Zápasy 02. 03. 2014, Redakce

A-TÝM: Porážka s Kladnem komplikuje situaci. Do finiše s náskokem tří bodů

Slavia nebo Litvínov? 50. kolo zúžilo boj o play off mezi dva týmy. Po porážce s Kladnem 2:3 má Verva už jen tříbodový náskok. Ale dotahovat stále musí soupeř

50. kolo, 02.03.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
2 3
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 1:2

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz – Pavlík, Zeman – Gula, Chaloupka – Posmyk, Stříteský – Jánský, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Ručinský – Černý, Piroš, Trávníček – Majdan, Jurčík. Připraveni Nechvátal a Kokeš. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Cikánek – Růžička, Kaberle – Procházka, Gutwald – Majeský, P. Hořava – Jankovič – Rudovský, Zagrapan, Kuchler – Tenkrát, Havlíček, M. Hořava – Dalecký, Lukáč, Eberle – Strnad, Machač, Bajaruns. Připraven Exner. Trenéři Čelanský, Zajíc a Neliba


Reportáž

Se šesti obránci (bez zraněných Kousalíka a Šlégra), připraveným sedmým Kokešem a jen s jedenácti útočníky vyrukovala Verva na Kladno. Odpolední nečekaná výhra jedenácté Slavie nad suverénním lídrem tabulky Spartou (3:2p) znamenala, že Litvínovu padla možnost nedělní postupové definitivy ještě před utkáním. A postavila tým před úkol udržet náskok.

Komplikace se dostavila hned v úvodu. Rozhodčí neměli pochopení pro Jánského vítězství v přetlačované se soupeřem a poslali jej za katr. Přesilovku využil Tenkrát, který doklepl puk, zastavící se za Francouzem u brankové čáry, 0:1. Litvínov vyrovnal také hned z první přesilovky po kombinaci celé první formace. Za pouhých 11 vteřin početní výhody Lukeš uvolnil Jánského, který přihrávkou do strany vyšachoval ze hry brankáře a Hübl z úhlu pověsil puk do sítě odkryté klece, 1:1.

Další dvě přesilovky domácí nevyužili. Ve hře pět na pět měl největší šanci Martynek. Při vyloučení Chaloupky se Litvínov dostal do přečíslení dva na jednoho v oslabení, nedal, a pak přišly jeho horké chvilky. Provinili se Posmyk a Hanzl, navíc na deset minut musel ven kapitán Trávníček. Kladno hrálo 82 vteřin přesilovku pět na tři. Neúspěšně, naopak Posmyk ujel při návratu z trestné lavice, Cikánka však nepropálil.

Úvod druhé části zastihl při chuti Středočechy a Francouz se měl co ohánět. Největší šanci spálil z nájezdu Tenkrát, nastřelil tyč. Pak měla Verva výhodu tří přesilovek za sebou. Nevyužila je, ale v tlaku od poloviny zápasu pokračovala. Leč všechny pokusy končily na - střelu většinou dobře vidícím - gólmanovi.

Třetí dějství a tam došlo na přenesené nedáš-dostaneš. Když se nedařilo strhnout vedení na svou stranu domácím, udeřilo Kladno. Tenkrát z pravé strany trefil přesně k tyči a M. Hořava zvýšil na 3:1 pro hosty. Až deset minut před koncem snížil od modré čáry Posmyk. V závěru oddechové časy na obou stranách, domácí zteč, power play s dalšími střeleckými pokusy, ale vše marno.

Kladno se představilo v dobrém světle, pomohlo mu rychlé přetržení předchozí střelecké smůly a soupeřův nedůraz. Nejvíc vidět byl Tenkrát (2+1). Litvínov nakonec neměl v nedělním zápase mečbol, tak jako tak se tedy bude rozhodovat až v nadcházejícím týdnu. Ve chvíli, kdy přebolí zklamání z porážky, je dobré si uvědomit, že tým má stále vše ve svých rukou. Byť souboj s papírově slabším protivníkem nezvládl a v úterý jej čeká těžší los - zápas ve Vítkovicích, zatímco Slavia přivítá Vary. V posledním kole se oba konkurenti utkají spolu v Praze.

Hráčům po zápase logicky nebylo příliš do řeči. Marek Posmyk: "Nechceme, aby se rozhodovalo v Praze. Budeme v úterý bojovat a uvidíme." S Viktorem Hüblem se shodli na příčině nedělního nezdaru: "Těžko říct, ale asi to byly ty přesilovky. Měli jsme jich dneska hodně a druhý gól jsme ve výhodě už dát nedokázali." V. Hübl: "Je to dneska pro nás malá tragédie, jsme zklamaní, ale rozhodně nic nebalíme a nevzdáváme. Bude se zkrátka hrát až do konce a my se budeme snažit to urvat."

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Kladno dnes bylo bojovnější, obětavější a důraznější. Bez těchto vlastností se při dnešní vyrovnanosti vyhrát nedá, proto soupeř zvítězil zaslouženě. Že rozhodl zrovna můj kluk? Nechodí k nám, tak teď už k nám teprve nesmí... :-) Je to samozřejmě komplikace v našem boji o play off. Ale máme před sebou ještě dva zápasy. Jak teď protrhnout sérii našich neúspěchů venku? To opravdu nevím, kdybych to věděl, tak ji nemáme. Můžu vám tady říkat tu běžnou omáčku, co znáte, že pro to uděláme všechno, ale to asi není potřeba. Bude to boj až do konce. Uvidíme. V posledních kolech se ukáže, kdo play off opravdu chce."

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Josef Zajíc: "Pro nás to byl příjemný zápas, protože jsme po dlouhé době předvedli bojovný výkon, konečně dali góly a ještě vyhráli. Podržel nás brankář. Přečkali jsme spoustu oslabení, Litvínov přesilové hry umí. Bylo to pro nás dnes celkově pozitivní."

Fanshop