Zápasy 11. 03. 2014, Redakce

Na Kladně výhra, dva góly v oslabení a tři obraty ve skóre

Malá odplata Rytířům za zkažené play off porážkou v 50. kole se Vervě podařila. V prvním utkání nadstavby Litvínov s Nechvátalem v brance vyhrál Jurčíkovou brankou 4:3, když dvakrát skóroval v jediném oslabení.

OU 1., 11.03.2014, ČEZ stadion Kladno
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    1:0, 1:2, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Chábera – Růžička, Kaberle, Procházka, Gutwald, Majeský, P. Hořava, Černošek – Tenkrát, Havlíček, M. Hořava – Dalecký, Lukáč, Eberle – Rudovský, Zagrapan, Bajaruns – Strnad, Bílek. Připraven Cikánek. Trenéři Čelanský, Zajíc a Neliba

  • Sestava hostů

    Nechvátal - Stříteský, Zeman - Pavlík, Gula - Posmyk, Chaloupka - Jánský, Hübl (C), Lukeš - Martynek, Hanzl, Jurčík - Černý (A), Piroš (A), Majdan. Připraveni Francouz a Zdeněk. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Litvínov nastoupil k prvnímu utkání nadstavby bez dvou svých nejstarších hráčů, Šlégra a Ručinského, dále kapitána Trávníčka a zraněného obránce Kousalíka. S brankářem Nechvátalem v kleci, se šesti obránci a deseti útočníky. Zdeněk, čtvrtý junior v posledních týdnech, nakonec ale první šanci v TELH nedostal.

V úvodu utkání, kterému chyběla početnější kulisa, ale nechyběl hlouček litvínovských příznivců, byli hosté aktivnější. Náhradník Nechvátal měl zpočátku jen málo práce. Pavlík, Gula i další ohrozili jeho protějšek Cháberu, ale chyběla větší přesnost či razance střelby. Od poloviny třetiny se Rytíři zlepšili, vidět byli zejména Tenkrát a Strnad.

Nechvátal si poradil i s šancí Majeského v signalizované výhodě, ale následné první vyloučení domácím branku přece jen přineslo. Gula vleže podsekl protihráči brusle a v přesilovce po střele z hranice kruhu usměrnil puk do sítě zblízka Tenkrát, 1:0. Litvínov se připomněl Černým, který provětral Cháberu, ale to bylo v první části všechno.

Druhá část nabídla zajímavější a rušnější hokej, plus také více branek. Začala Havlíčkovým vyloučením, který držel Hanzla. Litvínov byl dlouho usazen v pásmu, ale bez efektu. Vyloučení Stříteského také se stavem nepohnulo. Do velké šance za obránce se dostal Strnad, ale trochu mu utekl puk.

Na začátku druhé poloviny zápasu šel ven Chaloupka a děly se věci: když se z trestné lavice vrátil do hry, Litvínov už vedl! Gula napřáhl ve středním pásmu, vypálil ještě zpoza modré, a puk skončil v síti překvapeného Chábery, 1:1! Nedorozumění Kladenských v útočném pásmu pak vedlo k jejich ztrátě kotouče, rychlému průniku Černého po pravém křídle a přečíslení. Výměna puku s Pirošem a druhá branka, tentokrát do odkryté klece, 1:2!

Gólová živá voda pro černožluté vedla k další pěkné litvínovské výměně kotouče v rychlém brejku, tentokrát Martynka s Hanzlem, kterým k brance nechybělo mnoho. A také ke dvěma nebezpečným dorážkám Majdanovým.

Kladno pak vydýchalo obrat skóre a znovu zabralo, Nechvátalovi možná jednou pomohla i branková konstrukce (Strnad). Důrazem před brankou se nakonec prosadil Bílek a srovnal, 2:2. Mohlo to být pro hosty ještě horší, Zeman zastavil nedovoleně Rudovského, ale Nechvátal mu při trestném střílení bekhendový blafák se zakončením po ledě chytil.

Třetí dějství přineslo dokončení druhého obratu v zápase, zblízka zakončil Havlíček, 3:2. Ve velké šanci se po nedorozumění v domácí obraně objevil Hanzl. Pak fauloval Majeský. Piroš v přesilovce trefil Cháberu do masky a následoval faul Eberleho. 103 vteřin výhody pět na tři Verva však nevyužila. Jurčík musel znovu odložit své čekání na gól. Ale jen co byli Rytíři v pěti, uvolnil se pěkně Piroš a zavěsil, 3:3.

Zagrapanův trest přinesl rány Hübla a Lukeše, na druhé straně měl potom branku na holi agilní Strnad. Poslední pětiminutovka byla o tom, kdo dokáže využít přesilovku. Kladno (Zeman) ne, Litvínov (Eberle) ano! Bojovník Jurčík konečně odčaroval prokletí a smůlu, najel si mezi kruhy a skóroval, 3:4! Na okamžik se pak chytil za hlavu, konečně první gól.

Jeho vítězná branka upevnila Litvínovu 11. místo, Vary ztratily bod doma s Chomutovem. (Foto: archiv)

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Jiří Čelanský: "Náš výkon nebyl moc hodný extraligy. Zvony musí bít na poplach, protože když budeme takhle pokračovat, tak to bude černý konec. Samozřejmě sledujeme naše potenciální soupeře z první ligy, včera jsem byl v Mladé Boleslavi a můj asistent Neliba v Olomouci. V pátek proti Chomutovu by se už mohl vrátit do sestavy kapitán Patera."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Viděli jsme vyrovnané utkání, hra se střídavě přelévala. V závěru jsme se štěstím vybojovali vítězství. Nasadili jsme kromě brankáře jen patnáct hráčů. Bohužel nemůžeme využívat další kluky, kteří přichází v úvahu pro příští sezonu, protože potřebujeme udržet Most v první lize a junioři hrají své play off."