,

3. kolo, 12.09.2006, T-Mobile Arena
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
5 6sn
  • Třetiny

    0:1, 1:2, 4:2 - 0:0 - 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Salfický - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Tabaček, Benýšek - Sivek, J. Hlinka, Hlaváč - P. Ton, Netík, O. Kratěna - Hromas, Langhammer, Podlešák - Dragoun.

  • Sestava hostů

    Altrichter - Skuhrovec, Hranáč, Punčochář, Ťupa, L. Poživil, Morava, Bombic - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, M. Trávníček - Lukeš, Kopecký, Bednařík - Jánský, Sklenička, Jenáček.


Reportáž

Lépe do utkání vstoupili Pražané, když si v krátkém sledu dokázali vytvořit několik šancí. Altrichterovi tancoval puk okolo brankoviště zejména v početní výhodě domácích, ale Netík ani následně Ton zblízka neuspěli. Zakřiknutí Severočeši se dlouho nedostali na dostřel branky, až v oslabení prvně prověřil Salfického kapitán hostí Reichel. Šancí na obou stranách ale ubývalo, a namísto pohledného hokeje sledovaly ochozy bitvu dříčů. Blízko brance měl po nahození Hlaváče mladý Netík, krosčekem ho ale o slibnou příležitost připravil Ťupa. V následné přesilovce po vhazovaní zkoušel litvínovského gólmana překonat ještě Podlešák, ale skóre se měnilo ve 13. minutě na druhé straně. Chemici dokázali po šesti vteřinách potrestat nedovolený zákrok Tabačka, když Reichel zpoza branky nabil Kubinčákovi, který pohotově otevíral gólový účet zápasu. Vzápětí ještě Benda obkroužil domácí branku, na ležícího Salfického však nevyzrál.

První polovina druhé dvacetiminutovky byla chudá na příležitosti a pohledné akce. Aktivní Netík se natlačil do šance po křídle, střela nad rameno mu ale nevyšla. Nejzajímavějším bodem prostředního dějství tedy byla rozlučka fanoušků s Petrem Břízou. Ovace pro generálního manažera vzbudily na chvíli rovněž aktéry zápasu, když v početní výhodě musel Altrichter řešit několik ošemetných situaci. Tlaku odolal, ale z protiútoku znovu udeřili hosté. Ve 30. minutě z rohu kluziště vyhledal Kubinčák před brankou číhajícího Bednaříka, který procedil puk mezi nohy clonícího Hanzlíka i gólmana Salfického. Sparta záhy snižovala ranou Hlaváče, který měl po kličkách Hlinky již snadnou úlohu. Srovnat stav měla Sparta možnost ve dvojnásobné přesilovce, ale kromě tyče z hole Ptáčka nic kloudného nevyprodukovala. Jak se výhoda pět na tři mění v gól, předvedli Pražanům Chemici v závěru třetiny, kdy do sítě protlačil puk důrazný Hranáč.

Ještě více se mračna nad Holešovicemi stahovala ve 42. minutě. Po chybě Benýška se do úniku dostal Bednařík a kličkou do forhendu navyšoval na tříbrankový rozdíl. Zaskočené Spartě vázla kombinace, nevycházely přihrávky ani hra v početní výhodě. Naopak Litvínov na ledě dominoval a s chutí útočil nadále, aniž by pomyslel na zadní obranná vrátka. V 51. minutě v přesilovce čtyři na tři ještě uspěl Branda, ale Holešovičtí rázem zvedli hlavu a svěřenci kouče Sýkory nevěděli, kam dříve skočit. Nápor odstartovala branka Hlinky, který sám na pravém křídle propálil přemisťujícího se Altrichtera. Vzápětí v přesilovce od modré čáry upěl také Ptáček a Litvínov žádal o oddychový čas. Proslov kouče ale na hosty nezapůsobil, Pražané se nastěhovali do útočného pásma a z dalšího závaru vyprodukovali kontaktní branku, když od modré čáry vypálil přesně Ton. Oddechový čas si vyžádal rovněž trenér Výborný, ale zdálo se, že jeho slova vyjdou nazmar. Hlaváč totiž poslal hlavou přímo na hrazení Poživila a vysloužil si trest ve hře. I při hře čtyři na čtyři ale dokázala Sparta hrající před výbornou kulisou zabrat a dohnat utkání do prodloužení. Šestnáct vteřin před koncem trefil mezírku pod rukou Altrichtera znovu kanonýr Ton.

Gradující podívaná pokračovala i v nastaveném čase. Tam měla více ze hry Sparta, ale vyložené šance zůstaly tentokrát nevyužity. Po pětiminutovém prodloužení přišly na řadu samostatné nájezdy, ve kterých rozhodl pro Litvínov kapitán Reichel. Za Pražany neuspěli Ton, Kratěna ani Hlinka.

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

František Výborný (HC Sparta Praha): "My můžeme být spokojeni jen se závěrem. Já ale doufám, že to mužstvo nakopne a hráči pochopí, co je potřeba hrát. V prvních dvou třetinách nás soupeř předčil v proměňování přesilovek a celkově v proměňování gólových šancí. I my jsme tam měli dvakrát prázdnou branku, ale nedali jsme. Za závěr ale mužstvo zaslouží absolutorium a pro nás je ten bod velmi cenný. Mohli jsme ale získat i dva. V prodloužení chytil Altrichter fantasticky šanci Hlinky."


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Petr Fiala (HC Chemopetrol): "Před zápasem bychom určitě dva body brali, ale po průběhu dvou třetin a třinácti čtrnácti minut poslední třetiny to vypadalo, že si odvezeme tři body za vynikající výkon. Závěr nám bohužel nevyšel. Sice jsme bojovali, ale bylo tam hodně taktických chyb a soupeř nás přitlačil a zahrál fantasticky závěrečné minuty i s odvoláním brankáře. Divákům se to určitě líbilo. My jsme s tím spokojeni nebyli, ale dva body jsme nakonec získali."

Fanshop