Zápasy 24. 01. 2014, Redakce

Pardubice pokořeny, skok na deváté místo!

Za dva góly bral Litvínov tři body v důležitém boji s Východočechy (2:1) a přeskočil kromě nich v tabulce i Liberec. Do sestavy se vrátili Hübl a Gula.

41. kolo, 24.01.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Dynamo Pardubice
HC VERVA Litvínov HC Dynamo Pardubice
2 1
  • Třetiny

    1:0, 1:0, 0:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Pavlík, Šlégr - Stříteský, Chaloupka - Posmyk, Gula - Jánský, Hübl, Ručinský - Černý, Skuhravý, Lukeš – Martynek, Piroš, Trávníček - Majdan, Jurčík, Gerhát. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Hudáček – Ďaloga, Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gregorc – Zohorna, Nosek, Radil, Sýkora, Somík, Tybor, Cetkovský, Moučka, Číp, Mozer, Pianov. Připraven Salfický. Trenéři Venera a Říha ml.


Reportáž

Pardubice poprvé s oběma Rusy z Omsku (KHL), Pianovem i Mozerem. Verva zase poprvé v novém roce po zranění s Viktorem Hüblem (chyběl šest zápasů) a s Jiřím Gulou (jeho absence byla ještě o dva zápasy delší). Na konečně prořídlé marodce Vervy zbyl už jen obránce Jiří Zeman, ke kterému přibyl nemocný Rapáč.

Litvínov soupeře v úvodní části přehrával a vypracoval si řadu brankových příležitostí stejně jako proti Slavii, jen na gól čekal o poznání déle a dočkal se jen jednou. Také hosté byli dopředu nápadití, jen jejich obrana měla větší okénka.

Hned v 1. minutě uvolnil Lukeš Stříteského, z protiútoku měl naopak šanci Nosek, ale stav se nezměnil. Ve 3. minutě si popojel zpoza brankové čáry do šance Jurčík, trefil jen Hudáčka. Po ose Ručinský, Hübl, Jánský skončil tečovaný puk na dobře utěsněném Hudáčkově prostoru u tyčky. Francouze vyzkoušel Ďaloga, pak se uvolnil do dobré pozice Hübl. Vzápětí Gula srážel přihrávku soupeře na vlastní klec a do protipohybu gólmana, který přesto dokázal zasáhnout...

Při první přesilovce (vyloučen Ručinský) pálil nebezpečně od modré čáry Píša, ale domácí opora č. 33 se překvapit nenechala. Další šance Krušnohorců? Před Trávníčkem se otevřel prostor, nabral rychlost, branku netrefil. V 16. minutě přišla konečně potěcha diváků: Trávníčkovu střelu po jeho průniku doklepl do odkryté klece Martynek, 1:0. Jánský zachytil vysoký puk, gólman byl na čáře, ale kryl. Martynek napodruhé neuspěl stejně jako Verva při vyloučení Vašíčka, které rozdělila přestávka.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil, Litvínov byl nadále aktivnější. Pianovův trest uplynul celý, Ďalogův už ne: Lukeš propasíroval kotouč zblízka za brankovou čáru, 2:0. Hosté usilovali o snížení při dvou Trávníčkových vyloučeních, ale marně. Při druhém zákroku odjel s bolestí z ledu do kabiny dohraný Ďaloga, ale v zápase pak pokračoval. Co prošlo na domácí klec, pochytal pozorný Francouz. Pomáhal mu menší důraz Východočechů.

Ve třetím dějství mohl rozhodnout Trávníček, pálil z mezikruží. Prakticky ze stejné pozice na druhé straně neuspěl Vašíček. Ručinského vyloučení potrestal od modré čáry Kočí, 2:1. Francouz pravděpodobně dobře neviděl. V 51. minutě dostal puk do stoje na útočnou modrou zcela zapomenutý Černý, popojel, vypálil tvrdě, ale mimo. Vzápětí se zrodila infarktová situace před Francouzem s dobrým koncem pro Vervu. Ještě v 54. minutě musel ven za sekání Hübl.

Poměr vyloučených se obrátil z 1:3 na 5:3, přesto Litvínov cennou výhru udržel. Usnadnil mu ji i fakt, že soupeř nehrál power play. Rozhodnout mohl ze sóla Hübl. Trenér Venera bez vybízení vysvětloval: "Nechtěli jsme riskovat inkasovaný gól, který je při hře bez brankáře přece jen pravděpodobnější, a došlo by tak ke zhoršení bilance vzájemných zápasů. (Pardubice je nyní mají o gól lepší).

Litvínov ale bral tři body a bude věřit, že na rovnost právě s HC ČSOB po 52. kole nedojde. Žlutočerní se vrátili do "desítky". Hájit ji budou v neděli soubojem v Liberci. Opět blízký soused v tabulce... Má stále o jedno odehrané utkání víc.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Radim Rulík: "Bylo pro nás dobře, že jsme se dostali do vedení. Po první třetině mohlo být vyšší, šancí jsme na to měli dost. Ve druhé části se hra vyrovnala, byli jsme rádi, že jsme vedli 2:0. Po soupeřově snížení jsme se snažili hrát tak, abychom už neinkasovali, což se nám i s trochou štěstí podařilo. Bylo to ubojované vítězství."

logo HC Dynamo Pardubice

HC Dynamo Pardubice

Zdeněk Venera: "Domácí se prezentovali důrazem v předbrankovém prostoru, v tom nás předčili. I proto získali dvoubrankový náskok. Ve třetí třetině jsme měli více šancí než za předcházející dvě dohromady, ale podařilo se nám jen snížit z přesilovky. Byli jsme celkově málo důrazní."