Zápasy 15. 11. 2013, Ondřej Vlk, foto: Ondřej Vlk

Starší dorost: Litvínov bez většiny svých opor nestačil na Letňany, prohrál 2:4

L i t v í n o v - Ve 21. kole RAKO extraligy staršího dorostu hostil Litvínov na svém ledě Letňany. Domácí vstupovali do utkání oslabeni o několik klíčových hráčů a absence těchto zkušených matadorů se ukázala v zápase jako rozhodující. Vyrovnané utkání rozhodl v úvodu třetí třetiny hostující Čapek. Na tuto branku už domácí odpověď nenašli.

21. kolo, 15.11.2013, ZS Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Letci Letňany
HC VERVA Litvínov HC Letci Letňany
2 4
  • Třetiny

    1:0, 1:2, 0:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Sklíba – Jonák, Kučera M., Vostárek, Brzek, Najman, Šíp – Dunko, Kučera T., Helt, Drašar, Sládek, Navarra, Sklenička, Jícha, Bárdoš.

  • Sestava hostů

    Dubský – Provazník, Hůla, Štosek, Zeliska, Starosta, Kučera J., Chvála, Sekera – Honetschlänger, Čapek, Šťastný, Pražienka, Klečka, Poljanyčka, Tomek, Polák, Kroh, Kulda, Smejkal.


Reportáž

V páteční podvečer čekal litvínovské hráče duel proti Letňanům. Chemici nastoupili do utkání se značně prořídlou sestavou kvůli nemocím a zraněním hráčů základního kádru. Trenér Nekvinda si musel vypůjčit i hráče z mladšího dorostu, aby dal dohromady alespoň tři lajny. Zajímavostí je, že se poprvé ve starším dorostu potkali bratři Kučerové, starší Tomáš je kapitánem a nejproduktivnějším hráčem svého týmu jeho mladší bratr Martin byl právě kvůli velké marodce povolán, aby vypomohl.

Utkání začalo v poklidném tempu, pro oko diváka to nebyl pohledný hokej. V úvodních minutách byli aktivnější domácí hráči, ale výrazněji ohrozit Dubského se jim nedařilo. V 8. minutě se asi do největší šance řítil Helt, ale jeho bekhendová střela jen těsně minula branku Dubského. Několika dobrými zákroky se musel blýsknout i litvínovský Sklíba, ale žádnou loženku nemusel ani jeden z brankařů řešit.

Ve 13. minutě Litvínov rozjel protiútok, po krátkém tlaku se zpoza branky vytočil Roman Navarra a zakončil přesně. Litvínovská posila z Ústí, tak vstřelila svůj první gól ve svém prvním startu za Litvínov. Po úvodní brance se řítil do šance hostující nejproduktivnější hráč Poljanyčka, ale jeho střelu zastavila Sklíbova lapačka. Litvínov v první třetině předváděl výborný defenzivní výkon a nepouštěl Letňany do vážnějších šancí.

V závěru první třetiny měl Litvínov výhodu přesilové hry, ve které měl asi největší šanci Navarra, ale jeho teč Dubský zlikvidoval. 90 vteřin před koncem první třetiny se provinil další hráč Letňan proti pravidlům a domácí tak měli výhodu přesilové hry 5 na 3, která trvala více jak minutu. Domácí ale svou šanci nevyužili, nejblíže brance byl Vostárek, ale Dubský se proti jeho střele stihl skvěle přesunout.

Do druhé třetiny vstoupili litvínovští se zbytkem přesilové hry, ale ani tuto zkrácenou výhodu nevyužili. V úvodních minutách druhé třetiny byli domácí lepším týmem, ale nedůslednost v obraně Litvínova potrestal Tomáš Honetschläger, který propasíroval puk až za záda Sklíby.

V 6. minutě druhého dějství byl vyloučen nejprve Jonák a o pár vteřin později i domácí Brzek a hosté tak měli výhodou dvojnásobné přesilové hry. Letňany tuto nabídnutou výhodu, ale nesehrály vůbec dobře, Litvínov výborně bránil, a tak ani hostující celek nevyužil dvojnásobnou početní výhodu. Po návratu obou provinilých hráčů se opět domácí pustili do útočení.

Přibližně v polovině utkání se do šance probil Dunko, ale střela mu nesedla a Dubský ji v poklidu přikryl lapačkou. Následně se Litvínov musel bránit dalšímu oslabení, litvínovské tato vyloučení stála zbytečně moc sil. V přesilové hře měl největší šanci hostující Kroh, ale nedokázal zakončit do prázdné branky za padajícího Sklíbu.

Tři minuty před koncem druhé třetiny si domácí špatně rozebrali hráče a Olexandr Poljanyčka z dorážky překonal litvínovského brankaře podruhé. Litvínov měl ještě v závěru výhodu přesilové hry, kterou využil domácí sniper Tomáš Kučera, když se 21 vteřin před koncem třetiny opřel do přihrávky Vostárka a ranou z první nedal Dubskému šanci zasáhnout!

Vstup do třetí třetiny se Litvínovu vůbec nepovedl, už po 17 vteřinách třetí periody domácí inkasovali. Odraženou střelu si dojel Dominik Čapek a svou dorážku umístil přesně. Domácí poté měli šanci na vyrovnání, ale Sládek ztroskotal na Dubském.

Největší šanci na vyrovnání měl opět Sládek, ale nabídku Navarry nedokázal usměrnit za záda Dubského. Do dobré pozice nabil Kučera Jonákovi, ale litvínovský zadák vypálil nepřesně. Na domácích bylo znát, že jim chybí několik opor a nedokázali se dostat do potřebného tlaku.

V závěru utkání se na Sklíbu řítil Kroh, ale litvínovský strážce branky jeho střelu vyrazil mimo tři tyče své branky. Litvínovští zkusili powerplay, ale nepodařilo se jim usadit v pásmu a opuštěnou klec trefil hostující Jan Klečka. Oslabený Litvínov tak padl v souboji s Letňany.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Nekvinda (HC Litvínov): Letňany využily naše oslabení mužstva, když nám vlastně chybělo pět hráčů základní sestavy a dva hráči z naší první pětky. Zápas to byl vyrovnaný, chvílemi jsme byli i lepší, ale bohužel jsme neměli štěstí v koncovce. Na doplnění jsme měli tři hráče z mladšího dorostu, kteří ostudu rozhodně neudělali a odehráli dobré utkání. Je to příslib pro příští rok. Když to budeme brát z pozice postavení v tabulce, tak jsme zbytečně ztratili tři body, které by nám v závěru mohly chybět. Chyběla nám hlavně zkušenost Stříbrného a Pospíšila a v defenzívě nám také chyběl Moravec a když chybí takto zkušení hráči, tak je to i na výkonu prostě znát.

logo HC Letci Letňany

HC Letci Letňany

Jiří Žůrek (HC Letci Letňany): Utkání bylo po dlouhé pauze, v první třetině jsme byli pasivní a špatně jsme bruslili. Domácí byli v úvodní třetině o něco lepší. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, i když střel jsme moc neměli, ale měli jsme lepší pohyb a otočili jsme utkání v náš prospěch. Ve třetí třetině nás nakopl rychlý gól po pěkné akci. Jsme moc rádi, že jsme tu získali tři body, velkou zásluhu na tom má i náš brankář, který pochytal spoustu šancí Litvínova.

Fanshop