Zápasy 17. 01. 2014, Redakce

Tři body a návrat do desítky, Verva přemohla Slavii

Výbornou první třetinou (3:0) rozhodl Litvínov bitvu se Slavií a výhrou (4:2) se po třetí čtvrtině v našlapané tabulce vrátil na postupové místo do play off. V neděli je bude hájit ve Zlíně. Páteční utkání nabídlo rušnou podívanou.

39. kolo, 17.01.2014, ZS I. Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Slavia Praha
HC VERVA Litvínov HC Slavia Praha
4 2
  • Třetiny

    3:0, 0:1, 1:1

  • Branky a nahrávky
  • Sestava domácích

    Francouz - Posmyk, Kousalík - Pavlík, Šlégr – Stříteský, Chaloupka – Jánský, Piroš, Ručinský - Černý, Gerhát, Lukeš – Martynek, Jurčík, Trávníček - Rapáč, Smolka, Pšurný. Připraven Nechvátal. Trenéři Rulík a Hořava

  • Sestava hostů

    Svoboda – Wharton, Kadlec – Knot, Kolařík – Štich, Valach – Holub – Krenželok, Langhammer, Bednář – Tomica, Jelínek, Žejdl – Skokan, Růžička, Sklenář – Stránský, Klhůfek, Poletín


Reportáž

Verva naskočila do zápasu bez pěti hráčů, zraněného obránce Jiřího Zemana, pomalu se uzdravujících centrů Viktora Hübla a Robina Hanzla, obránce Jiřího Guly a (už naposledy) distancovaného Majdana. Slavia představila i novou akvizici z Hradce, Jakuba Langhammera.

Stáhne Litvínov odstup na Slavii na jediný bod, nebo jej soupeř zvýší na sedm? Vrátí se žlutočerní i ve stále oslabené sestavě do "desítky"? To byly otázky před pátečním duelem.

Ve 2. minutě Lukeš nabil Šlégrovi, ve třetí byl před Svobodou, který dostal příležitost před Furchem, sám po přihrávce Pšurného Rapáč - Litvínov zahájil s velkou touhou po výhře. Skokan hákoval, Černého a Šlégrův pokus ještě hosté přečkali bez úhony, ale deset vteřin po návratu provinilce Jánský zametl přihrávku Ručinského zpoza branky, 1:0.

Chvíli na to fauloval Knot, Chaloupka poslal puk po modré Kousalíkovi a ten rozvlnil síť podruhé. Litvínov byl v tlaku a sklízel potlesk slušně zaplněných tribun. Dočkal se i další pojistky, Jurčík s Trávníčkem uvolnili Martynka, ten se bekhendovým blafákem nemýlil a zaznamenal svůj druhý letošní gól, 2:0.

Vzápětí Furch vystřídal Svobodu. Prvním vyloučeným Vervákem byl Šlégr v 17. minutě, ale rány Kadlece a Valacha dokázali domácí zblokovat. Pak ještě Martynek uvolnil Jurčíka a poprvé zahřál nového aktéra v brance Slavie.

Druhou část začali domácí oslabením po druhém Šlégrově vyloučení. A v 25. minutě přišla kuriozitka, Francouz vyjel z branky v domnění signalizované výhody a Sklenář trefil opuštěnou klec dřív, než se do ní stačil gólman vrátit, 3:1...

Pražané pak zamkli čtvrtou formaci HCVL, ale ta se nakonec dokázala ubránit. Naopak do tlaku se dostala druhá pětka žlutých, také bez efektu. Domácí gólman vzápětí ukázal, že mu jeho klid smolná situace nevzala, zlikvidoval Růžičkův bekhend.

Horší pro Krušnohorce bylo, že když za 49 vteřin přisedl k Jelínkovi sekající Valach, sehráli asi nejhorší dvojnásobnou výhodu v sezóně. Nejenže nevystřelili, ani se jim nedařilo dostat se do pásma. Až ve 39. minutě našel ze strany Ručinský Piroše, tomu se však před brankou nepovedlo puk dobře zpracovat.

Třetí dějství bylo o tom, kdo dá první gól - přijde uklidnění nebo zdramatizování zápasu? Aktivní Jurčík otřel puk o tyč a chvíli na to přihrál Trávníčkovi, který zvýšil na 4:1. Francouz byl při možnostech Slavie opět bezchybný, vychytal po chybě spoluhráčů v rozehrávce i Skokana, jednou byl zasažen do masky.

Brejk tři na jednoho Litvínovu nevyšel, Ručinský našel volného Pavlíka, ale tomu puk při ráně z voleje sjel z hole. Martynek trefil tyč. 42 vteřin před koncem ještě korigoval Bednář na konečných 4:2.

Pavel Francouz popsal kuriózní situaci při brance na 3:1: "Nevím, jestli sem měl halucinace nebo ne, ale zdálo se mi, že rozhodčí zvednul ruku. Tak jsem sklopil hlavu a mazal co nejrychleji na střídačku. Jenže tam o mě nebyl příliš zájem... Byla to pak hrozná bezmoc, vidět jak soupeř dává gól." Vítězství tento pro brankáře nešťastný moment smazalo a jeho výkon dvojnásob, byl opět vynikající.

Tři body rovná se pro tým skok do zpátky desítky, ze které při výhře Liberce ve Zlíně nečekaně vypadly Pardubice. Okolo desátého místa je tabulka nyní našlapaná jako málokdy... Vítězná bitva je pryč, válka o play off pokračuje - znovu v neděli!

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Miloslav Hořava: "První třetina rozhodla. Dali jsme v ní tři góly, měli dobrý pohyb. Slavia je výborné mužstvo, takže se to pak vyrovnalo a byl to rychlý a náročný zápas pro oba celky. Jsme rádi, že jsme získali tři body. Marodka? V nejbližší době nám asi ještě nikdo nepomůže. Ale nebudeme se na to vymlouvat."

logo HC Slavia Praha

HC Slavia Praha

Ondřej Weissmann: "O utkání rozhodla první třetina. Inkasovali jsme za sebou vlastně dva góly v oslabení. Nějak jsme se z toho nemohli vzpamatovat, domácí přidali třetí gól a pak to pro nás už bylo hodně těžké. Hru jsme vyrovnali, Litvínov ale dobře bránil a hrál zodpovědně dozadu. Moc šancí na to, abychom otočili utkání, jsme dnes neměli."