Zápasy 28. 01. 2014, Redakce

Verva vyrvala Pirátům dva body a drží desítku

Před zápasem by to byl bod ztracený, po něm jsou to dva získané. Litvínov se proti poslednímu celku tabulky trápil, ale nakonec Pirošem v závěru vyrovnal a Hanzl s Ručinským zařídili v nájezdech druhý bod (2:1sn)!

43. kolo, 28.01.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Piráti Chomutov
HC VERVA Litvínov Piráti Chomutov
2sn 1
  • Třetiny

    0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Posmyk, Gula - Pavlík, Šlégr - Stříteský, Kousalík - Jánský, Hübl, Lukeš - Piroš, Hanzl, Ručinský - Černý, Skuhravý, Trávníček - Martynek, Jurčík, Gerhát. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Kostúr (nájezdy Růžička) - Lojek, Tejnor, Havel, Krstev, Prošek, Stehlík - Trefný, Balej, Sikora, Hřebejk, Kubinčák, Bartečko, Šagát, Račuk, Bomersback, Straka, Hruška, Kämpf, Kaše, Hromas. Připraven Kostúr. Trenéři Beck a Kaše


Reportáž

Neohrožený major Zeman by asi na Piráty platil, Jiří Zeman v litvínovské sestavě stále pro zranění (v dolní polovině těla) schází, takže se Verva s Piráty natrápila. Nakonec ale přece jen zvítězila! K Zemanovi přibyl nemocný Petr Chaloupka, naopak Jiří Šlégr do hry po vynechání duelu v Liberci už naskočil.

Chomutov, deset kol před koncem s velkou ztrátou poslední, vlastně neměl v Litvínově co ztratit. V nejhorším zapíšeme další ze série porážek, mohli si říct jeho hráči. A to se obvykle hraje dobře.

Ve 2. minutě dvakrát zakončoval Sikora, Francouz byl pozorný. Jánský uvolnil Hübla a Kostúr, který dostal příležitost před Růžičkou, byl také na místě. Šlégr pálil od modré vedle, Lukešova rána byla zblokovaná. Aktivitu hostí dokumentoval ještě Šagát.

Lojek při Trávníčkově šanci zblízka fauloval, ale po chybě na útočné modré musel na druhé straně zasahovat Francouz. Trávníček nabil Hanzlovi a pak tatáž řada vyšachovala obranu soupeře, Kostúr byl ale poslední instancí spolehlivou. Stejně jako po přihrávce ze strany od Černého na zcela volného Gerháta gólman soupeře, který se proti jeho usměrnění kotouče stihl přemístit. Gula byl vyloučen za zákrok na Kašeho, hosté zase za špatné střídání. A 13 vteřin před koncem ještě Šlégr.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil, hokejové krásy nepřibylo. Při trestu Trefného nabil Hübl na ránu Lukešovi, ale pak měli loženku modří, Bomersback jel sám! Francouz svůj tým ale znovu podržel. Za chvíli jel na branku po kolmém vysunutí tísněný a faulovaný Jánský, klec netrefil. Další trest litvínovského odchovance Trefného také Vervě k brance nepomohl, Hanzl po Šlégrově akci pálil jen do Kostúra. Jánského vyloučení za oplácení Chomutov nepotrestal, ale ve 39. minutě se z bekhendově dorážky trefil - kdo jiný - Hruška, nejlepší kanonýr PCH. Dokázal puk zvednout, 0:1.

Snahu po vyrovnání ve třetím dějství nejprve domácím zkomplikovalo Lukešovo a pak Trávníčkovo vyloučení, po kterém bylo na ledě trochu zlé krve. Francouz ale druhý gól soupeři nedovolil. Ve druhé polovině třetiny začal tlak domácích sílit. Šlégr mířil vedle tyče, Krstev si odseděl celé dvě minuty, protože Lukešově bombě z voleje chybělo trochu štěstí. Pět minut před koncem pykali Jánský s Havlem a v 57. minutě se Litvínov konečně dočkal - Piroš zdálky trefil přesně! Kostúr tentokrát lapačkou nezasáhl. Asistence byla kromě Trávníčka nakonec připsána i brankáři Francouzovi. Možný atak tří bodů zhatilo žlutým následné Šlégrovo vyloučení.

Ubránili ho a tak se šlo do prodloužení. V něm byli domácí aktivnější, Pirošovi s Lukešem chybělo málo, aby se individuálně prosadili až k rozhodující brance. Jednu možnost měli i hosté, ale muselo se do nájezdů. Ještě v poslední vteřině Chomutovští zblokovali další Lukešovu ránu.

Hosté zkusili překvapit nasazením Růžičky a málem jim to vyšlo. Tradiční litvínovská trojice uspěla jen jednou, pověst rychlých a šikovných rukou potvrdil Robin Hanzl. Bylo to žlutočerné štěstí, odvrátil totiž chomutovský mečbol po gólu Sikory. Hanzl jel vzápětí znovu, to už v nastavení nájezdů, tentokrát ale nedal. Hřebejk však také ne, zatímco Ručinský prostřelil Růžičku mezi betony. Proti Sikorovi pak Francouz daleko vyjel a vzorově jej vycouval i vychytal, 2:1!

A zase platí - hodnotu těchhle bodů nejspíš určí až závěrečná tabulka základní části. "Podali jsme takový nemastný, neslaný výkon, byli jsme nějací vlažní, nevím proč. Podcenění? To určitě ne, taky trenéři nás předtím jasně varovali. Nemohli jsme se dostat do tempa. Chomutov už nehraje tak, jako na začátku sezóny, herně se zvedli. I na Spartě, byť prohráli 0:9, měli třicet střel a nějaké šance. Zavinili jsme si to sami, nedá se už nic dělat. Aspoň že máme z tohoto blbého zápasu dva body. Zbývá ještě dost utkání," hodnotil autor vítězného nájezdu Martin Ručinský.

Pavel Francouz připojil: "Důležité nakonec bylo, že jsme neprohráli. Jsem za dva body rád, když jsem viděl ten vývoj - 0:1 a nemohli jsme vyrovnat. Je těžké nemoci z brány klukům pomoci. Štěstí se k nám nakonec přiklonilo, vyrovnali jsme a spadl z nás balvan. Bylo to vidět v prodloužení, kde už jsme hráli dobře. Důležité je pořád "sáčkovat" body," viděl hodnotu úterního výsledku.

Litvínov se dokonce posunul na 9. místo, ale odstupy jsou stále minimální. V pátek do Plzně, v neděli doma Hradec!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "Sport někdy nemá logiku. Chomutov byl celý zápas lepší a zasloužil si vyhrát. Měli jsme obrovské štěstí, že jsme nakonec získali dva body. Byli jsme rádi, že jsme vyrovnali a nakonec získali i bonusový bod."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jaroslav Beck: "Pro nás vznikla před utkáním těžká situace, takže nastoupila kadaňsko-juniorská obrana, ale kluci to zvládli výborně. Výkon a získaný bod by měl být odrazovým můstkem do dalších zápasů. Další průběh sezony bude pro nás velice těžký, ale věřím, že ho zvládneme."

Fanshop