Trenére, v jakém stavu je tým na startu přípravy?

Dá se říct, že jsme všichni. Někteří hráči mají drobná zranění, která si doléčují. S tímto mužstvem půjdeme do sezony, ale máme ještě jedno místo na pozici centra otevřené. Budeme reagovat podle toho, kdo se objeví na trhu. Víceméně jsme už ale nyní kompletní. 

V loňské sezoně se také dlouho hledal centr a stále to pokračuje. Máte někoho v merku?

Těžko říct. Proběhla nějaká jednání, ale někteří hráči chtějí ještě počkat. S hráči jsme v kontaktu, uvidíme, jak to dopadne. Až bude podepsáno, tak se k tomu vyjádříme, ale aktuálně stále hledáme. 

Kladete si na pozici nového centra vysoké nároky?

Měl by to být někdo, kdo přinese nějakou přidanou hodnotu do klubu. Máme ještě jedno volné místo i pro cizince. Nechceme zbytečně lepit nějaké místo. Trh ale není ideální a hodně hráčů stále čeká.

Richard Jarůšek pokračuje v Litvínově. Je pro vás lepší, že se k týmu připojil ihned po hráčském volnu, než kdyby se připojil později?

Chceme mít tým pohromadě co nejdřív. Máme pár nových hráčů a potřebujeme, aby se sžili s prostředím, kabinou a také systémem. Jsme rádi, že Richard u nás podepsal a může se k nám přidat.

Jak dlouho bude trvat hledání ideálních formací?

Z minulé sezony máme nějaké dvojice či trojice, které by mohly hrát pospolu. Budeme hledat, brali jsme hodně hráčů, kteří jsou schopni zastat jakoukoliv roli v týmu a mají více variant. Můžou hrát na křídle nebo na centru. Od toho ale je přípravné období, abychom vyzkoušeli různé varianty, zjistili, kdo si s kým sedí a jak si hráči vyhovují. 

Je v týmu potřeba rozložit palebnou sílu? Aby mužstvo netáhla pouze jedna či dvě formace?

Když se podíváme na skladbu našeho týmu a vynecháme Viktora Hübla, který je osobností a rekordmanem extraligy, tak nemáme vyslovenou hvězdu, která by v dlouhodobém horizontu patřila mezi top 10 hráčů. Zejména tři útoky chceme mít rozvržené. Nemáme vyloženě první a druhý útok. Všechny formace by měly být vyrovnané. S tímto záměrem jsme mužstvo také skládali. Nechceme mít tým plný individualit, ale aby síly byly skutečně rozložené. Střelecký a bodový potenciál nechceme mít pouze na pěti nebo šesti hráčích. Nemáme tedy vyslovené hvězdy, ale máme hráče, kteří možná nebudou dávat dvacet gólů, ale jejich potenciál je kolem patnácti branek za sezonu. 

V obraně máme minimálně čtyři velmi schopné beky, ať už ze zahraničí Balinskis či Irging a z čechů Matěj Stříteský s Markem Hrbasem…

Zkoumali jsme různé možnosti na trhu. Hledali jsme podobné typy, ať už na přesilové hry nebo na střelu od modré. Stejně tak hráče, kteří umí podpořit útok a jsou zodpovědní směrem do defenzivy. Jsou to hráči, kteří by měli něco přinést a máme od nich očekávání. Až sezona reálně ukáže na čem jsme a jestli jsme se trefili. 

Jak bude příprava probíhat do prvního ligového zápasu?

Potřebujeme hodně věcí ještě dotrénovat. Podle toho jsme také skládali přípravné zápasy, abychom měli nějaký čas. Minulý rok víme jaký byl. Po druhém tréninku jsme šli na čtrnáct dní do karantény a potom jsme vše doháněli a nakonec jsme to ani nedohnali. Máme tedy dostatek času na to, abychom prošli různé věci, ale bude se to dál vyvíjet a doplňovat podle potřeby. Uvidíme, co nám bude nebo nebude sedět. Na to máme nyní dva měsíce přípravy. Času bude dost a práce před námi stejně tak jako před všemi ostatními. 

Ušetřili jste nějaký čas tím, že jste byli na ledě už během letní přípravy?

Ano, dokonce si myslím, že to bylo vidět na prvním tréninku po volnu. Pohyb máme dobrý. V úterý měli hráči individuální trénink po testech, aby se do toho zase trochu dostali a myslím si, že bylo znát, že jsme během léta trénovali na ledě. 

Budete se ještě zaměřovat na posilovnu?

Budeme, ale už ne každý den. Zhruba dvakrát až třikrát týdně. Nyní jsme víceméně ve fázi, kdy se udržujeme. Musíme se soustředit na jiné věci jako je například výbušnost, rychlost a souboje. Síla se ale bude držet dál během celé sezony.