Zápasy 07. 03. 2014, Redakce

V Praze rozhodly až nájezdy, šťastnější byla Slavia

Dobojováno... 7. března, v poslední možný den, skončilo litvínovské úsilí o účast v play off. Verva dvakrát vedla, nakonec ale v rozhodujícím zápase podlehla Slavii 2:3 po nájezdech a bude pokračovat v nadstavbové skupině o umístění na 11. až 14. místě.

52. (ČT), 07.03.2014, O2 arena Praha
logo HC Slavia Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Slavia Praha HC VERVA Litvínov
3sn 2
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Svoboda – Šenkeřík, Kadlec, Wharton, Valach, Holub, Knot, Kolařík – Tomica, Jelínek, Žejdl – Sklenář, Langhammer, Krenželok – J. Doležal, Klhůfek, Stránský – Poletín, T. Doležal, Vrdlovec. Připraven Furch. Trenéři Růžička a Weissmann

  • Sestava hostů

    Francouz – Gula, Šlégr - Stříteský, Zeman – Posmyk, Chaloupka – Pavlík - Jánský, Hübl, Ručinský – Martynek, Hanzl, Trávníček – Černý, Piroš, Lukeš – Majdan, Jurčík. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava


Reportáž

Až poslední možná zápletka musela rozhodnout! A nakonec jediný nájezd... V pátek to byl zápas jen pro opravdu silné povahy. Nádherné drama před více než 11 tisíci diváky se smutným koncem pro severní Čechy.

Po třech zápasech opět s Jiřím Šlégrem, stále bez zraněného Petra Kousalíka, se sedmi nasazovanými obránci a jedenácti útočníky nastoupil Litvínov k zápasu roku. Povzbuzován velkým kotlem fanoušků za brankou a dalšími v jiných částech hlediště. Slavia nenasadila do hry po nemoci svého nejproduktivnějšího forvarda Bednáře a v brance dala příležitost Svobodovi.

První ho zahřál nahozeným pukem Stříteský ve 2. minutě, ale první možnost měla Slavia. Poletín Francouzem vyraženou střelu dorážel zblízka neúspěšně. Vzápětí jel Ručinský sám na Svobodu! Soupeř mu však stačil píchnout do hole a prakticky znemožnit koncovku.

První vyloučení přišlo v 5. minutě, Gula vstoupil protihráči do cesty. Hůře vypadalo Stříteského zapíchnutí čepele hole do soupeřovy stulpny a z ní vyplývající podražení. V polovině třetiny podrazil Tomica Ručinského a musel ven. Právě Ručinský pálil ve výhodě nejnebezpečněji z vrcholu kruhu, Svoboda vyrazil.

Černý prokázal průnikem i s koncovkou chuť Vervy po vedení, pak mohl svůj první gól v sezóně v nejdůležitějším zápase vstřelit Jurčík, na druhé straně neuspěli Žejdl s Jelínkem. V 15. minutě se žlutočerné barvy rozjásaly, Chaloupka našel kolmicí Hanzla a ten svůj nájezd zakončil suverénně jako jindy, bekhendem pod víko, 0:1!

Gula mohl zvýšit, ale štěstí se usmálo minutu před přestávkou na slávisty. Rozjetý Žejdl pálil zpoza Stříteského, Francouz puk lapačkou tečoval, ale ten prošel do sítě, 1:1.

Druhé dějství začalo střelou Krenželoka, kterou tak tak Francouz vytěsnil a pak vyloučením Ručinského. Litvínov se ubránil a Martynkova střela nadělala Svobodovi dost starostí. Pak se Šlégr zbavil kličkou Tomicy, ten mu padl pod nohy - faul. V přesilovce další dva zákroky domácích zaváněly fauly a ten v pořadí třetí, Žejdlův na Trávníčka, už byl potrestán.

Šest vteřin pět na tři bylo málo, ale v klasické výhodě gól padl! Jánský v nájezdu sám na branku ještě neuspěl, ale pak si před klecí skvěle poradili Hanzl s Martynkem, 1:2! Vzápětí nechtěně zasáhl protihráče v obličeji Ručinský, tým v oslabení podržel Francouz. Jenže následné vyloučení Černého, které se o osm vteřin překrylo, už Tomica po centru ze strany ukončil předčasně, 2:2.

Poté se poprvé v zápase dostala Slavia do výraznějšího tlaku. Jánský srazil soupeřovu hůl a ve 39. minutě musel ven. Před i po přestávce Litvínov oslabení ubránil.

Horší to bylo po Trávníčkově vyloučení. Už v signalizované výhodě měl u tyčky velkou možnost Žejdl, ale dobře to dopadlo stejně jako následná přesilovka sešívaných. Lukeš zahřál Svobodovi plastron bombou z jízdy, Jánský jel v polovině třetiny sám! Stačil ho zblokovat všudybyl a zachránce domácích Valach.

Za chvíli dorážel do odkryté klece Sklenář, puk tam nedostal. Krenželok zahákoval Lukeše pět minut před koncem! Dlouho se nic podstatného nedělo, ale pak si najel na zpětnou přihrávku od zadního mantinelu Pavlík a měl na holi rozuzlení... Svoboda ránu z metru se štěstím vyrazil. Dorážel ještě Hübl. Půldruhé minuty před časem 60:00 si Litvínov vzal oddechový čas, vydýchal hráče na závěr, stav se nezměnil a šlo se do prodloužení.

V něm se hrálo útočně. Jelínkovu možnost uhasili v poslední chvíli Gula se Šlégrem. Ručinský se z úhlu natlačil do koncovky! Svoboda odolal. Ještě Langhammer a Jelínek své šance neproměnili a o play off tak musely poprvé rozhodovat až nájezdy.

Trefil se jediný hráč: obránce Slavie Kadlec. Hübl s Lukešem neuspěli a mečbol tentokrát neodvrátil ani Hanzl. Smůla, smutek, kruté... Pro Litvínov byla ale škoda, že se vůbec muselo rozhodovat až v 52. kole. Nájezdy jel tým v této sezóně pojedenácté, prohrál je počtvrté.

Ohlasy

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Vladimír Růžička: "Bylo to vynikající utkání pro diváka, přišlo hodně lidí, parádní atmosféra. Ten zápas byl poměrně vyrovnaný. Bylo dobré, že když jsme dostali gól, tak jsme se paradoxně vždy dostali do obrovského tlaku a podařilo se nám srovnat. Třetí třetina pro nás vyzněla velice dobře, tam jsme prvních 12 minut v útočném pásmu vařili led. Bohužel tam nic nepadlo, nic jsme nedoklepli. Soupeř hrál na rychlé protiútoky, jeli dnes čtyřikrát sami, ale my to většinou dobruslili. Myslím, že rozhodl i vynikající výkon Adama Svobody. Musím klukům poděkovat, že to odmakali do konce. Nějakým zázrakem jsme se dostali zase do předkola a jsem rád, že jsme to uhráli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Myslím, že jsme viděli z obou stran dobré utkání, oba týmy šly nadoraz. Pro nás nebylo úplně dobré, že když jsme se dostali dvakrát do vedení, tak jsme ho neudrželi delší dobu. Potřebovali jsme, aby soupeř trochu znervózněl. V závěru třetí třetiny jsme měli dobrou šanci z přesilovky, pak měl další Martin Ručinský v prodloužení, když se dostal od mantinelu sám před gólmana, ale šance jsme neproměnili a došlo až na nájezdy. V nich byl soupeř úspěšnější a zajistil si předkolo."

Fanshop