Třízápasové čekání chemiků na výhru

Poslední zápas odehrála Verva v úterý doma proti Plzni. Po nepovedeném vstupu do zápasu prohrávali chemici po prvních 20 minutách 1:3. Od druhé třetiny vystřídal Denise Godlu v brance Šimon Zajíček, který už sice neinkasoval, černožlutí se však zmohli pouze na snížení ve třetí části na 2:3. Dvě a půl minuty před koncem zkoušeli litvínovští hru bez brankáře s šesti muži v poli, to však Plzeň potrestala čtvrtým gólem. "První dvě branky, které jsme dostali, byly ostudné branky," lamentoval nad chybami svých svěřenců trenér Karel Mlejnek. "Musíme se vrátit k maličkostem a dělat je poctivě," hledal po zápase cestu z nepříznivých výsledků kapitán týmu Matúš Sukeľ. Verva nevyhrála 3 zápasy v řadě. Po solidním zápase proti Třinci, kterému podlehla 1:2 až v nastavení, přišel nedělní kolaps v Mladé Boleslavi, kde chemici prohospodařili vedení 3:0 a 4:2. Nakonec odjeli s porážkou 4:6. V pátek měl Litvínov volno, zápas 25. kola v Pardubicích se odehraje až následující úterý.

Z kabiny chemiků

Zranění v dolní části těla nadále trápí Filipa Helta, který si nezahraje pravděpodobně několik týdnů. Otazník visí také nad startem Giorgia Estephana, kterého trápila viróza. Po nemoci je také lotyšský bek Jānis Jaks. Očekávat se naopak dá návrat jednoho známého jména. Na to si ale musíme počkat až do neděle. Kanadskému bodování chemiků již delší dobu vládne Giorgio Estephan, který ve 22 zápasech vstřelil 7 branek a přidal 14 asistencí. S 21 body je na 10. místě tabulky produktivity v celé extralize. Nejlepším střelcem je pro změnu od startu sezóny slovenský útočník Andrej Kudrna. Ten ve 24 zápasech nasázel 11 branek a je 8. nejlepším střelcem celé soutěže.

Spanilá jízda Olomouce

Hanáci mají mnohem příjemnější starosti než Verva. Se 46 body jsou totiž v tabulce na 3. místě. V posledním zápase se jim v pátek podařilo během krátké doby již podruhé porazit Třinec silným závěrem zápasu, kdy kohouti otočili skóre ve svůj prospěch. „Maximálně si toho ceníme. Prvních deset minut nebylo úplně ideálních, ale postupně jsme se zvedali. Nakonec jsme zápas otočili a dotáhli do vítězného konce,“ zhodnotil utkání forvard Lukáš Kucsera. „O Litvínovu se všeobecně ví, že je to bruslařský tým. My musíme navázat na minulý kvalitní výkon, pokusit se uhrát co nejlepší výsledek a urvat nějaké body,“ hodnotí vyhlídky na nedělní střetnutí Kucsera.

Produktivitě Olomouce vládne útočník Jan Káňa, který ve 25 zápasech získal 20 bodů za 9 branek a 11 asistencí. Je tak zároveň i nejlepším střelcem Hanáků. V obraně se daří kapitánovi Janu Ondruškovi (5+8). Velkou oporu má Olomouc v brankovišti, Jan Lukáš je s úspěšností zásahů 94,95 % a průměrem obdržených branek na zápase 1,49 vůbec nejlepším v celé extralize.

Litvínov tak čeká nelehký úkol, zdolat dobře naladěného soupeře, kterého navíc naposledy porazil 23. února 2021 (2:1 na hřišti soupeře po gólech Irvinga a Lukeše). Přijďte fandit, družina ve žlutých dresech vás bude potřebovat!

Sestavy z posledního zápasu:

HC VERVA Litvínov: Godla (Zajíček) – Zile, Zeman, Strejček, Jaks, Demel (A), Wesley, Freibergs – Kudrna, Sukeľ (C), Abdul – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Straka, Gut, Hlava – Zygmunt, Berka, Havelka.

HC Olomouc: Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Mareš, Rašner, Škůrek, Švrček, T. Černý, Řezníček – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Plášek ml., P. Musil, Navrátil – Olesz, Kusko, Kucsera – Menšík, Anděl, Rutar.