Týmy spolu naposledy změřily síly začátkem října. Tehdy na ledě Vítkovic otevřel skóre litvínovský Kudrna. Ve druhém dějství Ridera znovu inkasovala, tentokrát se radoval Zdráhal s Hrbasem. Černožlutý odpor domácí zmírnili trefou Fridricha. Na konečných 4:1 upravil gólem do prázdné branky Estephan.

Domácí hřiště jako výhoda

Litvínov pod taktovkou Vladimíra Růžička zatím šlape. Tým má za sebou tři zápasy, z toho ve dvou dokázal urvat výhru. Naposledy byl Severočechům soupeřem Motor, skóre se měnilo už v úvodním dějství, kdy se obratnou dorážkou prezentoval Zdráhal. Hosté ale vyrovnali, velkou zásluhu na tom měl litvínovský obránce Balinskis, který namazal Ondráčkovi, a ten následně slavil.

Aktivnější chemici ale propálil Hrachovinu v polovině zápasu. Zhruba tisícovka fanoušků viděla Demlovu přesnou ránu pod víko. Na branku svého spoluhráče navázal Jarůšek a vypadalo to na klidný závěr. Hosté ale odvolali dvě minuty před koncem brankáře, díky tomu se prosadil Hanzl. Na další trefy už neměli hráči Motoru čas a Verva zapsala třetí domácí výhru v řadě.

„Zápas byl o chybách, my jsme ji také udělali a soupeř srovnal,“ hodnotil zápas Vladimír Růžička a vzpomněl na inkasovanou brankou z první třetiny. „Utkání bylo vyrovnané, jsme hrozně rádi, že se nám podařilo vyhrát,“ pokračoval. Jasně hovoří i statistiky, ty jsou více méně nastejno. „Dnes ale rozhodly spíše detaily,“ uzavřel Růžička.

„Hlavní je, že máme tři body, protože tabulka je strašně vyrovnaná,“ oddychl si po zápase Patrik Demel. „Jsem rád, že jsme to urvali a můžeme se škrábat tabulkou nahoru,“ hodnotil. On sám se na výhře podílel dvěma kanadskými body. „Viděl jsem, že gólman nedává moc pozor a na první tyčce byl prostor, tak jsem to zkusil,“ komentoval lakonicky svou trefu.

Kdo vévodí nelichotivé statistice trestných minut? Nejvíce jich posbíral obránce Jan Strejček (27 minut). V závěsu mu jsou jeho kolegově z defenzivy Aaron Irving a Matěj Stříteský (oba shodně 18 minut). Útočníky zastupuje Richard Jarůšek s 16 trestnými minutami.

Vítězné moravské derby

Ridera v posledním utkání přivítala na svém ledě Brno. První třetina sice góly nepřinesla, ale slibovala vypjaté drama. Gólové mlčení narušil ve 29. minutě Bukarts, těsně před koncem druhé dvacetiminutovky se radoval i jeho spoluhráč Lakatoš. Můžeme se jen domnívat, co svým svěřencům řekl v pauze brněnská kouč, pravdou je, že Kometa zabrala.

Nejdříve vstřelil kontaktní gól Mueller. O srovnání se postaral Zaťovič. Vítkovice ale ukázaly, že v letošním ročníku se s nimi musí počítat a dvě minuty před koncem utkání zařídil Rideře výhru Plášil.

„Dvě třetiny vyrovnaný zápas, kdy jsme byli možná lepší v zakončení a vybudovali jsme si náskok 2:0,“ rozhovořil se o průběhu zápasu Radek Philipp. „Před koncem vyrovnali, ale vážíme si toho, jak mužstvo zareagovalo na ten vyrovnávající gól a nepodělalo se z toho,“ pokračoval nadšeně. „Tři body zůstávají doma,“ oddychl si.

Zlým mužem je ve Vítkovicích Patrik Koch, obránce posbíral už 51 trestných minut, o dvě méně svítí u jména zkušeného Romana Poláka. Pomyslné třetí místo patří forvardu Robertu Flickovi, který „získal“ 19 trestných minut.