Zápasy 04. 12. 2013, Libor Kult, Ondřej Vlk

Starší dorost: Ani dvojice Kučera-Reichel nezabránila prohře s Chomutovem

C h o m u t o v - Litvínov v dohrávce 26. kola RAKO extraligy staršího dorostu vyjel v dopoledních hodinách na led k sousedním rivalům z Chomutova. Chemici vstoupili do utkání dobře, v polovině první třetiny poslal hosty do vedení Reichel. Piráti poté přidali a otočili utkání ve svůj prospěch. Litvínov doplácel především na individuální chyby a neproměňování šancí. Ve třetí třetině hosté navýšili své vedení, ale odpověď našel Kučera. V závěru ještě litvínovští hráči zkusili powerplay, ale v ní inkasovali a utkání prohráli.

26. kolo, 04.12.2013, SD aréna Chomutov
logo Piráti Chomutov
logo HC VERVA Litvínov
Piráti Chomutov HC VERVA Litvínov
4 2
  • Třetiny

    2:1, 0:0, 2:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Lukeš – Meliško, Páleník, D. Novák, Halváček, Hierman, Kozák – Polák, A. Macháček, Kašpar, Veselý, Adámek, Dimitrov, P. Macháček, Rohla, Toman, D. Kaše, Wágner, Strunz

  • Sestava hostů

    Spěšný – Najman, Jonák, Vostárek, Březák – Šíp, Chmelař, Sládek, Jícha, Kučera, Bárdoš, Brzek, Havelka, Stříbrný, Navarra, Reichel


Reportáž

Úvod zápasu se sice nesl ve znamení opatrnosti a snahy neudělat chybu, přesto si týmy dokázali vytvořit slibné pozice ke vstřelení gólu. Na konci třetí minuty přihrál David Kaše přes brankoviště Petru Macháčkovi, kterého však vychytal Spěšný, jenž se stihl přemístit od jedné tyče ke druhé.

Litvínovští s odpovědí neotáleli. Na sklonku šesté minuty pálil nebezpečně z pravé strany Reichel, v polovině deváté minuty Lukeš rozehrál přímo na hůl Navarry, ovšem chomutovský gólman svou chybu napravil a pokus hostujícího útočníka zpacifikoval. O dvě minuty později už se Pirátům špatná rozehrávka vymstila. Navarra sice v souboji s Lukešem znovu neuspěl, dorážka Kristiana Reichela však za brankovou čáru doklouzala.

Piráti se z inkasovaného gólu rychle oklepali, ale v úvodu šestnácté minuty mohli prohrávat dvougólovým rozdílem. Reichel však samostatný únik v gól nepřetavil, a tak domácí hned z protiútoku vyrovnali. Radek Veselý převzal přihrávku Petra Macháčka, neohroženě vlétl do týlu soupeře a svůj výpad zakončil úspěšně.

V závěru zahajovacího dějství si hosté jako první zahráli přesilovou hru, v níž Navarrův bekhend jen těsně minul tyč chomutovské branky. Pár vteřin před vypršením Kozákova trestu však Radek Veselý obral ve středním pásmu obránce o puk a nikým neatakovaný předvedl vynikající forhendový blafák, jímž ve vlastním oslabení poslal domácí do vedení.

Po necelé půlminutě prostřední části hry mohli domácí přidat třetí zásah, ale Petr Macháček trefil jen tyč litvínovské branky. Následně neměl dostatek času a prostoru zakončit Reichel, Kašpara vychytal o chvíli později Spěšný.

Na startu druhé poloviny střetnutí nezachytil přihrávku do samostatného úniku Havelka, na Lukeše si nepřišel ani Stříbrný. Na druhé straně se stejně vedlo Adámkovi s Petrem Macháčkem. V závěru třetiny mohl Litvínov vyrovnat. Chmelař neprocpal puk do branky u levé tyče, Sládek pár vteřin před druhou sirénou mířil po přihrávce Stříbrného v situaci dva na jednoho jen do brankové konstrukce.

Jestliže se ve druhé třetině na gól čekalo marně, přítomní diváci si vše vynahradili v úvodních pěti minutách závěrečného hracího období, kdy se skóre měnilo hned dvakrát. Nejprve František Wágner potvrdil, že se v letošní sezóně dostal do nebývalé střelecké pohody, když si v polovině 42. minuty vyjel z rohu do pravého kruhu a zavěsil.

Rychlou odpověď ze strany hostů zařídil Tomáš Kučera, jenž dostal ve středním pásmu puk, nabral rychlost, dojel do pravého kruhu a napálil puk pod břevno, o které kotouč cinkl do branky. Litvínov potřeboval vyhrát, aby si uchoval naději na účast v lepší polovině nadstavby, a tak se snažil útočit.

Jíchu však vychytala lapačka Lukeše, Reichela zastavil čistým způsobem Páleník a s následnou dorážkou Kučery si chomutovský muž s maskou poradil. Na konci 53. minutě se do zakončení z pravé strany natlačil Wágner, ale nedal, o pár vteřin později pálil na druhé straně Bárdoš, ale trefil Lukeše jen ze strany do masky. Když čtyři a půl minuty před třetí sirénou David Kaše přestřelil tváří v tvář Spěšnému, musel výhru Pirátů zpečetit trefou do prázdné litvínovské branky až Petr Macháček dvacet vteřin před koncem.

Ohlasy

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Kamil Koláček (Piráti Chomutov): „Důležité pro nás bylo, abychom bodovali, protože jsme se potřebovali udržet v lepší čtyřce tabulky a tím pádem i v lepší skupině nadstavby. Nakonec jsem vyhráli, ale výkon neodpovídal našim představám. Vzadu jsme hráli složitě, místo abychom si pomohli. Nelíbilo se nám, co hráči předvedli, takže do nejbližšího utkání uděláme nějaké změny, abychom se zlepšili.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Nekvinda (HC Litvínov): „Odehráli jsme docela solidní první třetinu, přestože jsme ji prohráli 1:2. Od druhé třetiny už byl náš výkon horší, ale vyloženě jsme nepropadli. Dostali jsme smolné góly, hlavně ten druhý při naší přesilovky, kdy si obránce hodil puk dopředu a ten se odrazil k chomutovskému hráči, který dal na 2:1 pro domácí. Měli jsem víc střílet a být agresivnější v útočné třetině, pak bychom možná uhráli lepší výsledek. Trápí nás marodka, takže jsme rádi, že dáme dohromady sestavu na zápas. V nich se pak odráží, že na tréninku se moc nemůžeme věnovat taktice a dalším věcem, protože je nás na nich málo. Teď už je jasné, že budeme hrát v horší skupině, ale budeme se chtít porvat, abychom se i z ní dostali do play-off, které stejně jako loni.“

Fanshop