny Kepka, ale Soukup ukázal své kvality a plzeňského útočníka vychytal.

Druhá třetina začala opět velkým nasazení obou mužstev. Ve 22. minutě byl vyloučen Zdeněk, ale Litvínov se paradoxně dostal do gólové šance. Weitz s Trübenekrem ujeli do přečíslení ve vlastním oslabení, ale na Pacla si nepřišli. V závěru přesilovky se ke slovu dostala také Plzeň, agilní Kopta se ocitl sám před brankou, ale Soukup předvedl výtečný zákrok betonem a zachránil svůj tým. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a k vidění byl pěkný útočný hokej. Ve 26. minutě se ke střele dostal Cvrk, jeho rána sice Pacla překonala, ale puk se proklouzal brankovištěm a skončil za plzeňskou brankou.

V další obrovské šanci se objevil Šimeček, ale ani on nedokázal výborného Pacla překonat. Litvínov poté trochu zaspal ve středním pásmu a Mašek vyslal nebezpečnou střelu na Soukupa, který ji se štěstím vyrazil nad svou branku. Ve 37. minutě se domácí přeci jen branky dočkali a svou smůlu prolomili. Válek našel na pravém křídle Ivana Řehoře, který dokázal v pádu procpat puk až za záda plzeňského brankaře. Litvínov se z dvoubrankového vedení neradoval příliš dlouho, o necelé tři minuty později se Houfek opřel do puku a odražený kotouč dorazil za Soukupova záda volný Richard Kristl. Chemici tak přišli o dvoubrankové vedení pouhých 24 sekund před koncem druhé třetiny.

Závěrečná perioda už byla na šance skromnější, obě mužstva vycházela především z dobré obrany a brankaři už neměli tolik práce jako v předchozích třetinách. Litvínov vyztužil obranu a především se snažil neinkasovat. Plzeň byla v první polovině třetí dvacetiminutovky aktivnějším týmem a k tomu ji také pomohla přesilová hra při vyloučení Baránka. Plzenští však početní výhodu nevyužili a Litvínov se v poklidu ubránil

V 50. minutě se Houfek vypálil a jeho rána nadělala Soukupovi pořádné problémy. Puk se po několika odrazech dostal zpět mezi kruhy, ale ani jeden ze západočechů ho nedokázal usměrnit za Soukupova záda. Z protiakce mohli domácí své vedení navýšit, Pacl si však počkal na Zdeňkovu střelu a udržel akcie svého týmu. Plzeň ještě zkusila v závěru powerplay, ale Litvínov se ubránil, kapitán Litvínovských Lukáš Válek trefil odkrytou plzeňskou branku a definitivně potvrdil vítězství svého týmu.

Série putuje do Plzně, kde bude Litvínov usilovat o postup. Chybí mu k tomu jediná výhra, aby se podíval do vysněného finále.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radek Mrázek (HC Litvínov): Jsem rád, že jsme do semifinále vkročili vítězně, i když dnes to bylo spíše o bojovnosti. Kluci hráli po většinu zápasu takticky dobře, tradičně nás podržel Suky a je to parádní začátek.

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

David Bruk (HC Plzeň 1929): Litvínov měl v prvních dvanácti minutách jasnou převahu, potom se hra srovnala. Byl to dost vyrovnaný zápas, Litvínov byl lepší v koncovce, proměňoval šance a zaslouženě vyhrál.

Fanshop